Erhan Eroğlu

Erhan Eroğlu

Kosgeb’den sıfır faizli kredi desteği

KOSGEB’in yeni girişimcilere ve mevcut işyerlerine yönelik çok sayıda hibe ve kredi desteği bulunmaktadır. Destekleri takip edip doğru bilgiye ulaşan da var ulaşamayan da. Bu nedenle elimizden geldiğince sade ve genel hatlarını çizerek insanları bilgilendirmemiz gerekiyor.

Çünkü KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyenlerin büyük bir kısmı sürecin karmaşık olduğundan ve evrakların fazlalığından dert yanmaktadır.

Oysa durum hiç de öyle değil. Her desteğin kuralları koyulmuş, sade ve açık bir dille anlatılmıştır. Bizler bu desteklerle ilgili dokümanları değil de televizyonlardan siyasilerin politik söylemlerini dinlersek evet süreç o zaman karışık ve uzun gelebilir.

KOSGEB imalat sanayiyi geliştirmek, yerli üretime destek vermek, işletmelerin araştırma ve geliştirme alt yapısını oluşturmak amacıyla son zamanlarda farklı destek programları planlamıştır.

01 Ağustos 2018 son başvuru tarihli bu destek programı ile de KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı, imalat sanayinde faaliyet gösteren ve KOSGEB Desteklerinden yasaklı olmayan İşletmelerin kullanacakları yerli ve yeni makine teçhizat alımları için uygun koşullarda finansal destek sağlanması amacıyla “2018 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı” nı uygulamaya koymuştur.

Bahse konu Kredi Programı;

- İşletmelerin kullanacakları kredilerde İşletme başına en fazla 300.000.- (üçyüzbin) TL’ye kadar olan faiz/kâr payı bedelinin tamamı, KOSGEB tarafından karşılanacak,

- Sıfır (0) faizli,

- İlk 6 (altı) ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 (otuzaltı) ay vadeli olarak uygulanacaktır.

Bahsetmiş olduğumuz destek ile ilgili eksik bilgi olmaması için makine ve teçhizatın genel olarak ne anlama geldiğini KOSGEB belirlemiştir.

Makine; En az bir parçası, uygun çalıştırıcı, kumanda ve güç devreleri vasıtasıyla hareket eden muhtelif parça ve gruplardan oluşan, malzemeyi işlemeye, taşımaya veya ambalajlamaya yarayan gereçler, tek başına kullanıldığında ulaşılan amacı sağlamak için tek bir bütünmüş gibi çalışmak üzere düzenlenen ve kontrol edilen makineler grubu.

Teçhizat: Bir makineye veya muhtelif makineler grubuna monte edilmek üzere piyasaya arz edilen ve bir makinenin fonksiyonunu değiştiren değiştirilebilir parçalar ve makine ile birlikte yeni satın alınacak makinenin işletimi için gerekli olan yazılım ve gereçler. Kullanılmış makine – teçhizat bu tanımın dışındadır.

İmalat sanayinde yer alıyorum, KOSGEB veri tabanına kayıtlıyım ve yukarıdaki makine teçhizat tanımlarına uygun şeyler alacağım diyorsak 300.000,00 TL’ye kadar kullanacağımız kredinin faizsiz olduğunu, ilk 6 ay geri ödemesiz ve sonrasında 36 ay içerisinde 3’er aylık taksitlerle geri ödemeli olduğunu tekrar hatırlatalım.

Başvurular KOSGEB internet sitesi üzerinden e- hizmetler aracılığıyla 04 Haziran 2018 – 01 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacaktır.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR