Recep Ergenç

Recep Ergenç

Özkan Sümer’in ardından

Nerede yaşarsak yaşayalım, orayı etkileme şansına sahibiz. Yaşadığımız şehrin nimetlerini tüketirken refahına da katkıda bulunmak elimizde.  

Özkan Sümer bunu Trabzonspor’da futbolcu, teknik direktör ve kulüp başkanı olarak yaptı. Bu özellikleri ile Özkan Sümer dünyada bunu yapabilmiş iki insandan biri oldu. Bu şehrin önemli değerlerinin başında gelen Trabzonspor ile birlikte fark yaratmaya çalıştı. Filozof diyen de oldu, çok sert adam diyen de. Ama kabul edelim, farklıyı fark etmeye, anlamaya, ortaya çıkarmaya çalıştı.

Bunu nerden mi çıkarıyorum?

Bu köşeyi takip edenler, Trabzon’da kurulma çalışmalarına başlanan Sporcu Performans Merkezi çalışmalarını biliyordur. İşte bu merkezin bir ayağının Trabzonspor olması gerektiği bilinciyle, tasavvur edilen sporcu performans ve data merkezi önce TS’da Özkan Sümer’e anlatıldı. 

Oradaydım, gözlerindeki ışığı ben de gördüm. 

Ardından TRU Spor Bilimleri Fakültesi dekanı Prof. Dr. Fatih Bektaş ile Özkan Hoca arasındaki işbirliğini geliştirmek için kurulan diyaloğa (buluşmaya)  şahitliğim oldu. İkinci buluşmada bu bilge insana “TRU  Spor Bilimleri Fakültesinde” deneyimlerini genç akademisyen ve öğrenciler ile paylaşması için davet ettik. Bu davete Tereddütsüz evet dedi. Fakültede odası hazırlandı. Fahri doktora verilmesi için hazırlığa başlandı. Sonra hastalık haberlerini ve ölüm haberini aldık. 

Özkan Hoca ne istedi?

Özkan Sümer, futbolun yokluk dönemlerinden gelip en üst teknolojiyle harmanlandığı bugünlerini analiz edebilecek bir tecrübeye sahipti. Şimdi tam Özkan Hocanın gönlüne göre bir iş için yola devam ediliyor. Planlar arasında kurulmakta olan sporcu performans ve data merkezine adını vermek ve kütüphanesine sahip çıkmak da var.  

Ama önce Özkan Hocanın da çok istediği, bilimin ve verinin ışığında, sporda iş yapma kültürümüzü yeniden düzenlememiz gerekiyor. Spora bakış açımızın merkezine veriyi almamız gerekiyor. Yetenek her zaman değerli olacak ancak ölçmediğin şeyi geliştiremezsin prensibini unutmamak gerek.

Bu konuda TS’a, ASKF’ye, TÜFAD’a ve tüm federasyon temsilcilerine düşen görev, olayların ya da eylemlerin içselleştirilmesi, ortaya konan çabanın neye hizmet ettiğinin anlaşılması… 

Bir spor kenti olarak önümüzde iki yol var; 

Ya içinde bulunulan çağın kazanımlarına, yükselen teknolojilere, sporda veri analitiği kullanımına odaklanarak Trabzon’u bir üst lige yükselteceğiz,

Yada geleneksel olarak atalarımızdan, dedelerimizden öğrendiklerimize kişisel gözlemlerimizi katarak yola devam edeceğiz. 

Kişilere bağımlı hiçbir kurum, sürdürülebilir bir başarı sağlayamaz. Bir organizasyon kurmak, yönetimini ehil insanlara vermek ve onlara başarı için gerekli veriyi, altyapıyı, koşulları sağlamak. 

Oturduğunuz koltuklardan kalkın. Farklı düşünen insanlarla bir araya gelin. Dinleyin. Nasıl daha iyi yapabilirim? 

İş dünyasına, spora, sanata, siyasete, bürokrasiye, yerel yönetimlere…Farklı bakmayı deneyin. Farklı bakanları dinleyin.

Özkan Sümer’in isteği; Trabzon’u bir üst lige yükseltmekti. Sporcu performans merkezi fikrini bu yüzden sahiplendi. Bu yüzden üniversiteye daveti tereddütsüz kabul etti.

Suyunu içtiğimiz, havasını soluduğumuz bu şehre, bir spor insanının arkasında bıraktığı miras budur. Bu mirasa sahip çıkmak, bence bir hemşerilik sorumluluğudur. 

Saygı ve rahmetle anıyorum.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.