Kurban Bayramında nasıl beslenilmeli? - Trabzon Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama...

Kurban Bayramında beslenme ile ilgili Trabzon Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama.

Kurban Bayramında nasıl beslenilmeli? - Trabzon Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama...

Kurban Bayramında yağsız veya az yağlı etlerin tercih edilmesi ve kısıtlı miktarlarda tüketilmesi gerektiği belirtildi.

Trabzon Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, dini bayramların tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günler olduğu ifade edildi.

Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığı vurgulanarak, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği aktarıldı.

Geleneksel olarak bayramlarda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işi gıdaların kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalar olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutmamalıdır. Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir."

Açıklamada, etin sindirimi zor besin olduğu belirtilerek, şu değerlendirme yer aldı:

"Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Kurbanlığın sakatat kısımlarını özellikle kolesterol ve kalp damar hastalık riski taşıyan kişiler tüketmemelidir. Bu kısımlar özellikle doymuş yağ ve kolesterolden zengindir."

Kurban etinin nasıl pişirilmesi gerektiğine yönelik bilgilerin de yer aldığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etlerin tercih edilmesi ve kısıtlı miktarlarda tüketilmesi gerektiği ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler