Manisa'da sit alanında kepçeli kazıya gözaltı

1. derece sit alanına malzeme almak için giren iş makineleri tarihi lahit mezarları parçaladı.

Manisa'da sit alanında kepçeli kazıya gözaltı
MANİSA'nın Alaşehir ilçesine bağlı Türkmenköy Mahallesi'ndeki 1'inci derece sit alanında, yasak olmasına rağmen iş makinesiyle yol için dolgu malzemesi almak amacıyla yapılan çalışmada lahit mezar parçaları bulundu. Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makinesinin operatörü E.G. gözaltına alındı, işlemleri sonrası serbest bırakıldı.

Türkmenköy Mahallesi Muhtarı Murat Atılgan, mahalle sınırlarındaki 1'inci derece sit alanı olduğu belirtilen arazide yasak olmasına rağmen iş makinesiyle çalışma yapıldığını fark etti. Atılgan, iş makinesi operatörüne izninin olup olmadığını sordu. İddiaya göre, operatör E.G., "Biz izin aldık" dedi. Arazide dolaşan Atılgan, lahit mezar parçalarına rastlayınca durumu jandarmaya bildirdi. Bölgeye gelen jandarma ekipleri, çalışmayı durdurdu. Operatör E.G. gözaltına alındı. Ekipler, kazı alanını da korumaya aldı. Kırılıp, parçalanan mezarlar ve mezar kapaklarıyla ilgili Manisa Müze Müdürlüğü'nden gelen arkeologlar çalışma yaptı.

Kepçenin, Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım ve Onarım Daire Başkanı Fevzi Demir, arazinin tapuda sit alanı olmadığını, sadece Hazine arazisi olarak geçtiğini belirterek, şöyle dedi:

"Oradaki askeriyenin bizden yol genişletme çalışması için talebi oldu. Bu talebi karşılamak için Türkmenköy Mahallesi Hamamyıkığı mevkiinde daha önceden Özel İdare ve Köy Hizmetleri toprak alımı yapıyordu. Biz de bu alandan yol yapım çalışması için dolgu malzemesi aldık. Burası tapuda sit alanı olarak görülmüyor. Hazine'nin yeri olarak görülüyor. Büyükşehir Belediyesinin dozeri, 30 dakikalık bir çalışma yaptıktan sonra işini bitirdi. Ancak muhtarın jandarmaya bildirmesinin ardından operatörümüz karakolda ifade verdi. Sonra da serbest bırakıldı. Orada lahit çıktığı iddialarını da bugün Müze Müdürlüğünden gelecek yetkililer araştıracak."

Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri ise alanın 1'inci derece sit alanı olduğunu kaydetti.

Türkmenköy Mahalle Muhtarı Murat Atılgan, "Öğle saatlerinde Alaşehir'e giderken bir kepçenin çalıştığını gördüm. 'Sizin izniniz var mı?' diye sordum, 'Biz izin aldık' dediler. Ben de o anda kırılan lahit parçalarını gördüm, jandarmayı aradım. Jandarma olay yerine gelerek müdahale etti ve çalışmayı durdurdu" diye konuştu.

ÖNCEDEN DE KAÇAK KAZILAR YAPILMIŞ

Türkmen Mahallesi eski muhtarı Tevfik Yılmaz ise "Mahallemizin Hamamyıkığı mevkii, 2002 ve 2005 yıllarında, İzmir Anıtlar Kurulu tarafından 1'inci derece sit alanı ilan edildi. Burada daha önceden kaçak kazılar yapılmış, mezarlar çıkarılmıştı. Kazı yapanlar yakalanmıştı. Bunun üzerine Anıtlar Kurulu, sit alanı ilan ederek, korumaya alınmıştı" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Şehirler