Müslüm Gürses Kimdir?

Müslüm Gürses kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte detaylar...

Müslüm Gürses Kimdir?

MÜSLÜM GÜRSES KİMDİR?

Doğum adı Müslüm Akbaş'tır. "Müslüm Baba" olarak tanınır. Gürses, 7 Mayıs1953 tarihinde Şanlıurfa'da kerpiç bir evde dünyaya gelmiştir. 

Annesinin adı Emine Akbaş, babasının adı ise  Mehmet Akbaş'tır. Akbaş çiftinin Müslüm'den sonra Ahmet adında bir erkek, Zeyno adında bir de kız çocukları vardır.

Müslüm Gürses'in çocukluğunun ilk yılları Şanlıurfa'da geçmiş, üç yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana'ya göç etmek zorunda kalmışlardır.

ÖZEL HAYATI:

1986 yılında Muhteram Nur ile dünyaevine girmiştir. 

KARİYERİ:

Müslüm Gürses, kariyerine 1965 yılında, küçük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başlamış, aynı zamanda Halkevine de gitmiştir. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yapmış, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıkmıştır. Ayrıca ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katılarak birinci olmuştur. Sesiyle küçük yaşlarda herkesin dikkatini çeken Gürses, kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum".

Soyadını da orada çalışırken “Gürses“ olarak değiştirmişlerdir.

1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosu'nda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söylemiştir. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başlamıuştır. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" plağıdır ve Ömür Plak, Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yapmıştır.

İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya'nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurmuştur: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Aşk".

Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır. Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yapmış ve tekrar İstanbul'a giderek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etmiştir. Palandöken firması ile tam 13, sonra Bestefon firması ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurmuştur.

1999 yılında Müslüm Gürses’in o dönemde 15 yıl boyunca albümlerini çıkardığı Elenor Plak firmasıyla yolları ayrılmıştır.

Ocak 2006'da Gönül Teknem adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır. Gürses’in, 2006’da yazar Murathan Mungan’la ortak projesi “Aşk Tesadüfleri Sever” Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini almıştır. Mungan’ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirmiş, 2009 yılında yine ayni firmadan çarpıcı bir albüm "Sandık" ile Müslüm Gürses sahnelere geri dönmüştür.

2010 yılının Kasım ayında yeniden Pasaj Müzik ile "Yalan Dünya" isimli bir albüme imza atmıştır.

VEFATI:

Usta sanatçı, 15 Kasım 2012 Perşembe günü Memorial Hastanesi'nde geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırılmış ve solunum cihazına bağlanmıştır. Gürses, 3 Mart 2013 tarihinde, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu İstanbul Memorial Hastanesinde hayatını kaybetmiştir. 4 Mart 2013 günü Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.

ALBÜMLERİ:

Müslüm Gürses 1, Müslüm Gürses 2, Öldürdüğün Yetmedi Mi, Müslüm Gürses 3, Müslüm Gürses 4, Gazla Şoför, Bağrıyanık, Umutsuz Hayat, Esrarlı Gözler, Mutlu Ol Yeter, Müzik Ziyafeti, Tanrı İstemezse, Anlatamadım, Dertliler Meyhanesi, Yaranamadım, Güldür Yüzümü   Gitme, Sevda Yolu, Yıkıla Yıkıla, Küskünüm, İlk Aşkım Son Sevgilim, Hayatımı Sen Mahvettin, Farketmez, Talihsizler, Aldatılanlar, Dertler İnsanı, Vefasız Alem, Maziden Bir Demet,  Arabeskin Devleri, Bir Fırtına Kopacak, Bir Kadeh Daha Ver, Mahsun Kul, Müslüm Gürses Konseri, Meyhaneci / Kırık Sazım, Hüzünlü Günler, Arkadaş Kurbanıyım, Güle Güle Git, Bir Bilebilsen / Zalim, Sen Nerdesin Ben Nerdeyim, Yüreğimden Vurdun Beni, Bir de Benden Dinleyin, Her Şey Yalan, Yaşamalısın, Müslümce 92, Ah Gülüm, Dağlarda Kar Olsaydım, Kralların Müzik Şöleni, Senden Vazgeçmem, İnsaf - Kahire Resitali, Benim Meselem, Bir Avuç Gözyaşı, Topraktan Bedene (İsyanım Var), Şiirlerim Şarkılarım (Haklısın), Sultanım, Usta - Ne Yazar, Nerelerdesin, Müslüm Gürses Klasikleri, Arkadaşım, Garipler, Vay Canım, Biz Babadan Böyle Gördük, Zavallım, Müslümce Türküler, Sadece, Yanlış Yaptım (Kaçamam Ki Kaderimden), Dünya Yalan, Açık Hava Konseri - 1, Açık Hava Konseri - 2, Açık Hava Konseri - 3, Müslüm Baba ile Yolculuk, Paramparça, Yanarım, İkimizin Yerine, Uyanma Zamanı (Kıyak Bitti), Ayrılık Acı Bir Şey, Bakma, Gönül Teknem, Aşk Tesadüfleri Sever, Sandık, Yalan Dünya, Veda - Ervah-ı Ezelde, Baba Şarkılar, Baba Şarkılar 2   

ROL ALDIĞI FİLMLER:

İsyankar, Bağrı Yanık, İtirazım Var, Hasret, Kul Sevdası, Zeytin Gözlüm, Mutlu Ol Yeter, Anlatamadım, Ağlattı Kader, Bir Yıldız Doğuyor, Çare Sende Allah'ım, Garibanlar, Sev Yeter, Güldür Yüzümü, İkizler, Kul Kuldan Beter, Yaranamadım, Beleşçiler, Çığlık, Seher Vakti, Töre, Yıkıla Yıkıla, Kader Rüzgarı, Kısmetin En Güzeli, Küskünüm, Oğlum, Talihsizler, Yalnızlık Korkusu, Dertler İnsanı, Dünya Boştur, Sevmemeli, Bir Akıllı Bir Deli, Muhabbet Kuşları, Ömerçip, Balans ve Manevra, Amerikalılar Karadeniz'de 2, Esrarlı Gözler, Şov Bizinıs, Müslüm Baba

REKLAM FİLMLERİ:

Ak Bank Reklamı, Filli Boya Reklamı, Coca Cola Reklamı, Vestel Reklamı, Kadoil Reklamı, A101 Reklamı, Avea Reklamı, Panda Reklamı, CP Reklamı, Çaykur Reklamı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi