Üç ülkenin ortak yapımında başrol Trabzonlu'nun

Gürcü, Azeri, Türk ortak yapımı oyunda Trabzonlu oyuncu başrol oynayacak.

Üç ülkenin ortak yapımında başrol Trabzonlu'nun

Trabzon Sanat Tiyatrosu (TST) yönetmen ve oyuncusu Necati Zengin,  Gürcistan Tiflis Azeri Devlet Dram Tiyatrosu’nda sahnelenecek, Gürcü klasik yazarlarından Davit Kldıaşvili’nin yazdığı, yönetmenliğini Varlan Lali Nikoladze’nin yaptığı ‘’Darispan’ın Çilesi’’ adlı oyunda baş aktör olarak rol alacak. Üç dilde yapılacak oyun, bu alanda bir ilke imza atacak.

Trabzon Sanat Tiyatrosu’nun 1993’te Trabzon’da sahnelenen ilk oyununda Necati Zengin yine baş rol oynamış, oyunun yönetmenliğini de Varlan Lali Nikoladze yapmıştı.

Zengin, proje nedeniyle geçen günlerde 2 haftalığına Tiflis’e gitti ve oyunun provalarına katıldı.

Kladıaşvili (1862-1931)’nin bu önemli oyununda Gürcü oyuncu Laura Rekhviaşvili baş aktirist olarak rol alırken, diğer rolleri Azeri kökenli oyuncular paylaşacak.

Oyun, Gürcüce, Azerice ve Türkçe olarak yorumlanacak.

Oyunun prömiyeri ekimin son haftasında Tiflis’te gerçekleştirilecek. Daha sonra, başta Trabzon, Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye turnesi yapılacak. Gürcistan’da da tüm kentlerde sahnelenecek. Azerbaycan’a da turne düzenlenecek.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Necati Zengin, böylesine bir uluslararası çalışmada yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek şöyle dedi:

‘’Gürcistan tiyatrosu dikkat çeken, önemli bir tiyatro. Bu ülkede Gürcüce, Rusça, Azerice ve Ermenice olmak üzere 4 dilde sanat kültüre çalışmaları yapılabiliyor. Yani zengin bir ortam var. Sanat evrenseldir. Bu çalışma bu düşüncenin ne kadar doğru olduğunu ortaya koyacak. Çalışma ülkemiz adına da önemli bir kültürel etkinlik. Bu nedenle Tiflis’te bulunan Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Büyükelçiliği de önemli katkılar sundu. Onlara da çok teşekkür ediyoruz.’’

TST’NİN YENİ OYUNU

Öte yanda, Trabzon Sanat Tiyatrosu yeni sezonda, İngiliz yazar Austine Stelle’nin yazdığı, Necati Zengin’in uyarladığı ‘’Arkadaşlar ve Komşular’’ adlı oyunla aralıkta seyircinin karşısına çıkacak.



HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler