Ordu'da tarihi mezarlara restorasyon

Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunan tarihi Çamlık Fener Mezarlığı’nda bulunan tarihi mezarlar restore edildi. 

Ordu'da tarihi mezarlara restorasyon
Osmanlı dönemine ait ve geçmişi 250 yıl öncesine kadar uzanan Çamlık Fener Mezarlığı’nda bulunan 27 mezar aslına uygun olarak restore edildi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Çamlık Fener Mezarlığında taş işçiliğinin güzel örneklerinden olan ve mimari yapısı itibarıyla tarihi özellik taşıyan 27 adet mezar bulunduğunu, bu mezarların tarihi dokuya uygun restore edildiğini belirtti. Yılmaz, “Mezar duvarlarında bulunan ve sonradan yapıldığı anlaşılan derz ve sıvaları sökerek duvarları orijinal haline getirdikten sonra yosun tutan, kararan baş ve ayak taşlarını temizledik. Son olarak da mezar taşlarında Osmanlıca yazılı olan kitabeleri herkesin okuyabilmesi için günümüz Türkçesine çevirerek yanlarına yaptığımız tabelalara yazdırdık” dedi.

1767 tarihli mezar var
Ünye, Çarşamba, Perşembe, Görele, Trabzon, Hopa ve Batum’dan insanların defnedildiği anlaşılan mezarlıkta bilinen en eski mezarlık Hicri 1183 (Miladi 1767) tarihli bir erkek mezarı belirlendi. Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtan mezarların yan duvarlarında ve baş taşlarında şahsın cinsiyeti, mesleği, mensup olduğu zümresi, tarikatı, bölüğü ve taşıdığı unvana işaret eden gül, taç, sarık, fes ve kavuk gibi motifler yer alıyor. Mezar taşı süslemelerinde gül başta olmak üzere lale, karanfil ve sümbül gibi çiçekler ile servi ve hurma ağacı, nar ve incir gibi meyve motifleri de bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler