Madenlerde hayatını kaybedenler için prim şartı kaldırıldı

Maden kazalarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına yönelik destekleri de içeren vergi usul kanununa dair kanun teklifi Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki yeni kanun ile hangi düzenlemeler hayata geçirilecek?

Madenlerde hayatını kaybedenler için prim şartı kaldırıldı

Vergi usul kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 42 işçinin yaşamını yitirdiği Amasra maden kazasının ardından madenci yakınlarına maaş bağlanmasına dair düzenlemede yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile madenlerin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına ölüm tarihindeki sigortalıya ilişkin şartlar aranmadan aylık bağlanacak. Bu şekilde bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik olan kısmı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca sosyal güvenlik kurumuna ödenecek.

Kanunla taksitli ödemelere faiz getiriliyor. Alacakların toplam tutarının ayrılan ödeneğin toplam tutarını aşması halinde ödemeler, taksitlerle yapılacak. Taksitlendirmede, bütçe imkanları ile alacakların tutarları dikkate alınacak. Taksitli ödeme süresince kanuni faiz ödenecek.

Anayasa Mahkemesinin kararnamesini “yasal düzenleme yapılmalı” diyerek iptal ettiği fiyat istikrarı komitesi de artık yasal bir kurum. Fiyat İstikrarı Komitesi, ekonomi alanındaki ilgili bakanların katılımıyla toplanabilecek.

Kanunla İstanbul Finans Merkezi bölgesinde faaliyette bulunan kurumlar için de vergi muafiyeti düzenlemesi yapıldı. Faaliyet kapsamında yurt dışında gerçekleşen mal alım satımlarına aracılık etmelerinden sağladıkları kazancın yüzde 50'si kurum kazancından indirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu oranı sıfıra kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi