Diğer

Diğer

Neden spor yapmalıyız?

İnsan; çocukluktan yaşlılığa dek devam eden süreç te büyüyen, gelişen ve değişen bir varlıktır. Bu sürecin sağlıklı devamı için, hastalıklardan ve sakatlıklardan korunmak ve bunlara karşı dirençli olmak için dengeli "beslenme ve spor "hayati önem taşır. Yaşam kalitemizi yükseltmek ve hayata karşı dik durmak için bu iki altın kuralı unutmamak, hayatımızda mutlaka onlara yer açmak gerekir.
Yaradılıştan günümüze insan beden gücünden sürekli olarak yararlanmış ve sağlıklı kalmayı başarmıştır.Tarihi çağlarda, elektriğin,asansörün,araçların olmadığı dönemlerde kendi ihtiyaçlarını kendi beden gücü ile görüyordu.Koşarak,atlayarak, tırmanarak avını yakalıyor , kilometrelerce yürüyordu.Güneş ışığı ile kalkıyor ve hava kararınca uyuyordu.Buda onu sağlıklı ve doğal kılıyordu.
Spor yapmadığımızda nelerle karşılaşabilir, ne gibi sıkıntılar yaşarız diye düşündüğümüzde aklımıza hemen özellikle masa başı işi yapıp, pasif yaşayan insanların önünde ki ilk engel olan omurga sorunları gelir. Omurga fıtıkları(bel ve boyun fıtıkları) skolyoz, kilo kaynaklı ağrılar ve rahatsızlıklar ve tabi yine kilo kaynaklı kalp, şeker, kolesterol ve tansiyon ilk sıraları alır.
Psikolojik olarak rahatlama ihtiyacımızı da unutmamak gerekir. Mutlu insan genel de sağlıklı insandır. Hayata ve zorluklarına karşı dirençli, günlük sıkıntıları ve iş yükünü kolay bertaraf edebilen insandır. Spor mutluluk hormonunu yükseltir. Endorfin mutluluk hormonudur ve spor yapanlarda genelde yüksek olduğu gözlenir. Mutlu insanlar stresten arınmış sağlıklı insanlardır. Birçok hastalığın başının sıkıntı ve stres olduğunu düşünürsek, sıkıntı ve stresle gelen hastalıkların başın da da çağımızın vebası KANSER olduğunu düşünürsek korunmak için daha zevkli bir yöntem olmasa gerek.
Çocukluk döneminde spor daha da elzemdir. Spor yapmayan çocukta; alerji, skolyoz, kifoz, göğüs kafesi sorunları, erken ergenlik problemi, direnç düşüklüğü ve sık hastalanma, bedensel zayıflık ve iştahsızlık, obezite ve psikolojik sorunlar ( otizm, hiper aktivite, dikkat dağınıklığı)önemli ve sık karşılaşılan sorunların başında gelir. Çocukluk döneminde hiç spor yapmamış yetişkinlerin ise %65 inde orta yaşlılık dönemine gelindiğinde omurga sorunları, kalp, şeker, tansiyon, obezite, alerjiler ve direnç düşüklüğü, kas yırtıkları, eklem sorunları , genel ağrı ve rahatsızlık hissi en sık görülen sorunlardır. Çocuğunuza sağlıklılı bir yetişkinlik dönemi hediye edebilirsiniz. Ona spor yapma alışkanlığı kazandırarak, sevdiği ve ömrü boyunca hayatına yerleştirebileceği branşı bulabilmesi için spor okullarını tercih edin. Pek çok branşın bir arada olduğu spor okullarında mutlaka çocuğunuzun severek yapacağı ve hayatı boyunca benimseyeceği bir branşla tanışmasını sağlayabilirsiniz.
Kısacası kanserden, omurga sorunlarından, obezite den, kalp, şeker, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıklardan, skolyozdan, alerjilerden ve daha pek çok hastalıktan korunmak için, önce siz spor yapmaya karar verin! O zaman göreceksiniz ki sağlıklı yaşamak elinizde.
Hangi spor dalı olursa olsun ,Siz siz olun ve mutlaka spor yapın...

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.