Kurunun arasında yaş da yandı

Özellikle hedge fon satışları piyasalarda etkili olurken, gelişmekte olan ülkelere yönelik tedirginlikler Türkiye'yi de vurdu. BORSA: Güne yükselişle başlamasına rağmen olumlu hava kısa sürdü. Özellikle ikinci seans artan satışlar İMKB'deki kaybı yüzde 6'

Kurunun arasında yaş da yandı
Özellikle hedge fon satışları piyasalarda etkili olurken, gelişmekte olan ülkelere yönelik tedirginlikler Türkiye'yi de vurdu.

BORSA: Güne yükselişle başlamasına rağmen olumlu hava kısa sürdü. Özellikle ikinci seans artan satışlar İMKB'deki kaybı yüzde 6'ya çıkardı ve borsa 25 bin seviyelerine kadar indi.

DOLAR: Sabah 1.47 sınırına kadar gerilemesine karşın özellikle yabancı kaynaklı alımlarla yeniden 1.50'yi aştı

FAİZ: Sabah yüzde 21 seviyesinin altını test eden faiz, sonrasında 21.50 bölgesine yöneldi.

BORSA DİKİŞ TUTTURAMADI

Yurtdışındaki yükselişlerin ardından İMKB de güne artışla başladı. Dün yüzde 6'nın üzerinde değer yitiren İMKB, ilk 15 dakikanın ardından yüzde 0.8 artışla 27 bin 829 puana çıktı. Ancak sonrasında gelen alımlar endeksin yeniden eksiye geçmesne neden oldu. Borsa ilk yarıyı yüzde 3.34 kayıpla 26 bin 678 puandan tamamladı.

İkinci seans ise yeni bir alım dalgası etkili oluyor. Özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarındaki baskı dikkat çekerken Türkiye de bundan nasibini alıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch bugün Macaristan'ın kredi görünümünü negatife indirirken, Ukrayna'nın da notunu düşürdü.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, piyasada yaşanan tedirginliğin her tarafa yayıldığını söyledi. Geçen hafta gelişmiş ülkelerde yoğunlaşan satışların bu hafta gelişmekte olan ülkelerde hız kazandığını belirten Uskuay, "Aslında Türkiye bu krizden en az etkilenecek ülkelerin başında geliyor. Ama kurunun yanında yaş da yanıyor" dedi.

Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu da son iki gündür gelişmekte olan ülkelere yönelik risk algılamasının yükselmesi sonucunda İMKB'de de satış baskısının hakim olduğunu belirtti. Turşucu, dolar kurunun son iki gündür yükseliş içerisinde olmasını da İzlanda ve Macaristan kaynaklı gelişmekte olan ülkelere yönelik riskler yüzünden oluştuğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Eğer gelişmekte olan ülkelere yönelik rislerin yükselmesi devam ederse, İMKB de bundan olumsuz yönde etkilenmeye devam edecektir. Bu durumda önümüzdeki günlerde Avrupa ve ABD piyasalarından ayrışma yaşanabilir. Bu nedenle İMKB'deki baskılı seyrin devam edebileceğini düşünüyorum. Dolar/YTL kurunda yukarı yönlü seyrin süreceğini tahmin ediyoruz" dedi.

DOLAR YÜKSELİYOR

Dün ABD borsalarında yüzde 4'ü aşan yükselişlerin ardından dolar güne düşüşle başladı. Dolar bankalararası piyasada ilk işlemlerde 1.50'nin altına sarkarken 1.47 sınırına kadar geriledi. Ancak sonrasında gelen alımlar doları yeniden 1.49 seviyesine taşıdı. Dolar öğle saatlerinde ise dünkü kapanış seviyelerine yükseldi ve 1.50-1.51 YTL aralığına oturdu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler