Rizeli mucitten tırmanmak için icat

Rizeli mucidin icadı ile direklere tırmanmak artık kolay

Rizeli mucitten tırmanmak için icat

 Rizeli elektrik teknisyeni Mehmet Karabulut, telefon ve elektrik direklerine kolayca tırmanmayı sağlayan aparat geliştirdi. 'Rahna' adını verdiği 9 kilogram ağırlığındaki aparatın patentini alan Karabulut, elektrik ve telefon sektöründeki firmalardan talep bekliyor.

Rizeli elektrik teknisyeni Mehmet Karabulut, uzun süren denemelerin ardından 4 yılın sonunda aparatı geliştirdi. Ahşap ve demir telefon ve elektrik direklerine kolayca tırmanmayı sağlayan 9 kilogram ağırlığındaki aparat, 200 kilogram ağırlığındaki bir kişiyi taşıyabiliyor. Örümceklerden esinlenerek ‘Rahna’ adını koyduğu aparatın patentini alan Karabulut, elektrik ve telefon sektöründeki firmalardan talep bekliyor.

Elektrik arızalarında direklere inip çıkmak için kullanılan ‘ayakçık’ aparatının güvenli ve işlevsel olmadığını savunan Mehmet Karabulut, "Bu aparatla çap gözetmeden uzun süre direkte kalınabiliyor, Silindir direk bloğa, dairesel hareketlerle tırmanma sağlanabiliyor. 9 kilogramlık aparat toplamda 200 kilo taşıyabiliyor. Aletin üzerindeki makaralarla ihtiyaç duyulan malzemeler indirilip çıkartılabiliyor. Elektrik arızaları olduğunda direklere ulaşmak zor ve tehlikeliydi. Bu aparatla elektrik direklerine tırmanmak hem kolay hem de daha güvenli olacak" dedi.

'KİMSE BU KONUDA BİR FİKİR GELİŞTİRMEDİ'

Aparatın patentini de aldığını söyleyen Karabulut, "Bu aparatı tasarlayarak patentini aldım. Bu aleti kullanan kişi kısa sürede kurulumunu tamamlayıp direğe tırmanabiliyor. Beton ve demir direklere şu an vinç yardımıyla ulaşılırken bu aletle onlara da rahatlıkla ve güvenle çıkılıyor. Ürünümüzle ilgili seri üretime hazırız. Sipariş ve talep bekliyoruz" dedi.

rize haber

rize haber

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler