Osman Gazi kimdir? Osman Gazi'nin hayatı ve merak edilenleri

Diriliş Ertuğrul dizisiyle tarihin önemli isimleri yeniden gündeme gelmeye devam ediyor. Bu noktada Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi en çok arananlar arasına girdi. Osman Gazi kimdir, hayatında neler olmuştur? İşte detaylar

Osman Gazi kimdir? Osman Gazi'nin hayatı ve merak edilenleri

Diriliş Ertuğrul'da yeni sezonun başlamasıyla birlikte Ertuğrul Gazi'nin oğlu olan Osman Gazi'den daha çok bahsedilmeye başlandı. Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi yeniden merak konusu oldu. Osman Gazi kimdir, hayatında neler oldu? İşte detaylar

OSMAN GAZİ KİMDİR?

Süleyman Şah'ın torunu , Ertuğrul Gazi ile Halime Hanım'ın oğlu olan Osman Gazi ( I.Osman, Osman Bey ya da Osman Han) 1258 yılında Söğüt'te dünyaya gelmiş ve 1 Ağustos 1326'da Bursa'da hayatını kaybetmiştir. Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanlığını kuran ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdardır. 

Osman Gazi kimdir? Osman Gazi'nin hayatı ve merak edilenleri

Osman Gazi 1299'da  uç beyi olmaktan çıkıp Söğüt ve Domaniç’te Osmanlı Beyliğini kurmuştur. Sonrasında bağımsızlığını ilan etmiştir. Ünlü Tarihçi Halil İnalcık’a göre Osmanlı Devleti bağımsızlığını 1302’de Koyunhisar Muharebesinden sonra kazanmıştır. Moğol istilalarından kaçan Müslümanların, beyliğine sığınması ile siyasi ve askeri gücü artmıştır. Çöküş döneminde bulunan Doğu Roma İmparatorluğu’ndaki karışıklıkların da etkisiyle kısa sürede Anadolu ve Doğu Roma’nın hakimi durumuna gelmiştir. Vefat ettiği zaman beylik, Eskişehir ile Bursa arasındaki topraklarda hüküm sürüyor ve Doğu Roma İmparatorluğu’na ait İznik ve Bursa’yı abluka altında tutuyordu.

Osman Bey, 1324 yılında beyliği oğlu Orhan Bey’e devretti. 1324 yılı Şubat ayında Bursa’nın fethini görmeden 67 yaşında vefat eden Osman Bey, vasiyeti üzerine, geçici olarak gömülü bulunduğu Söğüt’ten alınarak 2.5 yıl sonra 1326 yılında Bursa’daki Gümüş Künbed’e defn olunmuştur.

4 BİN 800 KM OLARAK DEVRALDIĞI TOPRAKLARI 16 BİN KİLOMETRE'YE ÇIKARDI

Babasından 4800 km2 olarak aldığı toprakları 16.000 km2’ye çıkaran Osman Bey’in Orhan ve Alâ’addin dışındaki çocukları şunlardır: Fatma Hâtun, Savcı Bey, Melik Bey, Hamîd Bey, Pazarlı Bey ve Çoban Bey. Bugünkü mülkî taksimata göre, Osman Bey zamanında Osmanoğullarının ülkesi, Bilecik, Eskişehir merkez, Sakarya’ya bağlı Geyve, Akyazı ve Hendek, Kütahya-Domaniç ve Bursa ilinin Mudanya, Yenişehir ve İnegöl ilçelerini kapsıyordu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Biyografi