Nurbengü Yılmaz

Nurbengü Yılmaz

Ağız diş sağlığında nelere dikkat etmeliyiz?

YENİ BİRİSİYLE TANIŞTIĞINIZDA İLK DİKKAT ÇEKEN ‘GÜLÜMSEMENİZ’ DİR

Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre birbirleriyle tanışan insanların farkındalık sıralamasında gülümseme ilk sırada iken, gözler, koku kıyafetler ve saç özelikleri daha sonar gelmektedir. İnsanlar yeni birisiyle tanıştıklarında ilk olarak gülümsemeye dikkat ederler

GÜLÜMSEMEMİZİ OLUŞTURAN DİŞLERİMİZE NASIL BAKMALI , AĞIZ DİŞ SAĞLIĞIMIZDA NELERE DİKKATE ETMELİYİZ?

Dişler iyi temizlenmeyecek olursa üzerinde besin artıkları ve mikroplar birkir. Ağzı içerisindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onları saydam yapışkan bir madde haline getirir ve dişler üzerine yapışmasını sağlar. Bu birikintilere plak denir. Bu plaklar bakterilerin diş üzerinde tutunmalarını da kolaylaştırır. Ağızda oluşan dental plağı ulaştırmanın en etkin yolu dişlerifırçalamaktır.Detnal plak çürük oluşumunda en etkili ytöntemdir. Çürük : diş * mikroorganizma(bakterş) *karbonhidrat (şeker) *zaman

Mikroorganizma dediğimiz yararlı ve zararlı bakterileri tümü doğumdan itibaren ağız ortamında kolonize olmaya başlarlar ve dişlerin sürmesiyle beraber yukarıdaki bu formül tamamlanır. Düzenli ve etkili fırçalama yapılmaması sonucunda dişlerin bütün yüzeylerinde diş-dişeti birleşiminde ve diş aralarında biriken bu plak diş eti hastalıkları ve çürüğe neden olur. Bunun yanısıra; tükrük yetersizliği ve tükrük içeriğin kalitesi de çürük oluşumunu etilermektedir. Ayrıca ağız solunumu yapmak ağız kuruluğu diş ve diş eti hastalıklrına zemin oluştururken, reflü ve

gebeliğe bağlı kusma da mide asti dişlerin çok daha hızlı çürümesine sebep olmaktadır. Bunlara ek olarak

dişlerle birşeyler kırmak ,ip koparmak, iğne tutmak gibi sürekli yapılan alışkanlıklar dişlerde aşınmaya sebep olurken diş sıkma alışkanlığı, dişlerinizin hızlıca aşınmasına sebep olur ve ağız diş sağılığımızı tehdit eder.

GRİP-NEZLE GİBİ HASTALIK GEÇİRDİKTEN SONRA MUTLAKA YENİ DİŞ FIRÇASI KULLANIN !

Dişler sabah kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan önce günde an az 2 defa etkin bir şekilde fırçalanmalıdır. Ayrıca ne kadar ideal fırçalama yapılırsa yapılsın sağlıklı ve hastalıklı ağızlarda ara yüz bölgelerindeki plaklar tamamen temizlenemez. Bu nedenle diş ipi ve ara yüz fırçası gibi arayüz temizleyicileri de diş fırçalamaya ek olarak kullanılmalıdır.Bunun yanısıra diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirmeyi ihmal etmeyin özellikle grip-nezle gibi hastalık geçirdikten sonar mutlaka yeni diş fırçası kullanın.

DİŞ MACUNUMU NASIL VE NE KADAR KULLANMALIYIM ?

Diş macununu kuru fırçanın üzerine mercimek tanesi kadar sıkmanız yeterlidir. Fazlası faydasını artırmazken fırçalama süresini kısa tutmanıza ve gereksiz kimyasal etkileşime sebep olur.Aynı zamanda diş macunu kişiye özel olmalıdır paylaşılmamalıdır!

Yemeklerden sonra diş fırçalama şansınız yoksa,

Yemeklerden sonra diş fırçalama şansınız olmadığında mutlaka su için ve ağzınızı su ile çalkalayın . Aynı zamanda araştırmalar yemekten hemen sonra elma ve pernir yemenin ağızdaki asit düzeyini azalttığı ve çürük oluşumunu engellediğini göstermiştir. Bunun yanısra

elma gibi sert besinleri çiğnemenin diş yüzeylerinde temizlyeici etkisi olduğu da görülmüştür. Su, süt ,sebze, , meyve ve tahıl diş dostu yiyecekler arasında yer alırken şeker,mısır, işlenmiş gıd, cips ve asitli içecekler ise ağız diş sağlığımız açısından son derece zararlıdır.

Özet olarak , asitli ve şekerli içeceklerden(özellikle kola içerdiği yoğun şeker ve asit dolayısıyla dişler için çok ciddi tehdit oluşturur) uzak durulmasını ve

sürekli yumuşak beslenme ( bisküvi,şeker, ekmek, çikolata) yerine ( havuc, fındık, ceviz, elma gibi ) sert gıdaların tercih edilmesini önermekteyiz.

HANGİ VİTAMİNLER DİŞLERiMİZİ VE DİŞETLERİMİZİ GÜÇLENDİRİR?

D VİTAMİNİ ,ihtiyacımız olan kalsiyumu sağlamakta ve kanımızdaki kalsiyumu dengelemekte görevlidir. Diş ve dişeti sağlığımız için en önemli vitaminlerden biri D vitamindir. D vitamini eksiliği dişler ve kemiklerden bu vitamin sağlanmaktadır. .Bu da dişlerimizin ve kemiklerimizin daha güçsüz olmasına neden olmaktadır.Örnek verecek olursak uskumru somon baliklari kalsiyum açisindan çok zengindir.

K VİTAMİNİ bakteriler tarafindan yapılır ve normal durumlarda vücudumuzda bağırsaklarda bulunur. K vitamin eksikliğinde diş fırçalama sonrasında kanamalar artar. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde K vitamini bulunur.

B ViTAMiNi eksikliği de çeşitlli ağız içi problemlere yol açar ve dişlerin zayıflamasına neden olur. Ciğer, sığır ve kuzu etinde var bol miktarda bulunur.

C VİTAMİNİ diş ve diş eti sağlığı için önemi son derece yüksektir. C vitamin diş eti problemlerini azaltır. C vitamin ekslikiğinde, diş eti kanamasıyla karakterize skorbüt hastalığı görülür. Portakal, çilek, brokoli ,lahana gibi sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunur.

Toplumumuzu ağız diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için eğitime toplumun en küçük birimi olan ailede küçük yaşlarda başlanmalı, ağız ve diş bakımı alışkanlık haline getirilmelidir. Eğer siz kendi dişlerinize iyi bakarsanız, çocuğunuz da sizden görerek ağız hijyenine önem gösterecek ve diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu kavrayacaktır.

Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi

Dr.Dt. Nurbengü Yılmaz

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR