Diğer

Diğer

Ramazan’da Spor Yapılır mı?

Ramazan ayında oruç tutmak da olan vatandaşların kafasında hep bu soru vardır. Bu hafta yazımda bu konuya değinmek istedim.

Sorunun cevabı açık ve net aslında, Ramazan ayında rahatlıkla spor yapılabilir. Fakat; Dikkat etmemiz gereken bazı kurallar var.

*Bu konuda uzmanlar, sağlıklı kalabilmek için Ramazanda spor yapılabileceğini ancak spora başlamak için iftardan sonra 2-3 saat beklenmesi gerektiğini belirtiyor. Yani birinci kural İftar vakti hemen yemek yenildikten sonra hemen spor yapılmamalı. Hatta Profesyonel  sporcular 3-4 saat kadar bekleyebilir.

ramazan.jpg*Sahur vakti çok önemli!

Bu dönemde spor yapan kişilerin, gıda tüketimine dikkat etmesi önemli. Bazıları sahura kalkmayıp, o dönemi atlıyor. Oruç tutup, akşamları spor yapmak isteyenlerin, iftar sonrasında yeterli sıvı almaları ve 2-3 saat sonra egzersize başlamaları gerekir. Nabız çok önemli, spor yaparken nabzın 120'yi geçmemesi gerekiyor. Bunu kontrol edecek. Yemekten sonra hemen spor yapılması kalbi yorabilir.

*Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler.

Spor yapıp oruç tutan 15-16 yaşındaki çocukların da sahura mutlaka kalkmak kaydıyla protein, yağ ve karbonhidratı dengelenmiş gıdalar tüketmesi gerekiyor.
Sahur vaktinde aşırı yiyecek tüketilmemelidir. Karbonhidratlı, proteinli ve az da olsa organik yağlardan tüketilmeli ki; gün boyunca enerjimizi ve vücut dengemiz bozulmasın. Şeker ve şekerli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durulmalı.

ramazan2-001.jpgRamazanda hangi sporu yapmalı?

Ramazanda iftardan sonra hafif yürüyüşler yapılabilir.

Yürüyüşte kalp atım hızımız, örneğin dakikada 70 atıyorsa, bunu 100 nabızdaki bir tempoda yürünmeli.  O zaman inaktif durumdaki kılcal damarlar aktif duruma gelebilecektir.

İmkanımız varsa yüzmek, uygun yer varsa bisiklet sürülebilir. Bisiklet, yüzme ve yürüyüş yapmak Ramazan ayında yapılabilecek en iyi sporla arasında gösterilebilir.
Burada dikkat edilecek konu, Ramazan 1 Ay boyunca sürdüğünden oluşacak zaman kaybını asgariye a indirmek. Toplumda şunu gözlemlemekteyim, Ramazan ayı spor yapılmaz. Bu düşünce bizi spordan uzaklaştırabilir. O yüzden Ramazan da olsa yüksek enerji gerektiren  aktiviteler yapılmasa da belirttiğimiz egzersizler ile güzel beslenip Ramazanda formda kalıp spor yapabilirsiniz. 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR