Fındık bahçeleri yenileniyor 

Ordu’da fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında bahçeler teraslama yöntemiyle yenileniyor. 

Fındık bahçeleri yenileniyor 
Ordu’da fındık bahçelerinde bir yandan budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ile diğer bakım işlemleri yapılırken bir yandan da yaşlanmaya bağlı verim düşüklüğünü gidermek amacıyla yenileme ve gençleştirme çalışmaları yapılıyor.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, bu kapsamda özellikle eğimli arazilerde teraslama çalışmaları yaparak tek dal dikim sistemleri kullanılarak yeni bahçeler tesis ettiklerini söyledi. Bu yıl Altınordu, Fatsa ve Gülyalı ilçelerinde 101 dekar alanda teraslama bahçe çalışması yaptıklarını belirten Yılmaz, daha sonra fidan dikimi gerçekleştirdiklerini belirtti.

Üreticilerden yoğun talep

Yılmaz, “Bu çalışma tamamen gönüllülük esasına göre ve 5-6 yıllık ürün kaybını göze alan üreticilerimizin bahçelerinde uygulanmaktadır. Uygulanan proje ile 5-6 yıl ürün kaybı olacak üreticilerimiz, bu ürün kaybını 6. yılın devamında gelen 3 yılda fazlasıyla telafi edecektir. Proje ile birim alan veriminde artış sağlanacak, makineli tarıma uygun bahçeler oluşturulacak, makine kullanımıyla beraber maliyetler azaltılacak, dolayısıyla karlı bir üretim yapılması sağlanacaktır” dedi.

Projenin üreticiler tarafından ilgiyle karşılandığını, 2018 ve 2019 yıllarında uygulanacak yeni projelerle daha geniş alanlara yaygınlaştırılacağını belirten Yılmaz, “Şu anda teraslanan alanları gören üreticilerimizden projede yer almak için yoğun bir talep söz konusudur. Tüm bu çalışmalar, üretiminde lider olduğumuz fındık tarımında, birim alan veriminde de lider Ülkeye yakışır seviyelere gelmek içindir. Sağlanacak verim artışıyla birlikte bu ilin ekonomisine önemli oranda katkı sağlanacaktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler