Uğur Yücel Kimdir?

Uğur Yücel kimdir? Nerelidir? Kaç yaşındadır? İşte detaylar...

Uğur Yücel Kimdir?

UĞUR YÜCEL KİMDİR?

Uğur Yücel, 26 Mayıs 1957 tarihinde  İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Aslen Vanlıdır.

ÖZEL HAYATI:

1983 yılında kendisi gibi oyuncu olan Derya Alabora ile evlenmiştir. Bu evliliğinden Can Yücel isminde oğlu dünyaya gelmiştir.

KARİYERİ:

İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro bölümünü bitirmiş ve 1977 yılında tek kişilik bir gösteri oyunculuk kariyerine başlayan Yücel, 1975-1984 yılları arasında Kenter Tiyatrosu, Tef Kabare Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu ve Şan Müzikholü’nde çeşitli oyunlarda oynamıştır. Selamsız Bandosu ve Muhsin Bey (1987) adlı filmlerdeki rolleri ile beğeni toplamıştır. Bunların yanı sıra, Sezen Aksu ve Müjde Ar ile ayrı ayrı sahne şovları yapmıştır.

Televizyonda, Aziz Ahmet, Karanlıkta Koşanlar, Alacakaranlık ve Hırsız Polis gibi dizilerde oynadı; bunlardan Karanlıkta Koşanlar'ın tamamını ve Alacakaranlık'ın bazı bölümlerini (Alican Yücel takma adıyla) yönetmiştir. Karanlıkta Koşanlar dizisinin senaryosunu, Ahmet Ümit'in polisiye öyküsünden uyarlayarak yazmış; Alacakaranlık'ın yazımına da katkıda bulunmuştur.

Arabesk'le, ‘Sinema Yazarları Derneği En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’, Muhsin Bey'le Antalya Film Festivali’nde ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödüllerini alan usta oyuncu, ilk sekiz bölümünü çektiği İkinci Bahar adlı Tv dizisiyle İletişim Fakültesi En İyi Tv Yönetmeni Ödülünün sahibi olmuştur. Gemide ve Laleli’de Bir Azize filmlerinin müziklerini yapmıştır. Yönettiği ilk film olan Yazı Tura ile Antalya Film Festivali En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen ödülleri dahil 11 ödül almıştır. 2007 yılında sona eren Hırsız Polis isimli dizide rol almış ve başrollerini Türkan Şoray ile birlikte paylaştığı Hayatımın Kadınısın adlı filmi çekmiştir. 2008 yılında Türkiye'de bir ilk olan Kolay Gelsin adlı doğaçlama sit-com denemesinin yönetmeni olmuş, fakat proje uzun ömürlü olamamıştır. 2008 - 2010 yılları arasında yayınlanmış olan Canım Ailem adlı TV dizisinde başrol oynamıştır. Kendi yönettiği Ejder Kapanı adlı sinema filminde Kenan İmirzalıoğlu, Nejat İşler, Berrak Tüzünataç ve Ceyda Düvenci ile birlikte başrolü paylaşmıştır. Oyuncu 2013 yılında Aramızda Kalsın adlı dizide Bahattin karakterine hayat vermiştir. 2017 yılında İçerde adlı dizide Kudret Sönmez karakterini canlandırmıştır.

ROL ALDIĞI TİYATRO OYUNLARI:

Tanrı (oyun) : Woody Allen : Özel Tiyatro - 1988

Bİn Yıl Önce Bin Yıl Sonra : Yavuz TurgulVural Sözer - 1985

ROL ALDIĞI SİNEMA FİLMLERİ:

Aşık Oldum, Teyzem, Milyarder, Selamsız Bandosu, Muhsin Bey, Arabesk, Eşkıya, Gemide, Laleli'de Bir Azize, Balalayka, Yazı Tura, Hayatımın Kadınısın, New York, I Love You, Aşka Ruhunu Kat, Ejder Kapanı, Benim Dünyam, Soğuk, Yaktın Beni, Kötü Kedi Şerafettin , Familya, İçerde, Nefes Nefese, Muhteşem İkili, Yüzleşme    

ROL ALDIĞI TELEVİZYON DİZİLERİ:,

Aziz Ahmet, Karanlıkta Koşanlar, Alacakaranlık, Hırsız Polis, Canım Ailem, Aşk ve Ceza, Aramızda Kalsın, Familya, İçerde, Nefes Nefese, Muhteşem İkili, Yüzleşme

YÖNETMENLİKLERİ:

İkinci Bahar, Karanlıkta Koşanlar

YAPIMCILIKLARI:

Alacakaranlık 

SENARYOLARI:

Aziz Ahmet, Karanlıkta Koşanlar

KİTAPLARI:

"Yağmur Kesiği"

ÖDÜLLERİ:

24. Antalya Film Festivali, 1987, Muhsin Bey, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Siyad, 1989 Arabesk, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, 1999 İkinci Bahar, En iyi Tv yönetmeni ödülü.
41. Antalya Film Festivali, 2004, Yazı Tura, En İyi Film
41. Antalya Film Festivali, 2004, Yazı Tura, En İyi Senaryo
41. Antalya Film Festivali, 2004, Yazı Tura, En İyi Yönetmen
16. Ankara Film Festivali, 2005, Yazı Tura, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü
10. Nürnberg Türkiye/Almanya Film Festivali, 2005, Yazı Tura, En İyi Film
24. İstanbul Film Festivali, 2005, Yazı Tura, En İyi Yönetmen
24. İstanbul Film Festivali, 2005, Yazı Tura, Halk Jürisi Ödülü
12. Adana Altın Koza Film Şenliği, 2005, Yazı Tura, En İyi Yönetmen
47. Mannheim- Heidelberg Film Festivali Yazı Tura, FIPRESCI Ödülü.
İskenderiye Film Festivali, 2007, Hayatımın Kadınısın, En iyi Erkek Oyuncu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi