Calpol Şurup nedir? Calpol ne için kullanılır, yan etkileri nelerdir?

Calpol Şurup en çok adı bilinen ilaçlardan biridir.. İlaç hakkında detaylar merak edilmektedir. Peki Calpol Şurup nedir, ne için kullanılır, yan etkileri nelerdir? İşte ayrıntılar

Calpol Şurup nedir? Calpol ne için kullanılır, yan etkileri nelerdir?

CALPOL ŞURUP NEDİR? KİM KULLANIR? NE AMAÇLA KULLANILIR?

Calpol şurup bebek ve çocuklar için kullanılmakta olup özellikle hafif ve orta dereceli ateşin düşürülmesi ve ağrıyı kesici özelliğine sahiptir. Calpol'ün etken maddesi parasetamoldür. Özetlemek gerekirse, üst yolunum enfeksiyonunun sebep olduğu ateş ve ağrı için kullanılmaktadır.

Parasetamol'ün etkilerine bakıldığında ise ağrı ve ateşe direk etki ettiği görülmektedir. Beyne giden ağrı sinyallerine müdahale edip yoğunluğunu en az seviyeye indirmeyi hedefler aynı zamanda beyinde vücut ısısını düzenleyen maddelere baskı kurar ve düşürür.

CALPOL ŞURUBUN BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA KULLANIMI:

Bebeklerde ve çocuklarda kullanılabilen Calpol için uygun doz 5 ml olarak gösterilmektedir. 5 ml içerisinde parasetamol oranı 120 mg olduğundan hem ateş düşürücü hem de ağrı kesici özelliğini göstermektedir. Bu ilacın özellikle tedavi edici değil de şikayet edilen belirtileri baskılamak için kullanıldığı belirtilmektedir. Bebeklerde özellikle diş çıkarma zamanlarında kullanılabilmektedir. Bu dönemlerde bebeklerde görülen ateş ve ağrının giderilmesini sağlamaktadır. Yine de ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora danışmanız gerekmektedir.

CALPOL ŞURUP

CALPOL ŞURUP NASIL KULLANILIR?

Bebeğin yaşı ve kilosu ile doğrudan ilgili olan Calpol şurup kullanımı için mutlaka doktor tavsiyesi almanız gerekmektedir. Ancak ilacın prospektüsüne göre Calpol şurubun kullanımı şu şekildedir;

. 1 ile 6 yaş arasında: 1-2 ölçek (5-10 ml)
. 3 ay ile 1 yaş arasında: Yarım - 1 ölçek (2.5 - 5 ml)
. 3 ayın altındaki bebeklerde: Yarım ölçek (2.5 ml). 2 aydan itibaren genellikle aşı sonrası oluşan ateş durumlarında kullanılır. 2 ayın altındaki bebeklerde kullanımı önerilmez. 6 yaş ve üzeri çocuklarda ise Calpol için tablet formunun kullanılması tavsiye edilir.

Belirtilen doz aralıkları 4 saat ve daha uzun süreleri kapsar. Bu şekilde günde 4 kez kullanılabilir. Ayrıca doktor önerisi olmadan 3 günden fazla kullanılmaz!

CALPOL ŞURUBUN İÇERİĞİ NEDİR?

Calpol Şurup içeriğinde etkin madde olarak 120 mg parasetamol vardır. Yardımcı maddeler olarak ise orbitol çözeltisi, çilek aroması, sukroz, Nipagin M (metilparahidroksibenzoat), gliserol, Avicel rc 591, Karmoisin E 122, ksantan sakızı, saf su bulunmaktadır.

CALPOL ŞURUBU KAÇ YAŞ ARALIĞI KULLANIR?

Calpol şurup bebek ve çocuklarda kullanılırken 3 aylıktan 6 yaşa kadar kullanılmaktadır. 3 aylıkdan küçükler için önerilmemektedir. Ayrıca her yaşta kullanımı farklıdır, uygun doz için doktara danışmanız gerekmektedir.

Calpol Şurup nedir? Calpol ne için kullanılır, yan etkileri nelerdir?

CALPOL ŞURUBUN YAN ETKİLERİ NELERDİR? 

Calpol'ün yan etkileri oldukça az görülmektedir. Özellikle doğru kullanımda oldukça düşüktür. Fakat parasetamole karşı alerji durumu da gelişebilir. Bu ciddi durum karşısında acil müdahale gerekir. Mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. 

Parasetamol alerjisi, nefes almada güçlüğe, konuşmada zorluğa, kaşıntı, şiş, deri döküntüsü, ağıaz içerisinde, dilde, boğazda şişliğe sebep olmaktadır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler