Corona Virüsü nedir? Corona virüsü nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir?

Çin'de meydana gelen gizemli ölümlerin sebebinin Corona Virüsü olduğunun belli olmasıyla birlikte tüm dünya bu virüsü araştırmaya başladı. Corona virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Soruları merak konusu oldu

Corona Virüsü nedir? Corona virüsü nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir?

Dört kişinin hayatını kaybetmesinin nedeni Corona Virüsü olduğu kesinleşmesi tüm dünyada bir anda haber oldu. Öyle k Dünya Sağlık Örgütü Cenevre'de bir kriz masası da oluşturdu. Akciğer hastalığına neden olarak ölüme kadar götürebilen bu virüs doğal olarak merak konusu oldu. Peki corona virüsü nedir, nasıl hastalıklara sebep olur, belirtileri nelerdir? İşte detaylar

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre Coronavirüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir. Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Coronavirüsler. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda).

Corona Virüsü nedir? Corona virüsü nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir?

CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.

CORONA VİRÜSÜNÜN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

İnsanlarda Coronavirüs'ün neden olduğu hastalık spektrumu basit soğuk algınlığından ciddi akut solunum sendromuna (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) kadar değişkenlik gösterebilmektedir. İnsan ve hayvanlarda çeşitli derecelerde respiratuar, enterik, hepatik, nefrotik ve nörolojik tutulumlarla seyreden klinik tablolara neden olabilmektedir.

Belirtileri nelerdir ve tanısı nasıl konulur?
Çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları belirtileri olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş olabilir. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği veya yaşlı olan kişilerde daha sık görülür. Klinik belirtiler hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle çok sık kullanılmaz. Ancak gerektiğinde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) gibi laboratuvar testleri kullanılabilir.

Corona Virüsü nedir? Corona virüsü nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir?

Nasıl tedavi edilir?
Coronavirüs hastalığı olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşir. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

ABD'li Uzman Dr. William Schaffner, ölümcül Corona virüsünden korunmanın yollarını şöyle açıkladı;

* Öksüren ve hapşıran insanlardan uzak durun.

* Hastalıktan korunmak için maske kullanın.

* Özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temas etmeyin.

* Hijyen kurallarına dikkat edin.

* İnsandan insana da bulaşabilen virüsün semptonlarını görürseniz en yakın hastaneye başvurun.

Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvanlarla “korunmasız/açık” temastan sakınılmasını, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini ve soğuk algınlığı ya da nezle türü belirtiler gösteren insanlarla yakın temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor. Solunumla ilgili semptomlar, ateş, öksürük, nefes darlığı ve güç nefes alma enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.

Corona Virüsü nedir? Corona virüsü nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler