Trabzon il Sağlık Müdürlüğü'nden önemli uyarı: "İlk 6 ay sadece anne sütü"

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Emzirme haftası ile ilgili açıklama yaptı.

Trabzon il Sağlık Müdürlüğü'nden önemli uyarı: "İlk 6 ay sadece anne sütü"

Haber61 – Haber Servisi - Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü 1-7 Ekim Emzirme haftası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Anneler bebeğiniz ve kendiniz için lütfen, en doğru olanı yapınız. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü vermek koşuluyla, 6 aydan sonra ek gıdalarla birlikte en az 2 yaşına kadar emziriniz.”uyarısında bulundu.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için şart koşmakta ve her yıl ekim ayının ilk haftasını “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlamaktadır. Son yıllarda Sağlık Bakanlığının çalışmaları ve bütün sağlık personelinin çabalarıyla ülkemizde ilk 6 ay sadece anne sütü verme ve emzirme oranları giderek artmaktadır.

Özellikle yaşamın ilk altı ayında beslenmenin sadece anne sütü ile gerçekleşmesi, anne ile bebeğin sağlığı üzerinde çok özel biyolojik ve duygusal bir etkiye sahiptir. Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, vitamin gibi her türlü besin değerini içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen kolostrum (ağız sütü) bebeğin ilk aşısı niteliğinde olup, yüksek protein ve vitamin içeriği ile bebeğin beslenmesini sağlayarak ishal, soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklara karşı korur. Anne sütü ile beslenen çocuklarda "aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, bronşit,  ishal, astım, alerji ve psikolojik rahatsızlıklar" daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerde kanser görülme oranının daha düşük olduğu bilinmektedir.

Bebeğe, ağız sütü (Kolostrum) mutlaka verilmelidir.

Doğumdan hemen sonra,  anneden gelen sarımsı renkteki ilk süt olan ağız sütü (kolostrum) bebeğe mutlaka verilmelidir. Kolostrum, bebeğin sindirim sistemini koruyucu bir tabaka gibi kaplayarak bağırsağın olgunlaşmasına yardım ederek,  alerjilere ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Sarılığın önlenmesini sağlar. Gerek normal doğum ağırlığına sahip bebekler, gerekse düşük doğum ağırlıklı bebekler beslenmek için doğumu izleyen ilk 6 ayda yalnızca anne sütüne gereksinim duyarlar. İklim sıcak ve kuru da olsa bu dönemde bebeğe; anne sütü dışında su ve ek besin vermeye gerek yoktur.

Doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde, bebeğin, annenin memesine konularak emmesinin sağlanması gerekir.  Annenin sütünün bol olması için bu yarım saatlik süre çok önemlidir. Bu sürenin geçirilmesi emzirmenin yetersiz olmasına yol açabilir. Emzirme sırasında en fazla uyarıyı emzirilen meme aldığından, her emzirmede bir meme emzirilerek tamamen boşaltılmalıdır. Bunun bir nedeni de bir memeden gelen sütün emzirmenin başında ve sonunda farklı olmasıdır,  emzirmenin sonuna doğru gelen süt daha yağlı olduğundan bebekte daha iyi doygunluk hissi olur ve bebek daha iyi kilo alır. Bebekler hiçbir kısıtlama yapılmaksızın her istediklerinde emzirilmelidir. Bu nedenle anne ve bebeğin 24 saat bir arada olması sağlanmalıdır.

Anne sütünün erken kesilmesinin veya erken dönemde ek besinler verilmesinin sık rastlanan nedenleri; annelerin emzirmede güçlüklerle karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını bilememeleri veya sütünün yetersiz olduğunu düşünmeleridir. Emzirme konusunda annelerin desteklenmeye ihtiyacı vardır. 

Bebeğini emziren annelerin düzenli beslenmesi, bol sıvı alması gerekir. Anneler unutmamalıdır ki, ne kadar çok emzirirlerse süt salınımı o kadar artar. Meme başının temizlenmesi, emzirmeden önce ve sonra anne sütü ile temizleme şeklinde olmalıdır. Karbonatlı su, sabunlu su kullanmak çatlaklara ve yaralara neden olduğundan kullanılmamalıdır.

Bütün bebekler ve çocuklar, sağlıklı olmak ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Emzirme ise, bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan en ideal yöntemdir.

“Anneler bebeğiniz ve kendiniz için lütfen, en doğru olanı yapınız. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü vermek koşuluyla, 6 aydan sonra ek gıdalarla birlikte en az 2 yaşına kadar emziriniz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler