Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu'nden Çölyak açıklaması

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu Çölyak hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu'nden Çölyak açıklaması

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Çölyak hastalığının tek tedavisinin ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyet olduğunu belirtti.


Hamzaoğlu, Dünya Çölyak Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada hastalığın önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Çölyak hastalığı yaşam boyu süren gıda alerjisidir. Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmektedir. Türkiye'de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası tahmin edilmekte olup, ancak yüzde 10'nuna tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmektedir.

Toplumda tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır. Bakanlığımızın Sağlık Bilgi Sistemlerinde nisan ayı çölyak hastalığı raporu alan hasta sayısı 67 bin 683'dür. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir." 

Ayrıca Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisin önemli olduğuna vurgu yapan Hamzaoğlu, teşhisin kan testleri ve serolojik özel testlerle belirlendiğini kesin tanının ise ince bağırsaktan yapılan biyopsi ile yapıldığını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler