Diğer

Diğer

Nedir bu fitness?

Fitness kelimesine anlam yüklemek gerekirse, sağlıklı ve zinde olmak amacıyla yapılan egzersiz olarak düşünülebilir.

Yapılma amacı kasları sıkılaştırmak, kas kazanımı, dayanıklılık, sağlıklı olmak, görünümü düzeltmek, zayıflamak, kilo almak olarak çeşitlendirilebilir. Özel bir standardı ya da özel bir süre-ağırlık derecesi olmadığı için her yaştan insan tarafından yapılabilir.

Uygulanması esnasında bilinen bütün genel veya özel egzersizler kullanılabilir. Bu egzersizler esnasında ağırlık, kum torbası, kettlebel , vücut ağırlığ, çok farklı alet ve ekipman kullanılabildiği gibi, vücudu canlandıran koşu, pedal çevirme, eliptik makinalar kardiyovasküler antrenman kapsamında kullanılabilir. Egzersiz ve antrenmanlarda sınır veya kısıtlama yoktur, her zaman yeni bir antrenman şekli oluşturulabilir, yeni bir egzersiz denenebilir. Esneklik çalışmaları antrenman sonrasında oldukça büyük yer kaplar. Olimpik spor dallarında kas güçlendirilmesi açısından fitness da kullanılan egzersiz ve programlar yoğun şekilde kullanılır.

Fitness programları kişiye özel olarak oluşturulmalı, yaş, boy-kilo oranı ve istenilen sonuç göz önünde bulundurularak amaca yönelik olmalıdır. Bilinen her program her insana uygun olmayabilir. Kişilerin istedikleri sonuç, anatomik yapısı, yaş ve kondüsyon durumu farklıdır. Bilgi seviyesi ve tecrübesi yüksek olan kişilerin hazırlayacağı programlar sonuca daha kısa sürede varılmasına olanak sağlar. Yapılan araştırmalar ışığında yenilik göstermekte ve hızla gelişmekte olan bir spordur.

Fitness ve bodybuilding arasında çok fazla farklılık olduğunu düşünülmesi kanımca yanlıştır. Aslında çıkış noktası aynıdır ve isim değişikliğine uğramıştır. Kullanım amacı olarak, bodybuilding kilo alımı ve yağsız kas yapılandırılması üzerine kurulmuş, fitness antrenman sistemleri ve egzersizlerinin bir kısmının kullanıldığı isim değişikliği sağlamış bir daldır. Kullanılan egzersizler aynı olmakla birlikte, bodybuilding yapan sporcular, fitnessda bolca kullanılan egzersizleri, kas kazanımı sağlama açısından zayıf gördükleri için kullanmamakta ya da çok nadir kullanmaktadırlar. Aynı egzersizleri kullanan ve isim değişikliği sağlamış bir çok spor dalı bulunmaktadır, crossfit günümüzde en çok bilinen ve kullanılanıdır. Konuya yukarıdan bakıldığında, hepsi, istenilen sonuca yönelik düzenlenmiş fitness programlarıdır. Kas kazanımı, dayanıklılık, kilo alımı veya yağ yakımı gibi.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR