Türkiye'de her 5 kişiden 1'i bu nedenle ölüyor

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hamzaoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de her 5 kişiden 1'i bu nedenle ölüyor
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Dr. Hamzaoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2008 yılında Dünya’da 57 milyon kişi ölmüş, bu ölümlerin % 63’ü bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucunda meydana gelmiştir. Dünyada her 3 kişiden 2’si bulaşıcı olmayan hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
 
Bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin 1/3’ü ( 17.3 milyon kişi ) kalp ve damar hastalıklarına bağlı gelişmektedir. Kap damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 7.3 milyonu kalp krizi nedeniyle meydana gelmektedir. Beklenilenin aksine ölümlerin % 80’i iyi gelir düzeyi olan ülkelerde değil, düşük ve orta gelir düzeyinde yer alan ülkelerde gerçekleşmiştir.

 Kadınlarda risk düzeyi erken yaşlarda daha düşük iken, yaşın ilerlemesi ile risk artmakta ve hastalıktan kadınlar ve erkekler eşit olarak etkilenmektedir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 23,3 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir. 

Davranışsal risk faktörleri koroner kalp hastalığının % 80’inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Kalp hastalıkları için davranışsal risk faktörleri içerisinde; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı yer almaktadır. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo ve obezite görülür.
Yapılan çalışmalarda tütün kullanımının bırakılması, diyette tuz kısıtlaması, sebze-meyve tüketilmesi, düzenli fiziksel aktivite ve alkol kullanımından kaçınılmasının kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca hipertansiyon, diyabet ve yüksek kan lipidlerinin tedavisi de kardiyovasküler riski azaltır. 

Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme), toplumun yaşlanması, stres gibi herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir. 30 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir. 

Her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması ve hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi çok önemli bir adımdır. Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;

•    Sağlıklı beslenmek, 
•    Yeterli sebze-meyve tüketmek, 
•    Diyetimizdeki tuz, şeker ve yağ miktarını azaltmak, 
•    Düzenli fiziksel aktivite yapmak, 
•    Her gün en az 30 dakika yürümek, 
•    Tütün ve tütün ürünleri kullanmamak, 
•    Alkol kullanmamak, 
•    Kardiyovasküler riskimizi öğrenmek, 
•    Kilolu veya obez olup olmadığımızı öğrenmek,
•    Kan basıncımızı, kan şekerimizi, kan lipidlerimizi öğrenmek ve gerekli tedbirleri almak gerekmektedir. 

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, kalp sağlığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla, 29 Eylül Perşembe Günü, Meydan Parkında Sağlıklı Yaşam Aracımızla birlikte  stant kurulacak; stantımızda ücretsiz karbonmonoksit ölçümü , kan şekeri ölçümü ve tansiyon ölçümü yapılacaktır.

Ayrıca ilçelerimizde hafta içerisinde kalp sağlığı ile ilgili eğitimler verilecektir."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık