Tarkan Tevetoğlu Kimdir?

Megastar Tarkan kimdir? Nerelidir? Kaç yaşındadır? İşte tüm detaylar...

Tarkan Tevetoğlu Kimdir?

TARKAN TEVETOĞLU KİMDİR?

Tarkan Tevetoğlu,17 Ekim 1972 tarihinde Almanya'da dünyaya gelmiştir. Aslen Rizelidir. Annesi Neşe Tevetoğlu, babası ise  Ali Tevetoğlu'dur. Annesi, Tarkan adlı çizgi roman karakterinden etkilenerek oğluna bu adı vermiştir.

Tarkan'ın müziğe olan ilgisi ise çocukluk yıllarında başlamıştır. Toplam altı çocuğu olan aile, 1986'da Türkiye'ye dönmüş ve Kocaeli'nin Karamürsel ilçesine yerleşmiştir. Tarkan, lise hayatına burada başlamış ve Karamürsel İleri Musiki Derneği'nde eğitim alarak Türk Sanat Müziği hakkında bilgi sahibi olmuştur. İlerleyen yıllarda ailesinin İstanbul'a taşınması üzerinde Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde eğitimine devam etmiş ve çeşitli mekanlarda sahne almaya başlamıştır. Lise bitiminde, istediği üniversite bölümünü kazanamaması üzerine Almanya'ya gitme planları yaptığı sırada İstanbul Plak şirketinin sahibi Mehmet Söğütoğlu ile tanışarak albüm anlaşması imzalamıştır.

KARİYER HAYATI:

Tarkan, 1992'nin son aylarında ilk stüdyo albümü Yine Sensiz'i piyasaya sürmüş ve albümdeki "Kıl Oldum" şarkısıyla çıkış yapmıştır. 1994'te yayımladığı ikinci stüdyo albümü Aacayipsin ve 1998'de yayımladığı üçüncü stüdyo albümü Ölürüm Sana ile ticari başarı yakalamıştır. Ölürüm Sana albümünden çıkan "Şımarık" single'ı, birçok ülkenin ulusal listesine giriş yapmıştır. 1998'de Universal Music Group ile anlaşma imzalamıştır.1999'da piyasaya sürdüğü toplama albümü Tarkan, çeşitli ülkelerden platin ve altın sertifikalar kazanmıştır. 2001'de yayımladığı dördüncü stüdyo albümü Karma'daki "Kuzu Kuzu, "Hüp" ve "Verme" şarkılarını kliplendirmiştir. İki yıl sonra çıkan Dudu albümüyle yeniden ticari başarı yakalamış, 2006'da Come Closer adlı ilk İngilizce albümüyle bazı Avrupa listelerine giriş yapmıştır. "Bounce" ve "Start the Fire", albümden çıkan single'lar olmuştur. Tarkan, bir yıl sonra, altıncı stüdyo albümü Metamorfoz'u yayımlamıştır. Albümdeki şarkıların sözleri, Türk Dil Kurumu tarafından takdir edilmiştir. 2010 yılında yedinci stüdyo albümü Adımı Kalbine Yaz dinleyiciyle buluşmuş ve Türkiye'de yılın en çok satan albümü olmuştur. 2016'da Tarkan, Türk Sanat Müziği albümü Ahde Vefa'yı piyasaya sürmüştür.

Müzikal projelerinin yanı sıra çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde de yer alan Tarkan, Türk basını tarafından "Megastar", dünya basını tarafından "Popun Prensi" ve "Boğazın Prensi" olarak anılmaktadır. Bugüne kadar 15 milyonun üzerinde albüm satmış ve ödülleri arasında, on dört Kral Müzik Ödülü, altı Altın Kelebek Ödülü ile bir Dünya Müzik Ödülü bulunmaktadır.

Tarkan, Yine Sensiz adını verdiği ilk stüdyo albümünü İstanbul Plak etiketiyle 26 Aralık 1992'de Türkiye'de kaset halinde satışa sunmuştur. Albümdeki üç şarkının sözlerini tek başına yazmış, üç şarkının bestesini üstlenmiştir. "Kıl Oldum" şarkısıyla çıkış yapmıştır. 18 Haziran 1993'te albüme üç yeni versiyon ekleyerek CD halinde yeniden yayımlamıştır. "Kıl Oldum" dışında, "Kimdi", "Gelip de Halimi Gördün mü?", "Vazgeçemem" ve "Çok Ararsın Beni (Yeni Versiyon)" şarkılarına klip çekmiştir. Albümün toplam satışı 700.000 olarak açıklanmıştır.

Mayıs 1994'te, ikinci Tarkan stüdyo albümü Aacayipsin Türkiye'de; 1996'da Almanya'da ve 1998'de Rusya'da yayımlanmıştır. Albümde Sezen Aksu, Ümit Sayın, Ozan Çolakoğlu ve Yıldız Tilbe gibi isimler yer almıştır. Tarkan, dört şarkının söz yazımını üstlenmiş, bunlardan üç tanesinin bestesini de yapmıştır. "Hepsi Senin mi?", "Unutmamalı", "Gül Döktüm Yollarına", "Kış Güneşi", "Şeytan Azapta", "Dön Bebeğim" ve "Bekle" şarkılarına klip çekmiştir. Aacayipsin albümü, iki buçuk milyon satış yapmış ve şarkıcıya 1995 yılında düzenlenen 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nden En İyi Pop Müzik Erkek Sanatçı ödüllerini kazandırmıştır. Ayrıca yine aynı ödüllerden "Hepsi Senin mi?" şarkısı, En İyi Söz, En İyi Beste ve En İyi Şarkı kategorilerinde ödül almıştır. Bu dönemlerde Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşmiş ve Atlantic Records'un kurucusu Ahmet Ertegün ile tanışmıştır.

Tarkan, 1997'de Hitt Müzik adını verdiği kendi plak şirketini kurmuş ve aynı yıl üçüncü stüdyo albümü Ölürüm Sana'yı yayımlayarak üç buçuk milyon satış elde etmiştir. Ayrıca Tarkan, bu albümde de birçok şarkının söz yazımı ile bestelenmesinde görev almıştır. "Şımarık", "İkimizin Yerine", "Salına Salına Sinsice", "Ölürüm Sana" ve "Kır Zincirlerini" klip çekilen şarkılar olmuştur. Bunlardan "Şımarık", birçok ülkenin ulusal listesine giriş yapmış; Fransa, Hollanda, İsveç ve İsviçre'de 3; Norveç'te 2; Belçika'da 1 numaraya yükselmiş; Billboard tarafından hazırlanan Latin Pop Songs listesinde 26 numarada yer almıştır. Ayrıca birçok şarkıcı tarafından yeniden seslendirilmiştir. "Kır Zincirleri" ise, Almanya, Belçika ve Fransa listelerinde yer almıştır.

Tarkan, 1998'de Universal Music Group ile anlaşma imzalamıştır. Aynı yıl Tarkan adını verdiği toplama albümü Fransa, Arjantin, Rusya ve Hollanda dahil olmak üzere birçok ülkede yayımlamış, albümde önceki albümlerinin öne çıkan bazı şarkılarına yer vermiştir. Tarkan, dünya genelinde bir buçuk milyon satış rakamına ulaşmış ve Meksika'dan platin; Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İsveç, Kolombiya ve Lüksemburg'dan altın sertifika kazanmıştır. 1999 yılında çok yüksek satış rakamlarına sahip olan müzik şarkıcılarını ödüllendiren Dünya Müzik Ödülleri, Tarkan'a, Dünya'nın En Çok Satan Türk Sanatçısı ödülünü vermiştir.

Tarkan, Mayıs 2001'de dördüncü stüdyo albümünün çıkış şarkısı "Kuzu Kuzu"'yu single olarak yayımlamıştır. 200 bin kaset ve 500 bin CD satış rakamına ulaşmıştır. Üç ay sonra, Temmuz 2001'de dördüncü stüdyo albümü Karma satışa sunulmuştur. Albümdeki altı şarkıyı Tarkan tarafından yazılıp bestelenmiştir. Nazan Öncel, Mete Özgencil ve Mazhar Alanson da albümün oluşturulmasında görev almıştır. "Hüp" ve "Verme", albümün diğer klip çekilen şarkıları olmuş, "Hüp" klibi çeşitli olumsuz eleştirilere maruz kalmıştır. İlerleyen tarihlerde, Karma albümünün satış rakamınun bir buçuk milyonu geçtiği öğrenilmiştir. Aynı yıl Altın Kelebek Ödülleri, "Hüp" şarkısına En İyi Klip; Tarkan'a, Onur Ödülü ve En İyi Türk Pop Müziği Erkek Solist kategorilerinde ödül vermiştir. Şarkıcı, 2002'de "Özgürlük İçimizde" ve "Bir Oluruz Yolunda" şarkılarını single olarak piyasaya sürmüş; "Bir Oluruz Yolunda" şarkısı, 2002 FIFA Dünya Kupası'nda Türkiye millî futbol takımına destek amaçlı kullanılmıştır.

Tarkan ile Ozan Çolakoğlu'nun yapımcılığını üstlendiği Dudu EP'si, 2003 yazında satışa çıkmış; Türkiye dışında Ukrayna, Rusya ve Japonya'da raflarda yerini almıştır. "Dudu", "Sorma Kalbim", "Gülümse Kaderine" ve "Uzun İnce Bir Yoldayım", EP'nin kliplenen şarkıları olmuştur.

Tarkan, 2005 yılında "Ayrılık Zor" adlı bir single yayımlamış; 2006 yılı başında "Bounce" şarkısını single olarak Avrupa'da satışa sunmuştur. Nisan 2006'ya gelindiğinde uzun süren çalışmalar sonucunda hazırlanan ilk İngilizce Tarkan stüdyo albümü Come Closer, 7 Nisan 2006'da piyasaya sürülmüştür. Toplamda 15 şarkıya yer verilmiştir. Albüm, Almanya Albüm Listesi'nde 18, İsviçre Albüm Listesi'nde 43, Avusturya Albüm Listesi'nde 50 numaraya kadar yükselmiş; Türkiye'deki satış rakamı 110.000 olarak açıklanmıştır.  Albümün ikinci single'ı "Start the Fire", Ağustos 2006'da yayımlanmıştır.

23 Aralık 2007'de, altıncı Tarkan stüdyo albümü Metamorfoz satışa sunulmuştur. Albümdeki tüm şarkıların sözlerini Tarkan yazmış, bunlardan yedi tanesini de kendisi bestelemiştir. Şarkı sözlerinde çokça kullanılan Türk deyim ve atasözleri, Türk Dil Kurumu tarafından takdir edilmiştir. Satış rakamı ilk ayında 200.000 olarak tespit edilen albümdeki "Vay Anam Vay", "Pare Pare", "Arada Bir" ve "Dilli Düdük" şarkılarına klip çekilmiştir. Ayrıca MÜYAP tarafından 2008 yılında platin, 2009 yılında diamond sertifika ile ödüllendirilmiştir. 2008 yılında Metamorfoz albümünde yer alan şarkılar, remix versiyonları ile birlikte iki disk halinde Metamorfoz Remixes adıyla satışa sunulmuştur. Hollanda doğumlu DJ Tiësto da albümde remix yapımcısı olarak yer almıştır. Şarkıcı, aynı yıl, Doğa Derneği'ne destek amaçlı hazırladığı "Uyan" şarkısını yayımlamıştır.

Temmuz 2010'da, yedinci Tarkan stüdyo albümü Adımı Kalbine Yaz yayımlanmış ve toplam 355.000 satmıştır. Albüm yayımlanmadan önce duyurulan "Sevdanın Son Vuruşu" şarkısı, 17. Kral Müzik Ödülleri'nden En İyi Şarkı, En İyi Beste, En İyi Şarkı Sözü kategorilerinde; Adımı Kalbime Yaz, En İyi Albüm kategorisinde ödül almıştır. "Öp", "Acımayacak", "Kayıp" ve "Adımı Kalbine Yaz" şarkıları albümün klip çekilen şarkıları olmuş, "Öp" klibi Kral Müzik Ödülleri'nden Yılın Klibi ödülünü almıştır. 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türk kullanıcıların Google'da en çok aradığı sanatçı olduğu belirlenmiştir.

Tarkan, 2012 yılında, Ozan Çolakoğlu'nun ilk proje albümü 01'de yer alan "Aşk Gitti Bizden" şarkısını seslendirmiştir. 2013'ün ilk aylarında, yeni albümü üzerinde çalıştığı öğrenilmiştir. Haziran 2013'te Aysel Gürel'i anmak amaçlı hazırlanan saygı albümü Aysel'in için "Firuze" şarkısını, Ağustos 2014'te İskender Paydaş'ın Zamansız Şarkılar 2 albümü için "Hop De" şarkısını seslendirdmiştir.  Fransa'daki Monte Carlo Sporting Summer Festival'in 22 Ağustos 2014'teki kırkıncı yıl kapanış konserinde yer alarak bu festival kapsamında sahne alan ilk Türk şarkıcı olmuştur.

11 Mart 2016 tarihinde Tarkan'ın dokuzuncu stüdyo albümü olan "Ahde Vefa" piyasaya sürülmüştür."Ahde Vefa" Tarkan'ın yaptığı ilk sanat müziği albümüdür. Albüm ilk haftasında 170 bin satış rakamına ulaşmıştır.

14 Temmuz 2016'da "Cuppa" single'ını yayımlamıştır. 43. Altın Kelebek Ödülleri'nde Ahde Vefâ ile Türk Sanat Müziği'ne katkılarından dolayı En İyi Proje ödül almıştır. Tarkan, 15 Haziran 2017 de yeni albümü "10"u DMC Müzik'ten yayınlanmıştır. Sanatçı, 14 şarkının yer aldığı albümden ilk klibini sözleri kendisine, müziği Ozan Çolakoğlu'na ait "Yolla" adlı şarkıya çekmiştir.

Telifmetre tarafından paylaşılan bilgilere göre Tarkan, 2019'un ilk altı ayında Türkiye'de radyo ve televizyonlarda en çok çalınan erkek şarkıcı olmuştur.

ALBÜMLERİ:

Yine Sensiz (1992), Aacayipsin (1994), Ölürüm Sana (1997), Karma (2001), Come Closer (2006), Metamorfoz (2007), Adımı Kalbine Yaz (2010), Ahde Vefa (2016), 10 (2017)

ÖZEL HAYATI:

Yakışıklı şarkıcı geçmişte, uzun yıllar Bilge Öztürk ile aşk yaşamıştır.

Tarkan, 29 Nisan 2016'da Pınar Dilek ile dünyaevine girmiştir. Çiftin, 12 Temmuz 2018'de Liya adında bir kızı doğmuştur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi