Ordu'da Çocuk Koruma Kongresi

Ordu'da "3. Uluslararası Çocuk Koruma" Kongresi gerçekleştirildi.

Ordu'da Çocuk Koruma Kongresi

 Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkan Doğan, "TÜİK verileri bize son yıllarda boşanma olaylarının çok arttığını ortaya koyuyor." dedi. 

Ordu'da Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği, Çocuk Koruma Merkezlerini Denetleme Derneği, Ordu Üniversitesi Çocuk Koruma Birimi ile Uluslararası Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği'nin partnerliğinde yürütülen 3. Uluslararası Çocuk Koruma Kongresi devam ediyor. 

Ünye'deki bir otelde devam eden kongrede konuşan Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkan Doğan son yıllarda boşanma oranının arttığına dikkat çekti. 

"Genel bakış açısına bakıldığında boşanmış aile çocuklarının çok da sağlıklı gelişmedikleri konusunda toplumda bir yargı olduğu inancımız oluyor" diyen Doğan, "TÜİK verileri bize son yıllarda boşanma olaylarının çok arttığını ortaya koyuyor. Medyada sürekli bununla ilgili haberlere muhatap oluyoruz. Bu verilerden yola çıkarak da toplum olarak çeşitli yorumlar yapıyoruz." dedi.

Çocuğun boşanmadan sonra travma yaşayıp yaşamamasının ailenin nasıl boşandığına ve bu süreçteki tutumlarına göre değiştiğini belirten Doğan, şunları söyledi:

"Anne-babası boşanan her çocuk travma yaşar mı? Bunun içinde çok sağlıklı gelişen çocuklar da yer almakta. Yani her boşanma algılayışı her ailenin başa çıkma mekanizması, başa çıkma yolları, psikolojik dayanıklılığı kendine göredir. Dolayısıyla her olaya kendine özgü olarak bakılması gerekir. Boşanma tek başına çocuğun ruh sağlığına olumsuz etki yapan bir yaşam olayı değil. Ama bununla birlikte boşanma önemli bir yaşam olayı. Stres bandı da oldukça yüksek olan bir yaşam olayı. Aslında önemli olan boşanmanın nasıl gerçekleştiği. Çatışmalı mı gerçekleşti, yoğun çatışmalı mı gerçekleşti? Anne-babalar birbiri ile iletişim halinde mi bunu gerçekleştiriyorlar ve boşanmadan sonra ilişkiye nasıl devam ediyorlar. Asıl kritik olan bu noktalar. Dolayısıyla bunlara odaklanmak gerekiyor."

Doç. Dr. Türkan Doğan, boşanma döneminde anne ve babanın daha çok kendi ihtiyaçlarına odaklanarak çocuğu ihmal ettiğini belirterek, "Daha çok kendisiyle meşgul ve çocuk da geri plana atılıyor. Ne zaman ki boşanma süreci başlıyor, nafakalar, maddi konular, velayetin kimde kalacağı gibi sorunlarda kimi zaman çocuk hatırlanabiliyor. Dolayısıyla bizim ebeveynlere, ailelere bu konuda bilgilendirici ve fark edici işlemimiz olabilir." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel