Mustafa Sandal Kimdir?

Mustafa Sandal Kimdir? Nerelidir? Kaç yaşındadır? İşte detaylar...

Mustafa Sandal Kimdir?

MUSTAFA SANDAL KİMDİR?

Mustafa Sandal,11 Ocak 1970, tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir.

Erzincanlı Yusuf Sandal ve Adanalı Tülin İleri'nin oğludur. Sanatçı, Arnavutköy’de yaşamaktadır. Dedesi TRT eski sanatçılarından, ritim - saz ustası Hüseyin İleri'dir.

İngilizce, İtalyanca ve Fransızca bilmektedir. Bedelli askerlik uygulamasından yararlanarak 1999 yılında Malatya'da 28 gün askerlik yapmıştır. Uçuşa merakı ile bilinen sanatçı pilotluk sertifikasına sahiptir.

ÖZEL HAYATI:

13 Ocak 2008 tarihinde  Sırp şarkıcı Emina Jahovic ile dünyaevine girmiştir. Bu evlilikten Yaman ve Yavuz adında 2 erkek çocuğu sahibi olmuştur. Çift, 2018 yılında boşanmıştır.

Yakışıklı şarkıcı geçmişte; Tuba Ünsal, Melis Sütşurup gibi isimlerle aşk yaşamıştır.

EĞİTİM HAYATI:

Sandal, ilköğrenimini Tarabya'daki Özel Dost İlkokulu'nda tamamlamıştır.Ardından orta ve lise öğrenimi için İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Léman Koleji'ne gitmiştir. 8 yıllık tahsil süresinden sonra yüksek öğrenim için ABD'nin New Hampshire eyaletindeki New Hampshire Üniversitesi'nde eğitim görmüştür. 1996'da Londra'ya yerleşen sanatçı Amerika'da yarım bıraktığı işletme eğitimine American College of London'da devam etmiştir.

KARİYER HAYATI:

1989 yılında müzik tutkusundan dolayı  Amerika'daki 2,5 yıllık üniversite tahsilini yarıda bırakarak Türkiye'ye dönmüştür.Profesyonel müzik yaşamına İstanbul Gelişim Stüdyosu'nda başlamış ve burada bestecilik ve söz yazarlığı yönünü keşfetmiştir.

Bülent Tezcan ile birlikte oluşturduğu "Vazgeçme" isimli ilk şarkısını 1991 yılında usta sanatçı Ajda Pekkan yorumlamıştır. Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Zerrin Özer, Muazzez Abacı, Ayşegül Aldinç, Yonca Evcimik, Ozan Orhon, Burak Kut, Deniz Arcak, Emel Müftüoğlu, İzel,Reyhan Karaca, Sibel Alaş, Asya, Hakan Peker, Sertab Erener, Ferda Anıl Yarkın ve Mert Ekren gibi birçok sanatçıya besteler vermiştir.

1994 Temmuz'unda ilk albümü Suç Bende'yi çıkaran Sandal, albümde 7 şarkısının söz ve müziğini kendisi yapan Mustafa Sandal bu albümü piyasaya sürmesinden 3 ay sonra başlayan Türkiye Turnesi ile yurt içinde 140, yurt dışında ise 30 konser vermiştir. İlk albümünün ardından evine bir stüdyo kuran sanatçı, aranjör olarak da çalışmaya başlamıştır.  Bu albümde kendi çalışmalarının yanı sıra Ferda Anıl Yarkın, Ahmet Aşkın Tuna, Bülent Tezcan gibi önemli sanatçılarla çalışmıştır. Kendi albümünü yapmasının ardından 1995 yılında Sibel Alaş'ın Adam adlı albümünün müzik direktörü ve prodüktörlüğünü yapmıştır.

İlk albümünün ardından yükselen beklentileri 1996 Haziran'ında Gölgede Aynı adındaki bütünüyle kendi yapımı olan ikinci albümüyle karşılamış ve bu albüm sanatçının müzik piyasasındaki yerini iyice sağlamlaştırmıştır. Bu albümünden sonra çıktığı Türkiye turnesinde 140'tan fazla stadyum konseri vermiştir. Ardından Zeki Demirkubuz'un da oynadığı ikinci klip "Jest Oldu" adlı parçaya çekilmiştir. "Bir Anda" adlı şarkıya da aksiyon tarzı bir klip çekilmiştir. 1996 yılında Türkiye'de en çok satan albüm olan Gölgede Aynı 3 milyon 600 bin satış tirajına ulaşmıştır. Bir dönem, İzel'in Emanet adlı albümünün prodüktörlüğünü üstlenmiştir. Aynı yıl Reyhan Karaca'nın Sevdik Sevdalandık albümüne "Dilediğin Kadar" isimli şarkısını vererek ve "Sevdik Sevdalandık" şarkısına solo vokal yaparak destek vermiştir.

1 Eylül 1998'de ise üçüncü stüdyo albümü olan Detay'ı Prestij Müzik etiketiyle çıkarmıştır. Albümde Uğur Başar, Andy Clayburn, Deneb Pinjo, Mert Ekren ve Hakkı Yalçın gibi isimlerle çalışan Mustafa Sandal 7 şarkısının söz ve bestesini kendiisi yapmıştır. Albümün çıkış şarkısı "Aya Benzer" büyük bir beğeni toplamış ve albümün ilk video klibi bu şarkıya çekilmiştir. Ardından albüme adını veren "Detay" adlı şarkısına hareketli bir klip çekilirken sonrasında "Çekilin" ve "Mevcut" adlı şarkılar kliplendirilmiştir.

1999 Mayıs ayında Fransa'da Sony Music ile yaptığı anlaşma ile, yurt dışında yayınlanmak üzere "Araba" adlı şarkısına yeni aranjmanıyla Fas'ın Marakeş şehrinde klip çekilmiştir. Bu single'ın ardından Mustafa Sandal Araba adlı albümünü yurt dışında piyasaya sürmüştür. Ancak sonrasında yapımcısı Sony Music ile yaşadığı sorunlar nedeniyle ilk Avrupa defterini kapatmıştır.

2000 Haziran'ında Akışına Bırak adlı dördüncü albümünü Prestij Müzik etiketiyle dinleyenlerine sunmuştur. Bu albümde müzik direktörlüğünü İskender Paydaş'la paylaşmıştır. Albümdeki "Tek Geçerim" adlı şarkı müzik listelerinde zirveye çıkmış ve şarkıya hipodromda hareketli bir klip çekilmiştir. Şarkının diğer klipleri ise Yunan şarkıcı Natalia Dussopulos ile "Hatırla Beni" şarkısına yapılan düete, 3. ve son klip ise "Geriye Dönemem" isimli şarkıya çekilmiştir. 2000 yılında Reyhan Karaca için yaptığı "Gidesim Gelmiyor" şarkısıyla yılın en iyi şarkılarından birine imza atmıştır. 2001 Haziran'ında İstanbul Metrosu için "Can Cana" isimli bir şarkı bestelemiştir. İtalyan sanatçı Eros Ramazzotti ile birlikte Ali Sami Yen Stadyumu'nda 25 bin kişi önünde düet yapmıştır. Daha sonradan yaptığı açıklamada pek çok starla düet yapmasına karşın hayatında en değer verdiği ve unutamadığı düetin Ramazzotti ile yaptığını söylemiştir.[9] Kasım ayında, yeni stüdyosunu kurmuş ve beşinci albümünün kayıtlarını burada gerçekleştirmiştir.

2002 Mayıs'ında Erol Köse Production etiketiyle çıkardığı Kop adlı albümü yılın en çok satan ikinci albümü olmuştur. Albüm 2002 yazına damgasını vururken özellikle 2002 FIFA Dünya Kupası'na katılan Türkiye millî futbol takımıyla özdeşleşen "Pazara Kadar" şarkısı büyük beğeni toplamış ve ülke genelinde geniş yankı uyandırmıştır. Kendi yapım şirketi olan Yada Prodüksiyon bünyesinde kurduğu ve altyapı çalışmaları 2 yıllık bir süreyi alan hayran kulübünü, internet sitesi üzerinden faaliyete geçirmiştir. Avrupa'da da ilgi gören Mustafa Sandal bu albümüyle yurt dışında da çok sayıda konser vermiştir. Önce Moskova'da Gorki Parkı'nda konser veren Sandal ardından 2003 yılında ekibiyle Olympia'da bir konser vermiştir.

Türkiye'de Maxi Sandal 2003 isimli bir maksi single çıkardı. İlk klip "Aşka Yürek Gerek" adlı şarkıya çekilmiş ve Mustafa Sandal bu klipte bir kez daha Yunan şarkıcı Natalia ile birlikte kamera karşısına geçmiştir. Bu kez Universal Music etiketiyle "Aya Benzer 2003 (Moonlight)" isimli bir single ve Seven isimli bir albümle Avrupalı müzikseverlerle buluşmuştur. Çalışması Avrupa'da 2.5 ay boyunca en çok satan İlk 10 arasında yer almıştır. Sandal, bu albümününde "All My Life" adlı şarkıya çektiği klipte dünya güzeli Azra Akın'la birlikte oynamış ve klip Michael Jackson'ın kendi klibini çekmek için izin alamadığı Topkapı Sarayı'nda çekilmiştir. Mustafa Sandal'ın "Seven" ile Avrupa'da yakaladığı başarı üzerine ünlü Alman 'talk show'cu Stefan Raab 27 kişilik ekibiyle Musti'yle program yapmak için Türkiye'ye gelmiş ve çekimler Karaköy Limanı'nda gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Alman "Bild"e kapak olmayı başaran ilk Türk olurken, "Der Spiegel" dergisi de sanatçıya yer vermiştir. Beşiktaş Spor Kulübü'nün kuruluşunun 100. yılı için "100. Yıl Marşı" ve "Hadi Hisset" adlarında besteler yapmıştır.

13 Temmuz 2004'te İste isimli maksi single'ı piyasaya çıkmıştır. Bu çalışmanın ilk video klibi "İsyankar" adlı parçaya çekilmiştir. Sonrasında bu şarkının Oryantal Remix versiyonu konser görüntüleriyle kliplendirilmiştir. "All My Life" isimli şarkıya Topkapı Sarayı'nda klip çekilmiş ve bu klipte 2002 yılında Miss World seçilen Azra Akın, Mustafa Sandal'a eşlik etmiştir.  Albümün diğer klibi ise "Kavrulduk" isimli parçaya çekilmiştir. 

2005 yılının Ocak ayında "İsyankar" isimli şarkısının single çalışmasını Universal Music etiketiyle yurt dışında çıkardmıştır. "İsyankar" Almanya, Avusturya ve İsviçre'de de en çok satanlar listelerinde üst sıralarda yer almıştır. Yurt dışında popülerliğini iyice arttıran Mustafa Sandal 2005 yılında İstanbul'da oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi finali için Türkiye'ye gelen kupayı Taksim Meydanı'nda verdiği konser sırasında İstanbul belediye başkanı Kadir Topbaş ile birlikte kaldırmıştır. Ardından Almanya'nın ZDF televizyonunun Wetten Dass?(Bahse var mısın?) adlı programında Aspendos Tiyatrosu'nda Shakira ile aynı sahneyi paylaşmıştır. Shakira programın ardından sahneyi paylaştığı Mustafa Sandal için "Mustafa Sandal çok iyi bir dost ve güzel bir arkadaş. Bu dostların varlığı yeter." demiştir. Mustafa Sandal da Shakira'ya kendisi için özel aldığı bir saz hediye etmiştir. Tiyatro alanına 5 bin kişi çift arama sonrası girerken dünya genelinde bu program 15 milyon kişi tarafından izlenmiştir. Ayrıca Musti "İsyankar" adlı parçasını Alman rapçi Gentlemn ile birlikte söylemiştir. Programın ardından kuliste Mustafa Sandal Paris Hilton ile bir araya gelmiştir. 7 Mayıs 2005 tarihinde ise resmi web sitesi üzerinden Musti TV yayın hayatına başlamıştır. Ağustos'ta ise "Yamalı Tövbeler" isminde bir maksi single çıkarmıştır. Yamalı Tövbeler'in ilk baskısı henüz ilk gününde tükenirken kısa sürede 180 bin satış rakamına ulaşan single büyük başarı elde etmiştir.

2006 yılında önceki yıl yurt dışında piyasaya çıkardığı “İsyankar” adlı single çalışması ile Almanya'da 150 bin tirajı geçerek "Gold Record (Altın Plak)" ödülünü kazanmıştır. Universal Music etiketiyle piyasaya sürülen İsyankar'ın İstanbul’da çekilen video-klibinde İstanbul Boğazı'nın görüntüleri gözler önüne serilmiş ve klip MTV TRL Charts listesinde Blue ve Avril Lavigne gibi isimleri geride bırakarak MTV listelerinde bir numara olmuştur. Mustafa Sandal bu başarısının ardından 5 Şubat'ta yaptığı Almanya konseriyle dünya turnesine çıkmış ve bu kapsamda Almanya, İngiltere, Pakistan, Rusya, Hollanda, Arnavutluk ve Brezilya'da konserler vermiştir. Mustafa Sandal, İsyankar single'ı ile Almanya resmi satış listelerinde en uzun süre kalan Türk sanatçısı unvanını elinde bulundurmuştur.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF Almanya komitesi, Pakistan’daki mülteci çocuklar için başlattığı yardım kampanyasının Avrupa’daki sözcüsü olarak Mustafa Sandal’ı seçmiştir. Pakistanlı çocuklar ve çeşitli Avrupa ülkelerinde toplam 50 bin kişi arasında yapılan ankette ‘Avrupa’nın en sevilen Türk sanatçısı seçilen Sandal, 2009 Ramazan Bayramı'da yayınlanan UNICEF broşüründe dünyaya barış mesajı vermiştir. Mustafa Sandal, sürecini ise şöyle anlatmıştır: "Hiç düşünmeden kabul ettim. Doğu ve Güneydoğu Anadolu turnesinde de bizim çocuklarımızla bir araya geleceğiz." Sandal'ın İngiliz, Alman ve Fransız hayranları da internet sitelerinde "Ateş Et ve Unut" klibindeki hasır şapkaya gönderme yaparak "Müslüman Türkiye'nin Michael Jackson'ı çocuklarımızın iyi niyet elçisi oldu." yorumunu yapmıştır.

2011 yılında Mustafa Sandal ve Gülben Ergen Haziran ayında çıkardıkları Şıkır Şıkır adlı single çalışmasında düet yapmıştır. Sözü Mustafa Sandal'a bestesi Mısırlı sanatçı Amr Mostafa'ya ait olan Şıkır Şıkır; 133.253 kişi tarafından indirilerek 2011 yılının digital platformda en çok satış yapan şarkısı olmuş ve bunun neticesinde 2012 yılında yapılan 18. Kral Müzik Ödüllerinde "MÜYAP Digital Satış Ödülü"nün sahibi olmuştur.

SİNEMA VE TELEVİZYON DENEYİMLERİ:

1995 yılında Bay E adlı sinema filminde konuk oyuncu olarak yer aldı ve filmin müziğini seslendirmiştir.

2010 yılının 5 Kasım'ında vizyona giren ve 3.455.089 izleyici sayısıyla 2010 yılının en çok izlenen filmi olan New York'ta Beş Minare'de başrol oynayan Mustafa Sandal, Acar adlı bir Terörle Mücadele polisine hayat vermiştir. Mustafa Sandal Star Tv' de yayınlanan Kimsin Sen adlı yarışma programının sunuculuğunu yapmıştır.

2011 yılında Mustafa Sandal ve Dolunay Soysert TRT1'de yayınlanan Başrolde Aşk adlı dizide başrol oynamışlardır.

2012 yılında televizyon projelerine de yapımcılığını ve sunuculuğunu Acun Ilıcalı'nın yaptığı, Star Tv'de yayınlanan O Ses Türkiye adlı yarışma programında Mustafa Sandal; Hülya Avşar, Hadise ve Murat Boz ile juri olarak devam etti. Bu program büyük ilgi görmüş ve Mustafa Sandal'ın takımının üyesi olan İbrahim Şevki finale kalmış ve yarışmayı 2. olarak tamamlamıştır. 2013 yılındaki yarışmanın 2. sezonunda ise Mustafa Sandal'ın Jüri üyesi olduğu Mustafa Bozkurt yarışmayı 1. olarak tamamladı. Bu yarışmadaki hedefi 1. çıkarmak olan Sandal, bunu 2. sezonda başarınca yarışmanın 3. sezonundan itibaren yarışmanın jürisinde yer almamıştır.

Mustafa Sandal, Disney’in 23 Ağustos’ta 2013'te vizyona giren animasyon filmi Uçaklar'ın seslendirmesi için stüdyoya girmiş ve  Sandal, filmde şampiyon olma hayali kuran ama yükseklik korkusuna sahip Dusty isimli uçağı seslendirmiştir.

2015 yılında TV8'de yayınlanan Rising Star Türkiye adlı Öykü Serter'in sunuculuğunu yaptığı yarışmada Gülben Ergen, Demet Akalın ve Fuat Güner ile birlikte jüri üyesi olarak yer almıştır.

DİSKOGRAFİSİ:

1994: Suç Bende, 1996: Gölgede Aynı, 1998: Detay, 2000: Akışına Bırak, 2002: Kop, 2004: İste, 2007: Devamı Var, 2009: Karizma, 2012: Organik

ROL ALDIĞI FİLMLER:

Bay E (1996), New York'ta Beş Minare (2010), Başrolde Aşk (2011), Arkadaşım Hoşgeldin (2014)

PROGRAMLARI:

Kimsin Sen (2010), O Ses Türkiye (2011 - 2012),(2012 - 2013), Rising Star Türkiye (2015)

PRODÜKSİYON:

Mustafa Sandal'ın 1997 yılında kendi ismi adı altında kurduğu ve 2000 yılının Ekim ayında unvan değişikliği yaparak uzun zaman üzerinde çalıştığı bir prodüksiyon şirketidir. Yada'da Mustafa Sandal prodüksiyonlarının yanı sıra başka prodüksiyonlar ve çeşitli organizasyonlar da yapılmıştır.

Mustafa Sandal kendi şirketinde 4 albüm ve 3 maxi single çıkarmıştır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler