Mustafa Bıyık: "Yomramızın ismini Türkiye duydu"

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık ile ilçede yapılan çalışmalar ve projeler hakkında açıklamalarda bulundu. 

Mustafa Bıyık: "Yomramızın ismini Türkiye duydu"

Bıyık, Yomra değişimi ve gelişimi yaşıyor. Aynı anda birçok yerde alt ve üst yapı olarak çalışmalarımız son hızda devam ediyor. Birçok açılış yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Yomramız için çalışıyor ve bunun için gece gündüz demeden, dur durak bilmeden hizmet etmeye devam ediyoruz” dedi.

Mustafa Bıyık: "Yomramızın ismini Türkiye duydu"

İşte Başkan Mustafa Bıyık’ın açıklamaları;

YOMRA’NIN İSMİNİ TÜRKİYE GÜNDEMİNE TAŞIDI

Şampiyonluk Anıtı’yla ilgili Türkiye’nin dört bir tarafından beğeni aldık. Sosyal medyadan ciddi anlamda dönüş aldık. Şehir içinde Trabzonspor’un şampiyonluk anıtının olmaması sebebiyle olumlu anlamda tepki aldık. Hem şekli itibariyle hem de Yomra merkezde olması çok önem arz etti. Yazın gelecek olan turistler içinde fotoğraf çekilmek için temsili bir alan oldu. Turizm listelerine gireceğini düşünüyorum. Yapmış olduğumuz araştırmalara göre dünya da şuana kadar şampiyonluk amacıyla şampiyonluk sonrası yapılan bir anıt bulamadık. Bu anlamda Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuru yapacağız. Buradan bir sonuç alabilirsek Trabzon’da Rekorlar Kitabı’nda Trabzon’da ne var denildiğinde Şampiyonluk Anıtı gündeme gelmiş olacak. Her yönüyle olumlu sonuçlar aldık. Anıt’ın yapımına Şubat ayında başladık. Mart ayının sonlarında montaj çalışmalarına başlandı. Şampiyon olduğumuzda aslında anıtın kaba çalışmaları bitmişti. Ama sonrasında çeşitli figürler eklemek durumunda kaldık. Bundan dolayı biraz gecikti. Bu sezonun ilk maçında açmaya karar verdik. Fakat hava sorunları nedeniyle olmadı. Bizim için önemli olan şampiyonluğa aylar kala bizim anıta başlamış olmamızdı. Yomra’nın ismini yine Türkiye gündemine taşıdığını düşünüyorum. Bir sonraki gün haber bültenlerine bakıldığında onlarca sitede, televizyonlarda ve gazetelerde Yomra’da anıtın açılış haberleri vardı. Bizde amacımıza ulaşmış olduk. 

MUSTAFA ÇAM PARKI BİRÇOK İHTİYACI GİDERCEK

Mustafa Çam Parkında biz parkın demirbaş malzemelerinin %50sini İBB’den almıştık. Geri kalanını biz tedarik etmiştik. Malzemeler depoda duruyor. Aslında biz Ekim ayının sonunda açmayı planlıyorduk. Fakat 15 gündür hava şartları olumsuzluğu nedeniyle beton çalışmaları olumsuz etkilendi. Orada ki büfe alanı, saha alanı bitti peyzaj çalışmalarına başlandı. Büyük bir aksilik olmazsa Kasım sonu gibi açmış olacağız.  Büyük çoğunluğu bitmiş durumda. Kış ayında peyzaj çalışması canlanmış olur. Nisan ayı ve sonrasında gelen Arap turistler içinde hazır bir restorasyon alanı olmuş olur. Güzel bir park olacak. Yapıldığı alanda birçok ihtiyacı gidermiş olacak diye düşünüyorum.

VATANDAŞ DA ESNAF DA MEMNUN

Vatandaş açısından olumsuz bir dönüş olmadı. Kaşüstü bölgesi gelişiyor. Özellikle pazarın açıldığı bölgeye doğru bir gelişme söz konusu. Dere yolu 1 yıla kadar başlamış olur. Nüfus o bölgeye doğru taşıyor. Yapılan bölge Pazar amaçlı olduğu için vatandaş memnun. Önceki Pazar yerinde trafik aksıyordu, esnafın dükkanının önü kapanıyordu vs gibi sorunlar yaşanıyordu. Bizim amacımız o bölgede haftada 2 kez Pazar kurulmasını sağlamak. Yazın nüfus yoğunluğunda 2 güne çıkarılabilir. Esnaf değişime ilk önce biraz karşı çıkıyor. Öncesinde 20 kişilik Pazar vardı yer değişiminde ona da karşı çıktılar. Fakat Pazar alanı oturacaktır. Pazar yerinin ilerleyen dönemde üzerini kapatmayı planlıyoruz. O bölgede çeşitli ihtiyaçlar var. Su, lavabo gibi ihtiyaçlar. Bunlarda giderildiğinde çok daha güzel olacağını düşünüyorum. Asıl yapmak istediğimiz pazar amaçlı kullanılabilecek bir alan oluşturmak. 

Mustafa Bıyık: "Yomramızın ismini Türkiye duydu"

KAŞÜSTÜ’NÜ DENİZLE BULUŞTURACAĞIZ

Yıllardır Yomra için sorun olan bir alandı. 3 adet çalışmamız var o bölge için. 1. Projemiz kaymakamlık binasından itibaren denize kadar olan dereyi kapatıyoruz. DSİ’den dönüşleri aldık bu alanda bulunan dere vasfını kaybettiği için kuru bir alan haline dönüştüğü için yazında sineklenme vs oluyor bu nedenle üzerini tamamen kapatacağız. O bölgede bulunan villa sakinleriyle görüşmelerimiz sona erdi. Villa bahçelerinde belediyemize ait yeşil alan mevcut. O alanın %80’ini alacağız. Geri kalan kısma yol koyacağız ki evlerine ulaşımlarını sağlasınlar. Bizim hesaplamalarımıza göre 7-8 bin m2 civarında bir peyzaj alanı çıkıyor. Şu anda proje çalışmaları devam ediyor. Proje ortaya çıkınca yılbaşından sonra ihaleyi yapmayı düşünüyoruz. Kaşüstü merkez için çok büyük bir sorunu ortadan kaldırmış olacağız. Kaşüstü’nü denizle buluşturacağız. Adliye sarayından denize kadar ulaşacak olan bir alan yapılacak. Denizin kenarına da hafif bir balkon yapacağız. Hürriyet Parkı’nın küçük modelini burada yapmayı amaçlıyoruz. Bizim için Kaşüstü için en önemli projelerden biridir. 

HÜKÜMET CADDESİ’NDE OTOPARK SORUNU OLMAYACAK

Hükümet caddesinde araç parkını kaldırmış olacağız. Ama uçak restoran yapmış olduğumuz alanın altındaki yolu yaklaşık olarak 10 metre genişliğinde bir taraf gidiş bir taraf dikey biçimde parklanma alanı olarak tasarladık. Kültür merkeziyle Shell istasyonu arasında park sorununun giderilmiş olduğu 3-4 adet otopark yapılacak. Park sorunu büyük ölçüde giderilmiş olacak. Zaten kültür merkezinin yanında 150 araçlık otopark mevcut. Düğün zamanı akşamları düğüne gelen misafirler gündüz saatlerinde vatandaşlar kullanıyor. Diğer tarafta okullar mevcut. Okula gelen öğrenci servislerinin indir bindir yapabileceği cepler yapacağız. Kalıcı park yerlerini belediyenin arkasında oluşturulan otoparkta yapacağız. Yol kenarına otopark yaparsak hükümet caddesinde amaçladığımız proje hedefine ulaşamayız. Biz bu projede hükümet caddesinde vatandaşın gezinti alanı olarak kullanabileceği birçok noktasında 2-3 metre kaldırımların olduğu bir proje tasarladık. Aydınlatmasını yenileyeceğiz. Çöp kovası koyulacak. Trabzon caddesindeki yoğunluğu bir alt caddeye bölmüş olacağız. Yaklaşık olarak yan yollarla beraber 3km lik bir alan yapılıyor. Biten noktalar çok hoş görüntüler ortaya çıkartıyor. Buraya ilerleyen dönemlerde kafeterya, tuhafiye gibi dükkanlar açılabilir. Bu nedenle araç trafiğini günü birlik olarak karşılanacak şekilde tek şerit olarak düşündük. 10 milyon maliyeti olan bir proje. Bittiğinde Yomra’nın vizyon projelerinden bir tanesi olacak. Bittiğinde caddenin o eski hali ortadan kalkmış olacak. Caddeye 25 yıldır çivi çakılmamış vaziyetteydi. Yağmur suyunu, aydınlatmasını, doğalgazını her ihtiyacını yeniliyoruz. 

Mustafa Bıyık: "Yomramızın ismini Türkiye duydu"

SAHİL YÜRÜYÜŞ YOLU 

Sahildeki yürüyüş yolu için köprünün kargasını yerini koyduk. Ekim ayının sonunda köprüyü ahşapla kaplayacağız. Giriş ve çıkış yollarını birbirine bağlayıp köprüyü açmış olacağız. Ekim sonu Kasım ortası gibi bitmiş olur. Sonrasında bisiklet yolu için çalışmalar devam edecek. Köprüyü bitirmeden bisiklet yolunu yapmak istemedik çünkü aynı yolu vatandaş bisiklet için kullanmasın. Büfe, mescit, lavabolar kullanıma açıldı. Belediye olarak işletmeciliği test ediyoruz. Vatandaşımıza hala bedava olarak çay ikram etmeye devam ediyoruz. Bu kış içerisinde bütün eksikleri gidermeye devam ediyoruz. Köprü üstünde aydınlatma eksiği vardı. Vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine onu giderdik. Bütün alandaki eksikler giderildiğinde 2. Etap için açılışı yapacağız. 2. Etap için vatandaşlar kamelya eksikliği olduğunu ifade etmişti 7-8 tane daha kamelya yapılacak. Kullanıldıkça eksikler ortaya çıkıyor. Giderilmesi noktasında talepleri alıyor ve çözüm üretiyoruz. 

EĞİTİME DEĞER VERİYORUZ

Okullara geçen sene 250 bin TL üzerinde yardımda bulunduk. Nakit derken bir öğretmenimiz masa talebinde bulundu, bir okul laminant talebinde bulundu. Geçen hafta bir lisemiz laminat talebinde bulundu. Okulun laminant, basket potası, voleybol filesi gibi eksiklerini giderdik. Bir okulumuzun öğretmenler odasını yeniledik. Başka bir lisemizde açılan anasınıfın tamamını karşıladık. Okullardan bize gelen ihtiyaçların mümkün oldukça tamamını karşılıyoruz. Geçen sene 250-300 bin civarında bu sene 400-500 bin civarında ayırdığımız bütçemiz var. Okullar normalde bizim sorumluluğumuzda değil fakat ilçemizin okul bazında çok eksikleri var. Bu eksiklerin giderilmesi gerekmekte. Hastanenin altında 1500m2 alana yapılacak olan anaokulu için arazi devrini gerçekleştirdik. Belediye olarak kreş yapma projemizi iptal edip alanı milli eğitime devrettik. Yine okul yapma konusunda arazi çalışmalarımız devam ediyor. Yomra’nın eğitim alanındaki eksikliklerinin giderilmesi noktasında çalışmalara devam ediyoruz. Okullarda öğrencilere de ayrıca yardımlarımız oldu. Geçen hafta 300 öğrenciye kırtasiye seti yardımında bulunduk. Bunu yaparken de hiçbir reklam yapmadık. Gizli biçimde okul yönetimine teslim edildi. Eğitime verdiğimiz değeri, göstermiş olduğumuz hassasiyeti her platformda dile getiriyoruz. 

Mustafa Bıyık: "Yomramızın ismini Türkiye duydu"

İLLER BANKASINA, SİGORTAYA VERGİ KURUMUNA BORCUMUZ YOK

Belediyenin borç alacak durumunu her yılın mart ayında belediyenin giriş kapısına asıyoruz. Belediyenin sosyal medya hesaplarında, internet sitesinde yayınlıyoruz. İlk yıl açıklamadık. Görevi devraldığımız yıl. Şu kadar borçla aldık yanlış anlaşılma olmasın diye. Geçen yıl ve bu yıl açıkladık. Geçen yıl açıkladığımız rakam 29 milyon küsürdü. Bu yıl açıklanan rakam 18 milyon küsürdü. Bu yıl yine açıklayacağız. Şu anda emin değilim rakamlar yanımda yok ama 20 milyon civarı olması gerekiyor. Şu anda piyasaya bakıldığında beton, mazot zamları göz önüne alındığında Yomra Belediyesi için 20 milyon borç çok fazla bir rakam değildir. İller Bankası’na, sigortaya vergi kurumuna 1tl borcumuz bulunmuyor. Göreve geldiğimizde sadece İller Bankası’na 15 milyon borcumuz vardı. Borcumuz Türk lirası üzerinden belirli taksitlerle ödediğimiz kredilerimiz var bankaları ve piyasa dediğimiz esnafa iş makinası çalıştırmışız, beton almışız gibi borçlar. Yomra Belediyesi Karadeniz kıyısındaki durumu en iyi belediyelerden biri olma yoluna doğru ilerliyor. Borç sorunumuz çok şükür yoktur.

YALAN SİYASETİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ

İşçi alımı noktasında siyaset yapılıyor. İnsanlar eleştirecektir evet ama yalan üzerinden eleştiri yapılması çok doğru değil. Eleştirilecek başka şeyler varken. Yalan siyaseti ortadan kaldıracağız diye hedefledik. İlçenin huzuruna bozmak için uğraşanlar var. Bende duyuyorum insanlar konuşuyor. 170 personel deniliyor bir sabah gelip belediyede sayım yapsınlar 117 adet personelimiz bulunuyor. Karadeniz kıyısında belediye olarak en yüksek maaşı veren biziz. Şu anda 10,500 TL maaş alıyor personelimiz. Hem iyi maaşla çalıştırıyoruz hem de belediye personel çalıştırma sınırındayız. %30luk oran olması gerekiyor belediye olarak bu sınırdayız. 13 personeli emekli ettik kendi dönemimizde. Bu aslında işçi gençleştirme politikasıydı. 1 memur emekli ettik yerine 2 adet işçi aldık. emekli olan işçilerin tazminatı öncesinde 5 taksitle ödenirken şu anda emekli olan personellerin tazminatları peşin olarak ödeniyor. Personel alacağız tabi. Seçimden sonra nüfus olarak 7 bin kişilik artış göstermiş ilçemiz. Bu kişilerin çöp sorunları oluyor, sokak temizliği yapılması gerekiyor. Hürriyet parkını açtık, sahil parkında çalışacak eleman gerekiyor. Çöp temizliği, çay servisi vs gibi işlerin yapılması gerekiyor. Yomra belediyesi yerinde sayıp yeni işçiler işe almadı. Yeni yapılanmalar bu ihtiyacı doğurdu. Yomra bugün Karadeniz’de ki ilçeler arasında gözbebeklerinden biridir. Çöp sorunumuz yok sokaklarımız tertemiz. Duyuyorum bazen Çaykaralı biri işe alınmış vs. şu anda Yomra’da sadece Yomralı vatandaşlar yaşamıyor. Arsinli, Çaykaralı yaşayan vatandaşlarımız da mevcut. İlçemizin nüfusu 45 bin bu nüfusun 20 bini Yomralı değil. İlçeyi ayrıştırmaya değil birleştirmeye geldim. Bu ilçede yaşayan 45 bin insan benim için Yomralıdır. Her biri aynı haklara sahiptir. 

İHALELERİMİZİ HEP AÇIK İHALE YAPTIK

Benim için en son söylenebilecek şey yakınlarına iş veriyordur. Bunu her zaman söylüyorum 1. 2. 3. Dereceden akrabalarım için Yomra belediyesinde çalıştığına dair, bir kalem satıldığına dair tespitte bulunsunlar belediye başkanlığından istifa ederim. İhaleleri biz hep açık yaptık. Yalnız piyasa şartları değişti. Bundan 2 3 yıl önce beton fiyatı Ocak ayında 1400 TL ise Haziran ayında da aynı fiyattı. İlk ihaleleri %30-%40 kırımlarla yaptık. Bugün kırım yapmayı bırakın aynı şartlarda çalışacak firma bulmak zor. İhalelerde vatandaş kaç kırım yapıldı diye düşünmektense ihale yapıldı mı alan firma işi tamamladı mı şeklinde soru sormalı. Şu anda Yomra belediyesinin aktif 10 projesi bulunuyor. Duran projemiz yok. Vatandaş işler yürüyor mu ona bakıyor. Bizim işlerimiz yürüyor. Biz kendi içimizde tasarrufları yapabilecek noktadayız. Belediyenin 1 kuruşunu başkasına vermedik vermeyiz. Tekrar söylüyorum ihaleler açık ihale şeklinde herkes katılabilir. Yomra belediyesinde benim yanlılarımdan daha çok karşımdakiler iş yapıyorlar. İktidardan ziyada muhalefet iş yapıyor. Makinalarda çalışan personelin yarısı bana oy vermemiştir belki ama çalışıyorlar. Hatta ben onlara peşin iş bulduğunuz da vatandaşın işini yapın diyorum. İş bulamadığınızda bizim işlerimizi yapın. Çünkü zor zamanlarda ekmek yiyecekler. Kimse Mustafa Bıyık’ın taraftarı ya da yanlısı diyemez. Yomra Belediyesi’nde herkes iş yapabilir. Bizim kadar adaletli bir kesimin olduğunu düşünmüyorum.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber