Koltuk altında ucu olmayan kör sivilce neden olur? Kasıkta çıkan sivilceler nedir?

Bir çok kişide görülen koltuk altında ucu görülmeyen kör sivilceler, apseler, kasıklarda çıkan çıbanlar can sıkıcı olabiliyor. Peki kör çıban neden çıkar, nasıl geçer? İşte detaylar

Koltuk altında ucu olmayan kör sivilce neden olur? Kasıkta çıkan sivilceler nedir?

Koltuk altında ucu olmayan sivilceler, kasıklarda(apış arası) çıkan çıban, koltuk altında çıban ve apseler bir çok insanının ortak sorunlarındandır. Peki bunlar neden olur, ne anlama gelir ve tedavisi nasıldır? İşte detaylar

UCU OLMAYAN SİVİLCE NEDİR?

Kör sivilce olarakda tanımlanan bu şişlikler, diğer akne türlerinden farklıdır. Yumru şeklinde cildibizin herhangi bi bölgesinde belirebilir. Özellikle koltuk altında ucu olmayan sivilceler görmek mümkündür. Bu sivilcelerin oluşum sebebi daha çok gözeneklerde yağ,kir ve bakteri sıkışması nedeniyledir.  Cilt altında oldukça geniş bir alanda acı veren şekilde oluşabilirler. Apış arasında da görülebilen bu sivilceler cildin iltihaplanmasıyla kızarık bir görüntü de verebilirler.

UCU OLMAYAN SİVİLCEDEN, KOLTUK ALTI ÇIBANDAN NASIL KURTULUNUR?

İnsanları oldukça rahatsız eden kör sivilceleri ister istemez ilk olarak sıkmak ya da patlatmak isteyebilirsiniz, ancak bunu yapmaktan kaçının. Cildin altında olduklarından zaten sıkarak patlatamazsınız. Bu nedenle bu sivilceyi sıkmak iltihabı arttırmaya neden olacaktır. Kör sivilcelerin yarattığı ağrıları sıcak kompreslerle hafifletebilirsiniz. Günde 3'kez 10'ar dakika bu uygulamayı yapmanız kör sicilvenin iyileşmesinde etkili olacaktır.

HİDRADENİT DE OLABİLİR

Öte yandan yukarıda bahsettiğimiz gibi koltuk altı ve kasıklarda daha çok görülen sivilce, çıban veya apseler Hidradenit denilen sağlık sorununun göstergesi de olabilir. Bu hastalıkta, erken tanı oldukça önemlidir. İleri evreleri deri kanserine kadar gidebilmektedir. Özellikle koltuk altı ve kasıklarda görülen apselerde koku ve ağrı da oluyorsa doktora başvurmanız oldukça yararlıdır.

Bu hastalık erkeklere göre kadınlarda 3 kat daha fazla görünmektedir. Dha çok sigara kullanan kişilerde veya aşırı kilolu kişilerde risk artmaktadır. Bulaşıcı olmayan bu hastalığın hijyenle ilgisi de yoktur. 

Koltuk altında ucu olmayan kör sivilce neden olur? Kasıkta çıkan sivilceler nedir?

HİDRADENİT BELİRTİLERİ

Bu hastalık kasık ve koltuk altlarında şişlikler, apse, çıban ve sivilcelerle birlikte kendini gösterir ve ağrılarla bilrikte tekrarlamaktadır. Vücudun farklı yerlerinde de nadir şekilde görülür. Önce kısa sürede iyileşen bu sivilceler, deri altlarında kendini sıklıkla gösterir. Deri üzerinde oluşan ve patlayan bu sivilceler kötü kokan, iltihaplı yaralara dönüşebilir.  

Hidradenit tedavisinde sorunun olduğu bölgeye pansuman ve antiseptik uygulanırken biyolojik tedavilere kadar uzanan farklı tedaviler uygulanabilir.Ayrıca durumuna göre cerrahi müdahaleler de yapılailmektedir. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Nedir, Ne Anlama Gelir?