Turgay Beşyıldız

Turgay Beşyıldız

On atlı ve kırılma noktaları

Ev sahibi olan Trabzonspor, kendi sahasında Alanya ile bugüne kadar oynadığı üç karşılaşmayı da kazanamamıştı. Bu sefer şeytanın bacağını tek golle kırdı.

İki takımında zirveden kopmama adına verdiği müthiş mücadelenin, ilk yarısının başlarında ki bir Alanya atağında, orta hakem Abdülkadir Bitigen'e çarpıp taça çıkan top, karşı rakibe tehlike yaratmayıp taça çıktığı için, hava atışını yapmadı. Tribünlerden çok tepki aldı ama kurala göre doğru. Top oyun içinde kalıp, Alanya lehine devam etseydi, o zaman hava atışı yapmalıydı.

Bu yılki yeni oyun kurallarından bir maddesi diyor ki; Eğer top hakeme çarpar ve bu gol yada avantajlı bir duruma neden olursa, hakem derhal oyunu durdurarak, hava atışı yapacak.

İlk 45 dakikaya damga vuran diğer pozisyona gelince, oyunun 27.dakikasında Sipois'in ayağındaki topa kayarak müdahale eden, sakatlıktan yeni çıkmış Abdülkadir Parmak'ın idi.

Evet Parmak'ın ayağı, Sipois'in ayak bileğine bastı ama kasıtlı değil. Top Sipois' in ayağından çıkmıştı. Haliyle boşta kayan ayak, Sipois' in ayak bileğine geldi. Burada Parmak topa dokunuyor ama Top rakibin ayağından çıkıyor ve hareket cephe pozisyonundan geliyor. Kesinlikle sarı karttı, kırmızı değil. Sonra daha oyunun başı ve maçta iki taraf arasında, her iki oyuncu arasında bir gerginlik yok. Haliyle bu yanlış karardı Bitigen.

Sakatlıktan çıktıktan sonraki ilk maçında talihsiz bir kırmızı kartla, takımını 10 kişi bırakmak zorunda kalan Parmak, sahayı üzgün terk etti ama bu karar tribünlerin tamamını ayağa kaldırdı. Trabzonspor, bu sezon ilk kırmızı kartını görürken, Kayseri bölgesi hakemi Bitigen' in yüzünden maç gerildi. İşte bordo mavili taraftarların müthiş desteği, 27. dakikadan sonra başladı ve hiç susmadı. On kişi kalan bordo mavililer de saha içinde tam kenetlendi.  

                                                                      *

Maçın döndüğü başka bir anda, ilk yarı biterken Alanyasporlu Bakasetas'ın takımı adına kaçırdığı net gol pozisyonu, ilk yarının golsüz tamamlanmasına neden oldu. Bana göre maçın kırılma anlarından biride bu pozisyondu.

İkinci 45 dakikaya misafir takım daha derli toplu girmesine rağmen, ceza alanı içerisindeki bir karambol de, oyuna aynı bölümde eski Trabzonsporlu Ceyhun Gülselam'ın yerine giren, Abel Campos'un eline çarpan top penaltı olunca, Hossein takımının galibiyet vuruşunu yaptı.

Bu golden sonra konuk ekibin bir atağında, meşin yuvarlak bordo mavili filelere giderken, Novak tarafından gol çizgisinden çıkarılması, Çekyalı oyuncunun geceye imzasıydı.

İlerleyen süre içerisinde yine Alanyaspor ceza alanı içerisinde, bir yan hava topun da konuk ekipten Fernandes Da Silva Vitoira'nın kural dışı elini kullanması, Hüseyin Türkmen'in yüzünde patlayınca, ikinci penaltıyı yine kullanan Hossein, bu sefer çok kötü vurunca, kaleci Marafona için kurtarması çok basit oldu. Aynı maç içinde, aynı oyuncunun ikinci kez penaltı kullanma düşüncesi bence hataydı.

Penaltı atılmadan önce, bu kararı orta hakeme karşı tepki niyetiyle alkışlayan Fernandes Silva Vitoira, 80. dakika da kırmızı kartla oyun dışı kalınca, konuk ekip de son 10 dakikayı ve uzatmayı 10 kişi oynadı.

Bu arada 4 sarı karttan cezalı duruma düşen kaleci Uğurcan'ın müthiş kurtarışlarıda, oyunun kaderini değiştiren en önemli etkenlerden ve kırılmalardan oldu.
Campi, bugün nerdeyse hatasız oynadı. Sakat oyuncularından yoksun Ünal hoca, Hüseyin ile Campi'yi yan yana oynatırken, Hossein'i Krasnodar' da olduğu gibi ön libero oynattı.

Bitigen'in özellikle ilk yarıdaki yanlış düdükleri, bordo mavili taraftarları takımları adına daha da coşturdu ve gecenin alkışını aldı.
                                                                              *
Trabzonspor, uzun süre 10 kişi kalmasına rağmen onurlu ve iyi mücadele etti.

Atamız için bu önem arz eden 10 kasım tarihinde, Novak'ın maç sonrası bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada çok şık oldu.

Yahya Kemal Beyatlı' nın bin atlısı gibi, bordo mavililerin on atlısı, maç sonunda çocuklar gibi şendi.

On atlı ve kırılma noktaları

Bir zamanlar Uzungöl…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR