Şenol Güneş kimdir?

Trabzonspor'un efsaneleri arasında yer alan Şenol Güneş kimdir? İşte biyografisi...

Şenol Güneş kimdir?

ŞENOL GÜNEŞ KİMDİR?

1 Haziran 1952 yılında Trabzon'da dünyaya gelen Şenol Güneş, Trabzonspor'un ve Milli Takımın unutulmaz kalecileri arasında yer almaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu Güneş, Semra Güneş ile evlidir.

Mahalle aralarında limon kabuğunu duvara vurarak tutmaya çalışarak futbola başlayan Şenol Güneş, basketbol oynayacak alan bulamadığı için futbolla daha çok ilgilendi.

Trabzonspor'un ilk kurulduğu yıllar çocukluk zamanına denk geldiği için çoukluğunda Vefaspor desteklemiştir. Mahalle maçlarında sahaya en ileride çıkan Şenol Güneş, kaleye geçmekten pek de hoşnut değildi. Bir süre sonra kalecilik görevi onun omuzlarına bırakılmıştı.

Futbol kariyerine Erdoğdu Gençlikspor'da başlamıştır. 17 yaşında geçtiği Trabzonspor'un amatör takımından sonra Sebat Gençlikspor'a transfer olarak profesyonelliğe ilk adımını da atmıştır. Bu zamanlarda bir yandan da eğitimine devam ediyordu. 1972 yılında tekrar transfer olduğu Trabzonspor'da hikayesi başladı. 

1972-73 sezonunda kaleci İlhan İkican'ın yedeğinde bekleyen Güneş, 23 Eylül 1972 yılında İstanbulspor ile oynanılan maçın 22. dakikasında oyuna girerek, ilk kez Trabzonspor'un formasını terletmiştir. Ardından 4 Mart 1973 yılında Bandırmaspor ile oynanan maçta ilk kez ilk 11'de forma giydi ve karşılaşmayı 90 dakikada gol yemeden tamamladı.

İlk sezonunda 10 maça çıkan Güneş, 7 maçta kalesini gole kapatmayı başararak yeteneğini gösteriyordu. Bir sonraki sezon ise 18 maçta forma giyen Güneş, Trabzonspor'un 1. Lig'e çıkmasına büyük katkıda bulunmuştur, Türkiye Kupası'nda da çeyrek finale kadar yükselmeyi başarmıştı.

Şenol Güneş kimdir?

İlk şampiyonluklar...

1975-76 sezonunda ilk kez İstanbul'da bir takım 1. Lig'de şampiyon olmuş, bu takımın kalesinde ise Şenol Güneş yer almıştı. Aynı zamanda ligin en az gol yiyen takımı olan Trabzonspor'da kaleci Şenol Güneş, sezon sonu Şampiyon Kulüpler Kupası'nda da benzer performansı gösterdi ve takım olarak oynanan iyi oyunlarla İngiliz devi Liverpool'a karşı kalesini gole kapatma başarısını gösterdi.

7 şampiyonluğu bulunan Trabzonspor'un 6'sında kalesini koruduğu takımı ile şampiyonluk yaşamıştır.

Şenol Güneş kimdir?

Jübilesi...

1986-87 sezonunda artık futbola veda etmeyi kafasını koyan Şenol Güneş için iki kez jübile maçı düzenlendi. Şenol Güneş; 1 Ağustos'da Fenerbahçe Stadı'nda Beşiktaş - Trabzonspor maçı ile ve 8 Ağustos'da Trabzonspor - Samsunspor ile, Bordo-Mavili taraftarlara ve yeşil sahaya veda ediyor, teknik direktörlük kariyerinde tarihi başarılara imza atmak için kendini hazırlıyordu... 

Teknik direktörlüğü...

Kaleciliği ile sayısız başarılara imza atan Şenol Güneş, teknik direktörlüğü ile de kendini kanıtlamayı başarmıştı.

1985-86 yılında o dönem Trabzonspor'un teknik direktörlüğünü yapan Jürgen Sundermann, kafileyi izinsiz olarak terk edince yönetim tarafından kovuldu. 11 Mart 1986 tarihinde ise, Trabzonspor'da kalecilik yapan Şenol Güneş'in takımı çalıştıracağı açıklandı; Kayserispor'u 4-2 ile geçen Bordo-Mavililer'de, Trabzonspor'un bir diğer efsanesi Ahmet Suat Özyazıcı takımın başına geçti. Şenol Güneş'te o dönem kaleciliğine devam etti.

1988 yılında o dönem Trabzonspor'un teknik direktörü olan Metin Türel'in yardımcısı olarak teknik kadroya girdi ve ilk antrenörlük deneyimini yaşadı. 

Eylül'de ise teknik direktörlüğe getirilen Werner Biskup'un istifasının ardından takımın başına geçti ve teknik direktörlük kariyerine ilk adımını attı.

İlk sezonunda ligi 5. sırada tamamlayan Güneş ve ekibi, sezon sonu dünyaca ünlü kaleci Jean-Marie Pfaff arasındaki tartışmanın çözülmemesi sebebiyle Güneş ve yardımcısı Sadi Tekelioğlu istifa ederek takımdan ayrıldılar. Trabzonspor'da yola Belçikalı Urbain Braems ile devam etti.

1989-90 sezonuna gelindiğinde ligin 7. haftasında Boluspor ile anlaşma sağlayan Şenol Güneş, ekibi ile birlikte kente yerleşti ve çalışmaya başladı. Teknik direktörlük koltuğuna oturmasının ardından ligde yedi maç üst üste yenilmeyen ve Galatasaray, Fenerbahçe gibi kulüplere kök söktüren Güneş'li Boluspor o sezon ligde kalmayı başarmıştı. Sezon sonunda yönetimle anlaşamayan ve ayrılan Boluspor'da işler kötüye gidince 1990-91 sezonunun 8. haftasında Güneş tekrar takımın başına getirildi. O sezon işler yolunda gitmeyince takım küme düştü ve Güneş takımdan ayrıldı.

1992-93 sezonunda İstanbulspor'u ligin 10. haftasında devralan Güneş, takımı bir üst lige çıkartamayınca görevinde ayrıldı.

Doğup, büyüdüğü kente ikinci kez teknik direktörlük yapmak için gelen Şenol Güneş, bu sefer adından söz ettirmeyi başardı. 1993-94 sezonunun 4. haftasında takımın başına geçen Güneş, Trabzonspor'u ligde 3. yaparken, Türkiye Kupası'nda da yarı finale kadar çıkarmayı başardı. Sezon sonunda da Başbakanlık Kupası maçında Fenerbahçe'yi yenerek ilk kupasını da kazanmış oldu.

Bir sonraki sezonda başarılar devam etti. UEFA Kupası'nda Dinamo Bükreş, Aston Villa gibi kulüpleri eleyen Bordo-Mavililer, Lazio'ya elenerek Avrupa Kupaları'na veda etmişti. Ligde de son haftaya kadar süren şampiyonluk mücadelesi veren Trabzonspor ligi ikinci sırada tamamladı. Sezonu kupasız geçirmeyen Bordo-Mavililer, Türkiye Kupası'nı ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanarak sezou çifte kupa ile tamamladı.

Böylece Güneş, iki sezonda 4 kupa kazanmayı başardı.

1995-96 sezonunda son maçta Fenerbahçe'ye kaybedilen maçın ardından şampiyonluk Sarı-Lacivertliler'e kaptırılmış, yıllar geçse de unutulmayan bir sezon olmuştu.

Bir sonraki sezon 20. haftadaki Beşiktaş mağlubiyeti ile şampiyonluktan uzaklaşılması sonrasında Güneş, takımdan ayrılma kararı aldı.

1997-98 sezonunda küme düşmeme mücadelesi veren Antalyaspor'un başına geçtikten sonra ligi 12. sırada bitirdi. Ancak yönetimle anlaşamayan Güneş, takımdan ayrılma kararı aldı.

Eylül 1998 yılında ise Sakaryaspor'un başına geçen 10 maçta aldığı sonuçlarla takımdan ayrılma kararı aldı. Öte yandan Türkiye Kupası'nda Sakaryaspor'u çeyrek finale çıkarmıştı.

2000 yılı ise onun Milli Takım sezonu oldu... A Milli Takımın başına getirilen Güneş, Milli Takımı 48 yıl aradan sonra FIFA Dünya Kupası'na taşıdı, hatta orada da Milliler'i 3. yaparak ülkece unutulmaz bir anı yaşatmıştı.

2004 yılında Letonya'ya elenen Şenol Güneş'li Milliler'de Güneş istifa etti ve unutulmaz başarılar yaşattığı Milli Takım'dan ayrıldı.

Trabzonspor, 2005 yılında Şenol Güneş'i takımın başına 3. kez getirdi. Takımı ilk sezonunda ikinci yapan Güneş, ikinci sezonunda Avrupa'da alınan Anorthosis mağlubiyeti ve ligdeki istikrarsızlık sonrasında görevinden istifa etti.

Güney Kore macerası...

2006 yılında Güney Kore takımlarından FC Seoul ile anlaşan Güneş, Koreli taraftar tarafından oldukça sevilen bir teknik direktör oldu. İlk sezonunda yakaladığı çıkış ile dikkatleri üzerine çeken Seoul, bir sonraki sezon takımı play-offlara taşımayı başardı. Sezonu ikinci sırada bitiren Kore ekibi, 2009 AFC Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanmıştır.

4. dönem ve son şampiyonluk...

Sayısız başarılar kazandığı kente, yani Trabzon'a 4. kez teknik direktör olarak gelen Şenol Güneş, 2009 yılında yarım sezonda aldığı takımı Türkiye Kupası'nda finale çıkardı. 2010 yılında da Trabzonspor Türkiye Kupası'nı ve Süper Kupa'yı kazanmayı başardı.

Selçuklu, Colmanlı, Alanzinho'lu, Burak'lı kadrosu ile 2010-11 yılında futbol otoritelerinin büyük beğenisini kazanan bir futbol sergileyen Trabzonspor sezon sonu 7. şampiyonluğuna Şenol Güneş ile ulaşıyordu.

Şuanda Trabzonspor'un teknik direktörü olan Ünal Karaman o dönem Güneş'in yardımcısı olarak çalışıyordu. Güneş'li Trabzonspor hem Avrupa'da hem de ligde saygı duyulacak bir performans sergilise de 2011-12 ve 2012-13 sezonunda ki istikrarsız performans sonrasında 2013 yılında Trabzonspor'dan istifa etti.

2014 yılında Bursaspor'da teknik direktörlüğe getirilen Şenol Güneş, Bursaspor'un son şampiyonluğunda gösterdiği performansdan sonra en iyi performansını sergiletiyor; Ozan Tufan, Volkan Şen, Fernandao gibi isimleri parlatmayı başarıyordu. Bir yıllık görev süresinin ardından sözleşmesini yenilemeyen Güneş, Bursaspor'dan ayrıldı ve Beşiktaş'ın yolunu tuttu.

Teknik direktörlük kariyerini Trabzonspor ile en çok kupalı sezonunu Beşiktaş ile yaşattı. Siyah-Beyazlılar'da oynattığı futbolla futbol otoritelerin takdirini kazanan Şenol Güneş, burada kazandığı iki lig şampiyonluğu Şampiyonlar Ligi'ndeki başarısı ile takdir topladı.

Son olarak bu sezon Beşiktaş ile sözleşmesi biten Şenol Güneş ile önceden anlaşan TFF, Milli Takımın başında ikinci kez Güneş'i getirmeyi başardı. Şuanda Milli Takımın teknik direktörlüğünü yapmaktadır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi