Uyuz Nedir, Nasıl Bulaşır, belirtileri nelerdir? Uyuz tedavisi nasıl yapılır?

Türkiye'de son günlerde hastanelere en çok başvurulan hastalıklarda uyuz vakası önde geliyor. Peki uyuz nedir, nasıl bulaşır, uyuz nasıl tedavi edilir, kurtulmak için ne yapmak gerekir?

Uyuz Nedir, Nasıl Bulaşır, belirtileri nelerdir? Uyuz tedavisi nasıl yapılır?

Yyuz nedir, nasıl anlaşılır, nasıl kurtulunur, uyuz nasıl tedavi edilir? İşte detaylar

UYUZ NEDİR, UYUZ OLDUĞUMU NASIL ANLARIM?

Uyuz , ufak kaşıntılarla başlayan sonralarda kendini uzun sonu gelmeyen hatta uykudan bile insanı uyandırabilen kaşıntılara bırakan, bazen ilaçla hemen kurtulabilen ancak bazen de gerçekten insanın psikolojisini bozacak şekilde uzun süren bir hastalıktır. Özellikle ten temasıyla ve aile içi bireyler arasında bulaşarak yayılır. Deri altında ilerleyerek yumurta bırakan uyuz böceğinin yumurta bıraktığı bölgelerde kaşıntının olduğu kaydedilirken genelde ciltte yer yer yan yana iki kırmızı nokta şeklinde kendini göstermektedir. Özellikle elde parmak aralarında, genital bölgelerde, karın bölgesinde, ayak bileklerinde, diz arkaları ve üst bacak bölümünde yaygın şekilde görülmektedir. Uyuz böceği yetişkinlerde kafa bölgesinde tutunmazken bebeklerde ise saç derisinde de görülmektedir. 

Genel tanımı ise şu şekilde yapılmaktadır; Uyuz hastalığı, küçük bir akar türünün neden olduğu bir cilt sorunudur. El, koltuk altı, karın, parmak aralarında kaşıntı ve döküntüye neden olur. Dünya genelinde oldukça yaygın halk sağlığı sorunu olan uyuza mikroskopik bir akar türü olan Sarcoptes scabei neden olur. Böcek benzeri bu akarın deri altına yerleşmesi ile ortaya çıkan hastalık; vücudun farklı bölgelerinde kaşıntı, döküntü ve cilt yaralarına da neden olabilir. Daha çok hastane, huzurevi, askeri kışlalar, bakım evleri gibi kalabalık ortamlarda aynı kıyafetleri giyen, aynı yatağı paylaşan kişiler arasında daha kolay yayılır. Uyuz, sanılanın aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşmaz. Geceleri yoğun şekilde kaşıntıya neden olan hastalık zamanında tedavi edilmediğinde ciltte yaralar oluşturabilir. İlk bulaşmadan sonra iki ile beş hafta sonrasında, yeniden bulaşmada ise bir ile dört gün sonra şikayetler ortaya çıkar. Uyuz böcekleri deride bulunduğu sürece uyuz bulaşıcıdır. Uyuz kremi, merhem ve solüsyon ile tedavi edilir.

Uyuz nedir,nasıl bulaşır, nasıl kurtulunur? Uyuzdan kurtulmak için ne yapmalı?

UYUZ SALGINI DİRENÇLİ

Normalde krem, merhem ve solüsyonlarla kolayca geçebilen uyuz hastalığı bu kez  bir çok ilaca direnç gösterdiği kaydediliyor. Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu da, vakalarla ilgili olarak uyuz şikayetiyle polikliniklere başvuruda çok fazla artış olduğunu ve dermatoloji uzmanlarının 'Eskisine göre çok fazla uyuz vakası geliyor. Tedaviye de çok dirençliler' dediklerini aktarmıştı.

UYUZDAN NASIL KURTULURUM

Uyuz hastalığından kurtulmak için sadece ilaç kullanmak yeterli olmuyor. 3-4 günlük sürekli tekrarlanarak yapılan tedavilerin yanı sıra  en çok zaman geçirilen ev ve ofis gibi alanlarda detaylı bir temizlik yapmak gerekiyor.

İnsan vücudunun dışında 3 gün yaşayabilen uyuz böceği özellikle gece ve sıcak ortamda deri üzerine çıktığından yataklara kolayca bulaşabilmektedir. Bu nedenle yatak temizliği ve giyilen kıyafetlerin temizlii konusunda çok hassas olunmalı. Kıyafetler, çarşaf, yastık - yorgan kılıfları 60 derecede yıkandıktan sonra mutlaka hem içten hem dıştan ütülenmelidir. Yıkanamayan ve ütülenemeyen eşyalar ise bir poşet içerisine koyularak en az 3-4 gün bekletilmelidir. 

Ev temizliği yapılırken mutlaka koltuklar ve halılar titizlikle temizlenmelidir. Eğer var ise buharlı temizleyiciler ile bu eşyalarınızı yüksek ısılı buhar ile temizleyebilirsiniz. Bu cihazların verdiği 140-150 derecelik ısıda uyuz böcekleri ölmektedir.

UYUZDAN SONRA DA KAŞINTI DEVAM EDEBİLİR

Uyuz tedavisini tamamlayan hastalar hastalıktan kurtulduktan sonra da kaşınmaya devam edebilirler. Bu normal olan durum özellikle cildin ölü böcekten tamamen arınması ve cildin kuruması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Uyuz için kullanılan ilaçların ağır olması deriyi kurutmaktadır bu nedenle tedavi tamamlandıktan sonra nemlendirici kullanılması önerilmektedir.

Uyuz nedir,nasıl bulaşır, nasıl kurtulunur? Uyuzdan kurtulmak için ne yapmalı?

İNTERNET ARAMALARINA DA YANSIDI
Google'da arama trendlerini gösteren 'trends google'daki verilere göre son bir ayda 'uyuz' başlıklı aramalarda da yükseliş görülüyor.

EN ÇOK ARAMA YAPILAN İLLER

Uyuz' başlıklı aramalarda iller bazında ise, Sinop, Giresun, Artvin, Bartın, Zonguldak, Burdur, Çanakkale, Niğde, Düzce ve Yalova ilk 10 il arasında yer alıyor.

EN ÇOK SORULAN SORULAR

Google aramalarındaki ilgili sorularda ise, 'Uyuz haberleri, uyuz bulaşıcı mı, uyuz salgını, uyuz nasıl geçer, uyuz nasıl bulaşır' gibi aratmalar ön plana çıkıyor.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU, VATANDAŞLAR TEDİRGİN

Geçen hafta çıkan bu haberlerin ardından vatandaşların tedirginliği artarken sosyal medyada da konu gündem oldu. Bazı kullanıcılar sosyal medyada derisindeki kızarıklıklar ve kaşıntı izleri ile birlikte paylaştıkları fotoğraflarla hasta olduklarını dile getiriyor. Twitter'da salgının İstanbul'da etkili olduğu iddiaları yer alırken, Ekşi Sözlük'te de '2019 Uyuz Salgını' başlığı dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?