Fındıkta aflatoksin uyarısı

Fındık tüccarlarına aflatoksin uyarısı.

Fındıkta aflatoksin uyarısı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındıkta kalite kayıplarına neden olan aflatoksin konusunda üreticileri ve fındık tüccarlarını uyardı. 



Konuyla ilgili yapılan açıklamada, fındık ihracatında sorun yaşanmaması ve dünya pazarında lider olan Türkiye’nin yerinin korunması için fındıkta aflatoksin oluşumunun önlenmesi gerektiği vurgulanarak fındığın hasat, harman ve depolanması aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar olduğuna dikkat çekildi.

Hasadın erken veya geç yapılmasının birçok zararları beraberinde getirdiği belirtilen açıklamada, fındığın erken toplanmasının randıman kaybına, geç hasat edilmesi halinde ise küflenmeye sebep olduğu ve aflatoksine zemin hazırladığı kaydedildi.

Fındığın toprak üstünde ve çuvallarda uzun süre bekletilmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada fındığın iyi kurutulması gerektiğini ve kuruyan fındığın nem oranının yüzde 6'dan fazla olmaması gerektiğine işaret edildi. Depolamada problem olmaması için kabuklu fındıkların 1 metre üzerindeki yığınlar halinde veya çok sayıdaki çuvalların üst üste yığılarak depolanmasının havasız kalan bölgelerde kızışmalara ve küf oluşumuna neden olduğu kaydedilen açıklamada özellikle ihracatçı kişi ve kuruluşların depolamada bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

İhracatçı kişi ve kuruluşların depolarının kuru ve havalanabilir olması, doğrudan güneş ışığı almaması, nem yapmaması, depo tabanlarının su baskınlarına karşı yüksek olması, depolamadan önce fındıkta nem, gizli çürük, toplam küf ve aflatoksin analizlerinin yapılması gerektiği vurgulanarak, “Yığın halinde ve çok sayıda çuvalı üst üste koyarak depolama yapılmamalıdır. Özellikle yığın halinde depolamada fındıklar havasız kalabildiğinden küf gelişmesi için uygun ortam oluşmaktadır. Ayrıca aşırı basınç nedeniyle hücre zarlarının zarar görmesi acılaşmayı hızlandırır” denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel