Koronavirüs'te yeni gelişme! En yaygın belirti artık değişti

Koronavirüsün varyantlarının değişmesiyle birlikte belirtileri de değişti.

Koronavirüs'te yeni gelişme! En yaygın belirti artık değişti

Omicron’un iki alt varyantı BA.4 ve BA.5’in baskın hale gelmesiyle vaka sayıları bir ayda 10 kat arttı. Sınırlı test uygulamasına karşın bir haftada 117 bin kişinin sonucu pozitif çıktı. İngiltere’de de yaygın varyant olan BA.4 ve BA.5 belirtileri değiştirdi. 17 bin 500 kişinin verilerine göre en sık görülen semptom yüzde 58 ile boğaz ağrısı. Onu baş ağrısı ve burun tıkanıklığı izliyor. Koku kaybı ise yüzde 10 ile son sırada.

Tat ve koku kaybı gibi semptomlarla anılan Kovid’de iki yılın ardından boğaz ağrısı ilk sıraya yerleşti. İngiltere’de 17 bin 500 kişiden elde edilen verilere göre, pozitiflerde öne çıkan diğer belirtiler ise baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük oldu. Ortaya çıkan tablo akıllara, uzmanların Omicron belirtilerinin griple benzerlik gösterdiği için kişilerin daha az test yaptırdığını iddia ettiği Türkiye’deki vaka sayıları daha mı fazla sorusunu getirdi.

EN YAYGIN SEMPTOM ARTIK BOĞAZ AĞRISI

Salgının başında tat ve koku kaybı, ateş gibi belirtileri öne çıkan Kovid’de, birçok mutasyon geçirdiği iki yılı aşkın sürenin ardından boğaz ağrısı belirtisi ilk sıraya yerleşti. İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, Kovid testi pozitif hastalarda ilk dört septom artık sırasıyla boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük. İngiltereli araştırmacıların 17 bin 500 kişiden elde ettiği verilere göre, Kovid testi pozitif çıkanların en yaygın bildirdiği semptom artık boğaz ağrısı, öne çıkan diğer belirtiler ise baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük.

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ ARTIK DEĞİŞTİ

Karar'ın haberine göre; İngiltere’de Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin (NHS) listesinde ilk sıralarda yer alan yüksek ateş ve koku/tat kaybı ise son dönemdeki hastalarda eskisine göre çok daha nadir görülüyor. Ses kısıklığı, hapşırma, yorgunluk, kas ağrısı ve baş dönmesi, Omicron’un BA.1 ve BA.2 tiplerinin yaygın olduğu bugünlerde en sık bildirilen belirtilerden. BBC, bu tablonun diğer araştırmalarla da tutarlı olduğunu teyit etti. İngiltere’de rastgele seçilen 150 bin kişinin verilerine dayanan React-1 araştırması, pandeminin başından bu yana Kovid semptomlarının değiştiğini ortaya koydu. Bilim insanları, bunun nedeninin virüsün zaman içerisindeki değişimi ya da mutasyonu olabileceğini kaydediyor.

‘KOVİD ARTIK GRİP GİBİ OLDU’

Orijinal Vuhan varyantından bu yana birçok Kovid varyantı ortaya çıktı. Son olarak başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Türkiye dahil dünyanın pek çok ülkesinde Omicron varyantı hakim tür haline geldi. Imperial College London’dan React-1 araştırmacıları, bu varyantta koku ve tat kaybının en az görülen belirtiler olduğunu vurgulayarak, bunun yerine hastaların daha çok grip benzeri semptomlar bildirdiğini kaydetti. Bu yılın mart ayından itibaren hızla yayılan Omicron’un BA.1 ve BA.2 tipleri, uzmanların bir süredir ‘Kovid artık grip gibi oldu’ değerlendirmesinde bulunduğu bu değişimi getirdi. Ardından Omicron’un iki alt varyantı, BA.4 ve BA.5 hakim hale geldi ve bu varyantlar da virüsün yayılma hızını artırdı.

KORONAVİRÜSÜ HABER VEREN 20 BELİRTİ

İngiltere’deki araştırmada, Zoe App adlı uygulamanın verilerine göre, Omicron varyantının ardından öne çıkan 20 Kovid belirtisi artık sırasıyla şöyle:

Boğaz ağrısı: %58

Baş ağrısı: %49

Burun tıkanıklığı: %40

Kuru öksürük: %40

Burun akıntısı: %40

Balgamlı öksürük: %37

Ses kısılması: %35

Hapşırma: %32

Yorgunluk: %27

Kas ağrısı: %25

Baş dönmesi: %18

Lenf bezlerinin şişmesi: %15

Göz ağrısı: %14

Koku hissinde değişim: %13

Göğüs ağrısı: %13

Ateş: %13

Terleme-titreme: %12

Nefes darlığı: %11

Kulak ağrısı: %11

Koku kaybı: %10

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler