Zuhal Olcay kimdir?

Yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında söylediği sözler için hapis cezası alan şarkıcı Zuhal Olcay kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte hakkında tüm detaylar...

Zuhal Olcay kimdir?

Bir mekanda şarkı söylediği sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesi ile hapis cezasına çarptırılan Zuhal Olcay kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte hakkındaki detaylar...

ZUHAL OLCAY KİMDİR?

Zuhal Olcay, 10 Ağustos 1957 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babası erkek berberi Cevat İşanç, annesi ev hanımı Süheyla İşanç'tır.

Özel Yaşamı:

İlk evliliğini, 1976 yılında üniversite sınıf arkadaşı olan ünlü oyuncu Selçuk Yöntem ile yapmıştır. Çift, 1979 yılında yollarını ayırmıştır.

Olcay, 1980 yılında ikinci kez nikah masasına iş adamı Zafer Olcay ile oturmuştur. Çiftin bu evliliklerinden 1981 yılında Ceren isiminde kızları doğmuştur. 1987 yılında ayrılmışlardır.

Güzel sanatçı, üçüncü evliliğini ise 1992 yılında ünlü tiyatro oyuncusu Haluk Bilginer ile Londra'da yapmıştır. Çift, 2004 yılında boşanmıştır.

Kariyeri:

1976'da Ankara Devlet Konservatuvarı yüksek bölümünü bitirmiştir. Bir sene Londra'da eğitim görmüştür.  Ardından İzmir'e yerleşmiş ve İzmir Devlet Tiyatrosu’nda oyunculuğa başlamıştır. 

1983'ten itibaren çeşitli televizyon yapımlarında rol alan Olcay; ilk televizyon filmi olan Sönmüş Ocak'tan sonra Parmak Damgası adlı yapım ile tanınmıştır. 

Sinema oyunculuğu ile birlikte tiyatro oyunculuğunu da sürdüren Zuhal Olcay; 1986'da Mart'daki Nina rolüyle Avni Dilligil Tiyatro Ödülü'nü, 1988’de Balkon'daki İrma rolüyle Ankara Sanat Ödülü'nün sahibi olmuştur. 1989'da Evita adlı müzikalde Evita'yı oynamıştır. Bu müzikaldeki başarısı üzerine şarkıcılık kariyerine ilk adımı atmıştır. Dünden Sonra, Yarından Önce adlı filmde şarkıları seslendiren başarılı sanatçı, daha sonra Onno Tunç'un bestesi olan parçayı bir albümde seslendirmiştir.

1989'da Sahte Cennete Veda adlı filmdeki rolüyle Almanya’da Altın Film Şeridi En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanarak uluslararası bir başarı elde etmiştir.

1990'da eski eşlerinden olan Haluk Bilginer ile birlikte Tiyatro Stüdyosu adlı özel tiyatronun kurucuları arasında yer almış ve bu tiyatroda Aldatma, Kankardeşler, Histeri, Balkon gibi oyunlarda başrol üstlenmiştir.

Çeşitli siyasi eylemlere de katılan ünlü sanatçıya, Bakırköy Belediye Başkanı Adaylığı teklif edilmiştir.

Üsküdar’da kiralayıp restore ettikleri Tiyatro Stüdyosu’nun 1996’da yanması üzerine 1999’da Haluk Bilginer ile birlikte Oyun Atölyesi'ni kurmuştur. Olcay, Oyun Atölyesi’nin sahnelediği ilk oyun olan Steven Berkoff’un Dolu Düşün Boş Konuş adlı oyunundaki rolüyle Afife Tiyatro Ödülleri "En İyi Komedi Kadın Oyuncusu" Ödülü'nü almıştır. Çift, İstanbul’un Moda semtinde bir apartmanı restore ederek oluşturduğu tiyatro mekanını 2002 yılında açmıştır. 

Müzik çalışmalarını önce Vedat Sakman, daha sonra Bülent Ortaçgil ile devam eden ve Küçük Bir Öykü, 'İyisin gibi parçalarla müzik listelerine giren Olcay’ın Küçük Bir Öykü (1989), İki Çift Laf (1990), Oyuncu (1993), İhanet (1998), Başucu Şarkıları (2001), Başucu Şarkıları-2 (2005), Aşk'ın Halleri (2009) ve Cengiz Onural'la ortak çalışması olan Hiçbiryerde isimli albümleri vardır. 2008 senesinde TV8'de her perşembe "Mevzuhal" adıyla canlı performans programını sunan Olcay, son olarak 2015 senesinde "Başucu Şarkıları 3" albümünü yayınlamıştır.

Yargıtay, Cumhurbaşkanı'na hakaret ettiği gerekçesi ile aldığı hapis cezasını onamıştır.

Söylemezsem Olmaz programında hapis cezası böyle değerlendirilmişti:

Rol aldığı filmler: Güz Sancısı, İyi Seneler-Londra , Simbiyotik , Hiçbiryerde, Gece Martıları, Issızlığın Ortasında Sinema, Salkım Hanım'ın Taneleri , 80. Adım , İstanbul Kanatlarımın Altında, Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey, Bir Sonbahar Hikayesi, Ay Vakti , İki Kadın , Kara Sevdalı Bulut , Gizli Yüz, Medcezir Manzaraları, Sahte Cennete Veda, Bir Günah Gibi, Dünden Sonra Yarından Önce, Bir Avuç Gökyüzü, Gece Yolculuğu, Ateşten Gömlek, İstek, Genç ve Dul, Oteldeki Cinayet, Amansız Yol, Kurşun Ata Ata Biter, Halkalı Köle, İhtiras Fırtınası

Rol aldığı diziler: Yüksek Sosyete, Urfalıyam Ezelden, Bir Aşk Hikayesi , İffet , Umut Yolcuları , Arka Sokaklar , Mevzuhal, Beni Unutma, Geniş Zamanlar, Seni Çok Özledim, Ti Show , Yeditepe İstanbul , Çatısız Kadınlar , Medeni Haller , Artist Palas, The Young Indiana Jones Chronicles, Baharın Bittiği Yer, Ateşten Günler, Gecenin Öteki Yüzü , Varsayalım İsmail , Parmak Damgası , Sönmüş Ocak 

Rol aldığı oyunlar: Aşk Halleri, Şölen, Nathalie, Ayrılış , Dolu Düşün Boş Konuş, Balkon, Histeri, Kan Kardeşleri, Aldatma, Söz Veriyorum, İlk Yıllar "Roksolan", Martı, Fazilet Eczanesi, Deli Dumrul, Othello, İzin Günü,Üçüncü Selim 

Solo Albümleri: Küçük Bir Öykü Bu, İki Çift Laf, Oyuncu, İhanet, Başucu Şarkıları, Başucu Şarkıları 2, Aşk'ın Halleri, Başucu Şarkıları 3

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi