RTÜK'ten medya mensuplarına "güzel Türkçe" eğitimi

Türkçenin güzel ve doğru kullanımını sağlamak üzere hayata geçirilen proje kapsamında, yerel ve bölgesel medya mensuplarına yönelik sertifikalı diksiyon, spikerlik ve sunuculuk kursu eğitimleri verilmeye başlandı.

RTÜK'ten medya mensuplarına "güzel Türkçe" eğitimi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), Türkçenin güzel ve doğru kullanımını sağlamak üzere hayata geçirilen proje kapsamında, yerel ve bölgesel medya mensuplarına yönelik sertifikalı diksiyon, spikerlik ve sunuculuk kursu eğitimleri veriliyor.
 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde 15 Mart'ta düzenlenen toplantıyla 2017, "Dilimiz Kimliğimizdir" başlığıyla Türk Dili Yılı ilan edilmişti.

RTÜK de Türk Dil Kurumu (TDK), Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve TRT'nin iş birliğinde "Radyo ve Televizyonlarda Doğru, Güzel ve Anlaşılır Türkçe Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi"ni hayata geçirmişti. 

Türkçenin radyo-televizyonlarda kullanımına ilişkin tarama çalışmalarından eğitim faaliyetlerine kadar pek çok bileşeni barındıran projenin en önemli ayaklarından biri olan, medya çalışanlarının Türkçeyi doğru kullanmaları için sertifikalı eğitim programı uygulaması başlatıldı. 

"Pilot eğitime 23 medya çalışanı katılıyor"

Üst Kurul Uzmanı Neriman Saraçoğlu yaptığı açıklamada, proje kapsamında Türkiye genelinde yerel ve bölgesel yayın kuruluşlarının çalışanlarına yönelik diksiyon, spikerlik ve sunuculuk kursları düzenlediklerini söyledi.

Saraçoğlu, "Projemizin ilk pilot eğitimini RTÜK çatısı altında düzenliyoruz. 16 Ekim'de başladı bu program ve 27 Ekim'de sona erecek. Sabahtan akşama kadar eğitimimiz devam ediyor. Eğitimlerin bir bölümü de TRT'nin eğitim stüdyosunda gerçekleştirilecek. Pilot eğitime şu an 23 medya çalışanı katılıyor. Çoğunluğu Ankara'dan ağırlıyoruz, 5 arkadaşımız da Kırşehir ve Kayseri'den katılıyor." dedi. 
 

"Sertifika programı 2018'de de devam edecek" 

Çankaya Halk Eğitimi Merkezinin deneyimli eğiticisi İpek Neslişah Akdemir'in diksiyon, Ankara Radyosu spikerleri Hafize Okan ve Recep Derya Kaya'nın da spikerlik eğitimlerini vereceğini belirten Saraçoğlu, halihazırda eğitim alan medya çalışanlarının, radyo veya yerel televizyon kuruluşlarındaki programcı, spiker veya sunucular olduğunu bildirdi.

Eğitimlerin, medya mensupları arasında kaynaşma ve birbirlerine tecrübelerini aktarma imkanı da sağladığına işaret eden Saraçoğlu, son derece verimli bir eğitim sürecinin oluştuğunu kaydetti. 

Saraçoğlu, "Projemiz bu yıl başlayıp, bu yıl bitmiyor. Başka ayakları da var. Onları bu yıl bitirmeyi planlasak da diksiyon, spikerlik, sunuculuk sertifika programı 2018'de de devam edecek. Türkiye'nin değişik bölgelerinden, illerden bu eğitime ihtiyaç duyan medya mensuplarını Ankara'da toplayıp, bazen de yerele kendimiz giderek bu kursları açıp, dersleri vermeyi planlıyoruz." diye konuştu. 

Kursları başarıyla bitirenlerin sertifikanlandırıldığını belirten Saraçoğlu, kursiyerlerin devam zorunluluğu bulunduğunu ve eğitimlerin sonunda hem uygulamalı hem de yazılı sınavlara alındığını söyledi. 
 

TDK da tarama çalışmalarını başlattı 

Projenin üç koldan ilerlediğini ifade eden Saraçoğlu, şunları kaydetti:

"Projenin ilk ayaklarından, yayınlarda Türkçe kullanımının tespit edilmesine yönelik tarama çalışması şu anda TDK tarafından başlatıldı. İkinci aşamada tarama çalışması sonuçlarına göre bir rapor hazırlanacak ve bir çalıştay düzenlenerek, rapor orada tartışmaya açılacak. Sonrasında da çözüm önerileri geliştirilecek ve belki de başka projeler ortaya çıkacak. Üçüncü aşamamız da sertifika eğitimiydi. Fakat bu uygulamalar eş zamanlı olduğu için ilk başlayan çalışma sertifika eğitimleri oldu. Bundan dolayı da mutluyuz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler