Nurbengü Yılmaz

Nurbengü Yılmaz

Çocuğunuzun diş-çene muayenesini geciktirmeyin

ÇOCUĞUNUZDA NE GİBİ DİŞ–ÇENE PROBLEMLERİNE (ORTODONTİK BOZUKLUKLARA) RASTLAYABİLİRSİNİZ ?

Çocuklarda süt dişlerinin erken veya geç kayıplarına bağlı kapanış bozuklukları, çene kemiğ içinde gömük kalmış dişler, alt üst dişlerin temas etmemesi ya da anormal şekilde kapanması, alt ve üst çenenin normalden çok daha fazla önde veya geride konumlanması gibi çeneler arası kapanışlarda şiddetli uyumsuzluklar, çapraz kapanışlar, dişlerin aşırı çapraşıklığı, tek dişi ya daha fazla dişi ilgilendiren ön ve arka bölgedeki ters kapanışlar, çok şiddetli yer darlıkları, bazı çocuklarda ise dudak bağının uzun olması ya da doğuştan diş eksikliklerine bağlı dişler arasında ayrıklıklara görülebilmektedir. Ayrıca öne doğru fırlak üst dişleri olan çocuklarda (dişleklik) oyun oynarken veya spor yaparken bu fırlak dişlerin (alt dişler tarafından desteklenmediği için korumasızdırlar) kırılma, çatlama ve yerinden çıkma riski çok fazla olduğundan 9-10 yaşından önce mutlaka bir ortodontiste gösterilmesinde fayda vardır. Bu durumlarda, ortodontisitin belirleyeceği üzere normalden erken yaşlarda tedaviye başlanabilmektedir.

Bunların yanısıra her ne kadar ilgisiz gibi görünse de bademcik, geniz eti, ağız solunumu gibi kulak-burun-boğaz problemleri ya da atipik (bebeklik) yutkunması sonucunda ortodontik bozukluklar ( çene darlıkları gibi ) meydana gelebilmektedir..Dolayısyla çocuklar henüz çok küçük yaşlardayken dahi böyle problemleri olduğunda mutlaka bir orthodontiste de muayene ettirilmelidir. Aynı zamanda bebeklik ve çocukluk döneminden devam eden alışkanlıklardan olan parmak emme, emzik ya da biberonu bırakamama, kalem ya da farklı nesneleri ısırma gibi detaylar da yine ortodontik bozukluklara neden olan detaylar arasındadır ve erken yaşlarda tespit edilip , orthodontist tarafından önlem alınması gereken durumlar arasındadır.

ÇOCUĞUNUZUN TEL TAKMAYA IHTIYACI OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ ?

Ortodontik tedavi ihtiyacını sadece diş hekimi veya ortodontist belirleyebilir. Kapsamlı medikal ve dental özgeçmiş , ağız ve diş muayenesi , çene modellerinin oluşturulması ve özel bazı röntgen filmleri ve fotoğrafların çekilmesi gibi birçok tanı yöntemini içeren bir muayeneden sonra, kişinin ortodontik tedaviye ihtiyacının olup olmadığı ve yapılacak tedavinin türü belirlenir.Ü
Anne ve babalara tavsiyemiz çocuklarının ortodontik tedavisini yetişkin döneme ertelemeyip büyüme ve gelişim çağında yaptırırmaları yönündedir. Böylelikle tedavi daha kolay ve hızlı ilerleyebildiği gibi ortodontik tedavi maliyeti de daha uygun olmaktadır. Yine aynı zamanda anne babalara digger bir tavsiyemiz de çocuklarının ortodontik tedavisini süresini ve muayene zamanını kimsetyleyle kıyaslamama yönünde olacaktır. Çünkü kardeş dahi olsalar çocukların boy atma zamanı veya ayak numaraları daha doğrusu büyüme ve gelişim zamanları ve miktarları aynı değildir ve çocukların kullanacağı apareyler, ortoodontik tedaviye başlama yaşı ve süresi tamamen ona özgüdür.

ÇOCUĞUNUZU KAÇ YAŞINDA ORTODONTİK MUAYENEYE GÖTÜRMENİZ GEREKİR? EN UYGUN YAŞ ARALIĞI NEDIR?

Çocuğunuzun ilk ortodontik muayenesi yedi yaşından daha geç olmamalı, yedi yaşını geçmiş dahi olsa mutlaka ortodontik muayene yapılmalıdır. Bu yaşta dişler düzgün sıralanmış olsalar da gizli kapanış problemleri olabilir. Bu açıdan erken yaşta yapılan kontrollerin faydası çok büyüktür. Dengeli olmayan yüz ve çene yapısı, ağızdan solunum, parmak emme, tırnak yeme, yanak – dudak ısırma gibi kötü alışkanlıklar, uzun süre emzik ve biberon kullanma, çiğneme ve konuşmada zorlanma, aşırı ileride veya geride konumlanan çene yapıları, önde(fırlak) konumlanmış dişler, çapraşık, yanlış yerde konumlanmış dişler veya ağız içinde hiç yer almayan (gömük) dişler, süt dişlerin erken veya geç kayıpları, alt ve üst dişlerin hiç temas etmemesi veya aşırı biçimde birbirini içine alması gibi durumlarda özellikle dikkat edilmeli ve geç kalınmamalıdır.Genel olarak aktif ortodontik tedaviler 9-14 yaşları arasında başlamaktadır. Bunun yanısıra sağlıklı diş, dişeti ve çevre kemik dokusuna sahip olan erişkin bireylere de ortodontik tedavi uygulanabilmektedir.

ORTODONTİ UZMANI –DİŞ HEKİMİ
DR.DT. NURBENGÜ YILMAZ

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR