Matrah düzenlemesi sonrası ikinci el araca yoğun talep

Araba almak isteyen milyonlarca vatandaş matrah indiriminin gelmesini bekliyordu.

Matrah düzenlemesi sonrası ikinci el araca yoğun talep

 24 Kasım tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan haberle beraber beklenen matrah düzenlemesi uygulamaya geçti. Matrah düzenlemesiyle birlikte ikinci el araç piyasasındaki durgunluk, yerini hareketliliğe bıraktı. Uzmanlara göre ikinci el araç fiyatlarına ortalama 30 bin liralık indirim geldi.Enflasyon ve küresel krizler nedeni ile yükselen araç fiyatlarına bağlı olarak vatandaş araç satın alamadı. Özellikle ikinci el piyasası yaşanan ekonomik durgunluktan payını alarak büyük bir gerileme yaşadı. Piyasada 400 bin liranın altında araba kalmaması ile vatandaş gözünü matrah indirimine çevirdi. 24 Kasım tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan haberle düzenleme yürürlüğe girdi. Oto galericiler indirim sonrası ikinci el araç fiyatlarına ortalama 30 bin liralık indirim geldiğini ifade ederken piyasada canlanma yaşandığını ifade ediyorlar.

EN DÜŞÜK ÖTV ORANINDA LİMİT 184 BİN TL
Yeni düzenleme ile motor hacmi 1.600 santimetreküpe kadar olan otomobiller ve bazı hibrit otomobiller için ÖTV matrah limitleri artırılmıştı. Buna göre, en düşük ÖTV oranı için gerekli olan limit, 120 bin TL'den 184 bin TL'ye çıkarıldı. Yüzde 80 vergi uygulanan içten yanmalı motorlu araçlarda en yüksek sınır, 200 bin TL yerine 280 bin TL olarak belirlendi. Düzenlemeyle birlikte İkinci el araç fiyatlarında yüzde 15 civarında bir gerileme olduğunu söyleyen galericiler, hareketliliğin sene sonunda hız kazanacağını düşünüyor.

"PİYASA OLUMLU ETKİLENDİ"
Matrah düzenlemesiyle ikinci el araç piyasasında hareketliliğin başladığını söyleyen oto galerici Yavuz Çiftçi, "Bu düzenleme ikinci el araç piyasasını olumlu etkileyecek. Yıl sonuyla da bir hareketlilik bekliyoruz. Önümüzdeki ay itibariyle piyasada bir hareketlilik yaşanacağını düşünüyoruz. Bu düzenleme ile bazı sıfır araç fiyatlarında bir gerileme yaşandı" dedi.

"ARAÇ BAŞINA  30 LİRALIK GERİLEME OLDU"
Galerici Celal Aktaş, "Matrah düzenlemesiyle piyasada bir hareketlilik başladı. Bundan sonra da hareketlilik olacağını düşünüyorum. 4 aydır durgun bir piyasa vardı. Son zamanlarda telefonlar da çalmaya başladı. Bazı sıfır araçlarda bir gerileme yaşandı. İkinci el araçlarda da biraz gerileme yaşandı diyebiliriz. Yaklaşık araç başına 20-30 bin liralık bir gerileme yaşandı. Ortalama yüzde 15 bir gerileme yaşandı" açıklamasını yaptı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi