10 Ocak çalışan gazeteciler günü 09 Ocak 2009

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazetecilerin ekonomik, sosyal haklarının güvence altına alınması, gazeteciler üzerindeki çok yönlü baskıya karşı yasal güvence sağlanması gerektiğini belirtti.

10 Ocak çalışan gazeteciler günü 09 Ocak 2009

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazetecilerin ekonomik, sosyal haklarının güvence altına alınması, gazeteciler üzerindeki çok yönlü baskıya karşı yasal güvence sağlanması gerektiğini belirtti.

TGC Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 10 Ocağın, fikir işçisi olarak gazetecilerin haklarını düzenleyen 212 sayılı yasanın TBMM'de kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarih olduğu ifade edildi.

Oysa bu yasanın yürürlüğe girdiği 1961'den bu güne, gazetecilerin haklarının geliştirilmek yerine önemli ölçüde törpülendiği, ellerinden alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Bugün medya sektörü, gerek haklar ve gerekse yaşam standardı bakımından en güvencesiz ve olumsuz koşulların yaşandığı bir meslek grubuna dönüştürüldü. Son dönemlerde bütün dünyayı saran ve ülkemizi maalesef teğet geçmeyen küresel krizin en etkili olduğu sektörlerden biri ne yazık ki yine medya sektörü oldu. Krizi gerekçe gösteren işverenler, kendilerini sağlama almak için gazetecileri kurban etti. Binlerce medya çalışanı işinden oldu. Ücretler düşürüldü, yeni yıla sıfır zamla girenler şanslı oldu.''

İletişim ve basın özgürlüğünün, çağdaşlığın, demokrasi ve hukuk devletinin, insan hak ve özgürlüklerinin en önemli ölçüsü olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Ama bu özgürlüklerin kullanımı çok tartışmalıdır. Zira iletişim özgürlüğü, gazetecinin, ekonomik, sosyal ve mesleki haklarının güvence altında olmasıyla doğrudan ilgilidir. Bu açıdan hükümete ve yasama organına görev düşmektedir. Artık ciddi bir anlamı kalmayan 212 sayılı yasa, meslek kuruluşlarının da katkılarıyla yeniden gözden geçirilmelidir. Gazetecilerin ekonomik, sosyal hakları güvence altına alınmalı, gazeteciler üzerindeki çok yönlü baskıya karşı yasal güvence sağlanmalıdır. Bu duygularla çalışan gazetecilerin bayramını kutlarız.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler