Rusya'nın, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sürüyor İşte yaşananlar

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinde bölgede çatışmalar devam ediyor.

Rusya'nın, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sürüyor İşte yaşananlar

İşgalin ilk gününde Ukrayna'nın neredeyse her şehrini vuran Rusya, gece yarısı yeni bir saldırı dalgası başlattı. Rus saldırılarında 137 can kaybı var, başkent Kiev patlamalarla sarsılıyor. Rusya'nın birçok kentinde ise savaş karşıtı protestolara binlerce insan katıldı.

16.00 : Ukrayna askeri araçları, Kiev'i savunmak için kente girdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, çatışmalarda 1000'den fazla Rus askerinin öldürüldüğünü ve en az iki Rus uçağının düşürüldüğünü duyurdu.

15.53 : Ria haber ajansına göre Rusya, Ukrayna ile görüşmelere başlamak için Minsk'e heyet göndermeye hazırlanıyor. Rusya'dan Minsk'e gidecek heyette savunma ve dişişleri bakanlığı yetkililerinin yer alabileceği ifade edildi.

Uluslararası ajansların son dakika geçtiği ve Kremlin'den yapılan açıklamada, "Askerden arındırmayı Ukrayna'nın tarafsızlığının kritik bir parçası olarak değerlendiriyoruz" denildi.

15.45 : Rusya Savunma Bakanlığı, ordu birliklerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Çernigiv şehirlerinin çevresiyle bağlantısını kestiğini savundu.

15.30 : Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus birliklerinin ilerleyişini durdurmak için Ivankiv'de Teteriv Nehri üzerindeki bir köprüyü havaya uçurduğunu duyurdu. Silahlı Kuvvetler'in Twitter hesabında başkent Kiev'in 50 kilometre kadar kuzeyinde bulunan köprünün fotoğrafları yayımlandı.

Rusya'nın, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sürüyor İşte yaşananlar

14.55 : Rusya lideri Vladimir Putin, Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazır olduğunu açıkladı. Rus Ria ajansı, Putin'in Çin lideri Xi Jinping'le görüşmesinde söz konusu açıklamayı yaptığını bildiriyor. Putin'in sözleri, Ukrayna lideri Zelenskiy'nin müzakerelere çağrılarına ilk kez yanıt niteliği taşıyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Ukrayna konusunu ele aldı. Putin, Rusya’nın Ukrayna ile üst düzey müzakereler yürütmeye hazır olduğunu söyledi.

Putin, ABD ve NATO'nun uzun süredir Rusya'nın makul güvenlik endişelerini görmezden geldiğini, defalarca taahhütlerinden caydığını söyledi ve Rusya'nın kırmızı çizgisine meydan okuyarak askeri konuşlandırmayı doğuya doğru ilerletmeye devam ettiğini belirtti.

14.40 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, ülkesini işgal eden Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e bir kez daha müzakere çağrısı yaptı.

LAVROV'UN OLAYLI BASIN TOPLANTISI

13.16 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna lideri Zelenskiy'nin ülkesinin tarafsız kalması konusunu konuşabileceğini söylemesini 'yalan' olarak nitelendirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kimsenin Ukrayna'yı işgal planı olmadığını ileri sürüp Kiev yönetiminden gelen ateşkes teklifini kabul etmediklerini açıkladı.

Rusya'nın, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sürüyor İşte yaşananlar

Hiç kimsenin Ukrayna'yı işgal etmeyi planamadığını savunan Lavrov ayrıca, "Ukrayna'daki mevcut hükümeti demokratik olarak kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Lavrov, "Ukrayna ordusu savaşmayı bırakırsa, diyaloğa hazırız" diye konuştu.

Kremlin de operasyonun ne zaman biteceğine dair yorum yapmayı reddetti.

Basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a BBC muhabiri Steve Rosenberg'in yönelttiği soru bir anda gündemi değiştirdi.

BBC muhabiri, "Sayın Lavrov, söylemlerinizi bir kenara bırakırsak, 'Bu özel bir askeri operasyon değil' değil mi? Tam kapsamlı bir biçimde Ukrayna'nın işgal altında olduğunu görüyoruz. Bunu nasıl haklı kılabilirsiniz? Bir komşunuzu, egemen bir devleti işgal ediyorsunuz ve aynı zamanda bombalar yağdırıyorsunuz Ukrayna'ya?" diye sordu.

Lavrov, "Ben bunu yanıtladım" derken, 2008'de Rusya'nın Ukrayna'nın NATO üyesi olamayacağı yönünde bir uyarı yaptığını söyleyip işgal ettikleri Ukrayna'yı özgürleştirdiklerini ileri sürdü.

BBC muhabirinin ardından salonda bir karmaşa yaşandı, Sergey Lavrov basın toplantısına Kiev'den katılan CNN muhabiri Matthew Chance ile tartışmaya girdi.

Lavrov 'BBC'nin ardından CNN'nin fazla olduğunu' söylerken, salonda "BBC'den sonra sözü Çin medyasına verelim" cümlesi duyuldu.

12.48 : UEFA, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Şampiyonlar Ligi finali St. Petersburg şehrinden alınarak Paris’e verildiğini duyurdu.

12.40 : Ukrayna Başkanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "NATO'ya karşı nötr kalma dahil Moskova'yla her şeyi konuşmaya hazırız. Barış istiyoruz" denildi.

12.35 : Rusya Parlamento Başkanı: Yaptırımlara karşı misilleme paketi hazırlıyoruz, Batı'nın zayıflıklarını biliyoruz.

12.30 : Ukrayna Savunma Kuvvetleri, yaşları ne olursa olsun - muhtemelen reşit olmasalar bile - tüm sivilleri savaşa katılmaya çağırdı:

"Bugün, Ukrayna'nın her şeye ihtiyacı var. Katılım için tüm prosedürler basitleştirildi. Yalnızca pasaportunuzu ve kimlik numaranızı getirin. Yaş sınırlaması yok."

12.29 : Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkiv'de şiddetli patlama sesleri duyuluyor.

12.25 : Kiev'e ilerleyen Rus tankı, sivil aracı ezdi.

Rusya'nın, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sürüyor İşte yaşananlar

12.20 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kiev'in merkezindeki hükümet binaları çevresinde silah sesleri duyulduğunu bildiriyor.

11.55 : Rus tankları Kiev'e girdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın Twitter mesajında 'düşman' birliklerinin kent merkezindeki parlamento binasına yaklaşık dokuz kilometre mesafedeki Obolon semtinde olduğunu duyurdu.

Sabah saatlerinde şehrin kuzeyinden Kiev'e giren Rus tankları, yerel gazeteciler tarafından kameraya alındı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde şehrin kuzeyindeki Obolon mahallesinde Rus tanklarının ilerlediği görülüyor.

Rusya'nın, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sürüyor İşte yaşananlar

BBC, bu videoların bu sabah Obolon'da kaydedildiğini doğruladı.

Ukraynalı yetkililer, halka kendilerini savunmak için molotof kokteylleri yapmaları çağrısında bulunuyor.

11.40 : Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı, Rus güçlerinin bugün Kiev'in dışına girebileceğini söyledi. Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus tanklarının başkent Kiev'e saldırı başlatmasını beklediklerini belirtiyor. Başkent Kiev'de hava saldırıları için sirenler çaldı ve yetkililer şehir sakinlerinin sığınaklara girmesini istiyor.

Ukrayna ordusu, "Rus güçleriyle Kiev'in dışında savaşıyoruz" açıklamasını yaptı. Agence France-Presse (AFP), açıklamayı dünyaya 'acil' koduyla duyurdu. Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Herashchenko ise, bugünün en zor gün olabileceğini söyledi.

HALKA 'MOLOTOF' ÇAĞRISI

AFP'nin olay yerinden bildirdiğine göre, Rus güçleri yaklaşırken Kiev'in kuzeyindeki bir bölgede patlamalar ve silah sesleri duyuldu.

İnsanlar canını kurtarmak için koşarken Obolonsky bölgesinde hafif silah ateşi ve patlamalar duyuldu. Daha büyük patlamalar şehir merkezinden bile duyulabiliyordu.

Perşembe günü helikopterle taşınan birlikler şehrin hemen dışında, Obolonsky yakınlarındaki bir havaalanına saldırdı.
Rus güçler Obolonsky'ye vardıklarında, Savunma Bakanlığı'nın Facebook sayfası şu mesajla sivilleri direnmeye çağırdı:

"Vatandaşlarımızı Rus birliklerini hareketlerini bize bildirmeye, molotof kokteyli yapmaya ve düşmanı etkisiz hale getirmeye çağırıyoruz."

11.30 : Rusya, hava sahasını transit geçişler dahil İngiltere'ye kayıtlı uçaklara kapattı.

11.25 : Moskova yönetimi Çernobil'deki radyasyon seviyesinin normal olduğunu söylerken, Ukrayna'dan radyasyonda artış kaydedildiği açıklaması geldi.

11.07 : Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait 118 askeri altyapının yok edildiğini duyurdu ve Çernobil Nükleer Santrali'nin savunulması için paraşütçü birliklerin buraya konuşlanacağını açıkladı.

11.00 : Çin Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın şüphesiz egemen bir devlet olduğunu kaydetti. AB'nin Rusya'ya yaptırım uygulama krarına ilişkinde bu yaklaşımın sorunu büyüteceğini öne sürdü.

10.50 : Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'nın 33 sivil yerleşimi vurduğunu ve iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

10.40 : Almanya Maliye Bakanı Lindner, Rusya'ya karşı tüm yaptırım seçeneklerinin masada olduğunu belirtti.

10.30 : Rusya'nın Ukrayna işgaline destek veren ülkeler arasına Myanmar'da sivil yönetimi darbeyle deviren cunta da eklendi. Myanmar, komşusu Çin'in ardından Rusya'nın Ukrayna saldırısının arkasında durduğunu açıkladı.

Moskova'ya verilen desteği, cuntanın sözcüsü New York Times gazetesine verdiği telefon röportajında dile getirdi.

10.15 : İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya'nın ilk gün Ukrayna'nın tümünü işgal etmeyi hedeflediğini ancak bunu başaramadığını söyledi.

Rus ordusunun 450'den fazla askerinin öldüğünü tahmin ettiklerini kaydeden Bakan Wallace, Moskova'nın Ukrayna'daki ana hedeflerinden hiçbirini ele geçiremediğini savundu.

09.40 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Doğu Avrupa'daki NATO üyesi ülkelerden savunma yardımı istediklerini açıkladı. Zelenskiy, "Rusya'yı müzakere masasına oturtmak zorundayız" dedi.

09.10 : Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı, Rus güçlerinin bugün Kiev'in dışına girebileceğini söyledi. Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Rus tanklarının başkent Kiev'e saldırı başlatmasını beklediklerini belirtiyor.

Başkent Kiev'de hava saldırıları için sirenler çaldı ve yetkililer şehir sakinlerinin sığınaklara girmesini istiyor.

Ukrayna ordusu, "Rus güçleriyle Kiev'in dışında savaşıyoruz" açıklamasını yaptı. Agence France-Presse (AFP), açıklamayı dünyaya 'acil' koduyla duyurdu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Herashchenko ise, bugünün en zor gün olabileceğini söyledi.

09.00 : Cuma sabahı ulusa sesleniş konuşması yayınlayan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, hem Ukraynaca hem de Rusça olarak Rusya'ya ateşkes çağrısı yaptı.

Zelenskiy, "Rusya eninde sonunda çatışmaları ve bu işgalin nasıl durdurulacağı konusunda bizimle konuşmak zorunda kalacak" deyip ekledi: "Bu sabah da ülkemizi tek başımıza savunuyoruz. Dün olduğu gibi, dünyanın en güçlü ülkeleri uzaktan izliyor."

Rusya'nın, Ukrayna'ya askeri müdahalesi sürüyor İşte yaşananlar

Konuşma ne kadar erken başlarsa, Rusya'nın kayıplarının o kadar az olacağını belirten Zelenskiy, saldırılar durana kadar ülkelerini savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Ukraynalı lider gece saatlerinde yaptığı konuşmada Kiev’den ayrılma niyeti olmadığını ve şu anda Rusya'nın bir numaralı hedefi olduğunu bildiğini söylemişti.

08.10 : AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB liderlerinin Rusya'ya karşı üzerinde anlaştıkları yaptırımların Rus bankacılık piyasasının yüzde 70'ini ve önemli kamu şirketlerini hedef aldığını söyledi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Von der Leyen, "Yaptırımlar, Rusya'nın borçlanma maliyetlerini artıracak ve Rusya'da enflasyonu yükseltecek. İhracat yasağı rafinerilerin yenilenmesini imkansız hale getirerek Rusya'nın petrol sektörünü vuracak" dedi.

AB'nin Rusya'nın yarı iletkenler, çipler gibi önemli teknolojilere erişimini de sınırladığını belirten von der Leyen, yaptırımların ABD ve diğer ülkeler ile yakın şekilde koordine edildiğini de vurguladı.

İşgalin ilk gününde Ukrayna'nın neredeyse her şehrini vuran Rusya, gece yarısı yeni bir saldırı dalgası başlattı. Rus saldırılarında 137 can kaybı var, başkent Kiev patlamalarla sarsılıyor. Rusya'nın birçok kentinde ise savaş karşıtı protestolara binlerce insan katıldı.

08.20 : Ukrayna'nın en batısındaki kentlerden Lviv'de sirenler çaldı. Yine kuzeybatı şehirlerinden Rivne'deki havalimanına Rusların füzelerle saldırdığı bildiriliyor.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun gece yarısı 04.00'te bir füze saldırısına giriştiği bilgisini verdi. Zelenskiy, Rusların hem sivil hem de askeri hedeflere füze attığını söyledi.

Ukrayna lideri ayrıca Rus askerlerinin birçok noktada ilerleyişinin durdurulduğunu aktarıyor.

Rusya, Ukrayna'ya saldırıyor! İşte yaşananlar

Rus birlikleri, Ukrayna’ya yönelik işgaline üç yönden devam ediyor: Belarus’tan güneye doğru, Kırım’dan kuzeye doğru, Rusya topraklarından da batıya doğru.

Ukrayna ordusu, Rusya’nın Kiev'i kuşatmak ve Karadeniz kıyısı boyunca bir kara koridoru oluşturmak yönünde bir stratejiye sahip olduğunu söylüyor.

Rusya sınırına yakın Sumi kentinde gece saatlerinde şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Yerel yetkililer, yakınlardaki Konotop kentinin kuşatıldığını ve Rus birliklerinin batıya, Kiev'e doğru yola çıktığını bildirdi.

Ukrayna ordusu, altmış Rus taburunun Ukrayna'ya girdiğini belirttirken, çok sayıda Rus tankının yanı sıra helikopter ve savaş uçağının da imha edildiğini aktardı.

08.00 : Rus ordusu gece yarısı Ukrayna'nın birçok noktasında saldırı başlattı. Arka arkaya patlamaların tüm şehri sarstığı başkent Kiev'de ise bir Rus savaş uçağının düşürüldüğü bildiriliyor. Haberlere göre, şehrin hava savunma sisteminden ateşlenen bir füze hedefini vurdu.

Rusya, Ukrayna'ya saldırıyor! İşte yaşananlar

Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Kiev'in Darnytskyi ilçesinde bir uçağın düştüğünü söyledi.

Ancak Kiev'deki CNN muhabiri Matthew Chance düşürülen uçağın Ukrayna'ya ait bir Su-27 olduğunu aktarıyor.

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, uçağın yerel saatle 04.20'de vurulduğunu ortaya koydu.

Askeri uzmanlar uçağın bir cruise füzesiyle vurulduğunu belirtiyor. Ancak uçağın Rusya veya Ukrayna'ya mı ait olduğuna dair doğrulanmış bir bilgi yok.

Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı Sumi kentinde gece boyunca silah ve patlama sesleri kesilmedi. Ukrayna ordusu, kuzeydoğudaki kentte Rus birlikleri ile çıkan çatışmanın görüntülerini paylaştı.

Sumi, Rusya sınırına 30 km'den daha az bir mesafeye sahip. Yerel yönetim lideri Dmytro Zhyvytsky, büyük bir Rus askeri konvoyunun Sumi'yi geçerek batıya, başkent Kiev'e doğru ilerlediğini söyledi.

Rusya, Ukrayna'ya saldırıyor! İşte yaşananlar

Yoğun Rus saldırısı altındaki Kharkiv'de dakikalarca süren roket saldırısı gerçekleşti.

Rusya Savunma Bakanlığı, savaşın ilk gününde Ukrayna'daki 80'den fazla askeri tesisin devre dışı bırakıldığını açıkladı.

07.55 : Rus tanklarının girdiği Çernobil'de kaydedilen bir video, Rus ordusunun beraberinde esir nakil kamyonlarını getirdiğini ortaya çıkardı.

07.50 : Rusya'ya karşı yaptırımlar açıklayan ülkeler arasına Kanada da katıldı. İşgali kınayan Başbakan Justin Trudeau, 62 Rus kuruluşu ve kişilerini hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı.

Kanada ayrıca Doğu Avrupa'daki NATO misyonuna 460 civarında asker yerleştirdi.

Rusya, Ukrayna'ya saldırıyor! İşte yaşananlar

07.45 : Rusya'nın çeşitli kentlerinde Putin'in Ukrayna'ya saldırısı protesto edildi. Yeryüzünün yüzölçümü olarak en büyük ülkesinde 51 ayrı şehirde gerçekleştirilen gösterilerde polis 1400'ü aşkın protestocuyu gözaltına aldı.

St. Petersburg'daki eyleme katılan bir gösterici, "Bugün olanlar utanç verici. Pek çoğumuzun Ukrayna'da arkadaşları, akrabaları var. Bu onlara yapılan bir ihanet" dedi.

Aynı şehirde Ukraynalı bir gösterici ise, "Ülkemde yaşananlar karşısında tepkimi gösteriyorum. Çok daha fazla insanın Ukrayna'ya yönelik saldırıyı protesto etmemesine ise şaşırdım" diye konuştu.

Gösteriler başkent Moskova sokaklarında da gerçekleşti.

07.35 : Ukrayna'nın başkenti Kiev'de şiddetli patlamalar gerçekleşiyor. Kentte bulunan CNN ekibi, sabah saatlerinde Kiev merkezinde iki büyük patlamanın duyulduğunu bildirdi. Ekip, şehrin dışında da üç patlamanın duyulduğunu aktardı.

BBC'nin Kiev'deki diplomasi muhabiri Paul Adams, kentte meydana gelen patlamaların ardından bodrum katlarına sığındıklarını bildirdi. Twitter mesajında Adams, "Yine uzun bir gün olacak" diye yazdı.

Yerel haberler, başkentte sivillerin yaşadığı dokuz katlı bir binanın yandığını belirtiyor. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko'nun olayda en az üç kişinin yaralandığı yönündeki ifadeleri de haberlerde yer alıyor.

Ukrayna'da yayın yapan Unian haber ajansının bildirdiğine göre, eski İçişleri Bakan Yardımcısı Anton Herashchenko, kentte iki patlama duyduğunu söyledi. Herashchenko, seyir veya balistik füzelerin kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Rusya, Ukrayna'ya saldırıyor! İşte yaşananlar

Binlerce başkent sakini, geceyi bombardımandan korunmak için Kiev metrosuna sığınarak geçirdi.

Ukrayna ordusu ise şu ana kadar herhangi bir yorum yapmadı.

07.15 : Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya lideri Vladimir Putin ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Görüşmeyi yapmasının Putin'e ulaşamayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından talep edildiğini belirten Macron, Putin'den askeri operasyonları sonlandırmasını istediğini dile getirdi.

Brüksel'deki AB zirvesi sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron, görüşmenin 'açık sözlü, direkt ve hızlı' olduğunu belirtti. Macron ayrıca, Putin'den Zelenskiy ile de görüşmesini talep ettiğini ifade etti.

07.10 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rus işgalinin ilk günü sona ererken seferberlik ilan etti. Eli silah tutabilecek yedek askerler ülke savunmasına çağrılırken, 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeyi terk etmelerine izin verilmeyecek.

Neredeyse tüm şehirleri bombardımana tutulan Ukrayna'da, işgalin ilk gününde 137 sivil ve asker hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem