Ferdi Merter Fosforoğlu kimdir?

Usta oyuncu Ferdi Merter Fosforoğlu kimdir, nerelidir? İşte hakkındaki detaylar

Ferdi Merter Fosforoğlu kimdir?

Usta oyuncu Ferdi Merter Ustaoğlu yoğun bakımda tedavi görüyor haberleriyle yeniden gündeme geldi. Ferdi Merter Fosforoğlu kimdir, kaç yaşındadır, nerelidir? İşte hakkındaki detaylar

Ferdi Merter Fosforoğlu kimdir?

19 Haziran 1939 yılında İstanbul'da dünyaya gelen oyuncu Ferdi Merter Fosforoğlu'nun babası da kendisi gibi oyuncu olan Renan Fosforoğlu ve annesi de yine oyuncu olan Muazzez Arçay'dır. Babası Renan Fosforoğlu’nun ikinci eşi Mualla Fırat eski sinema sanatçısı, ondan olan oğlu oyuncu Enis Fosforoğlu ile kardeştir. Lise eğitimini İtalya'da alan Ferdi Merter sonrasında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünde eğitim görmüştür. 1963'ise Sivas'ta askere gitmiştir. Askerliğini bitirdikten sonra Cansın Hanım ile evlilik gerçekleştiren usta oyuncu ilk olarak 1940'ta Tosun Paşa filminde rol aldı. Ardından kariyerine toplamda 20 filmde çocuk ve genç oyuncu olarak rol aldı. 1945 yılında da Yeşilçam'ın dublaj sanatçıları arasına girmiştir. 1962 - 2004 yılları arasında ise oyuncu, yönetmen, edebi kurul üyesi, disiplin kurulu üyesi, baş rejisörlük, Ankara ve Adana Devlet tiyatrolarında sanat yönetmenliği yaparak hizmet vermiştir.

Ferdi Merter Fosforoğlu kimdir?

1976 - 1980 yılları arasında Devlet Tiyatroları Çalışanları Derneğinde Başkanlık yapan Ferdi Merter, Devlet Tiyatroları adına Yerinden Yönetim Yas Tasarısı projesini başlatmıştır. Türkiye Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği yönetim kurulunda görev yapan Merter, ayrıca Tiyatro Yazarları Derneği başkanı olup, seslendirme çalışmaları yaptı ve çeşitli sinema ve dizi filmlerde rol aldı. "Ferdi Merter Sanat Akademisi"’ni ve 2004’de oyuncu olan kızı Almula Merter 'le birlikte Çığır Sahne’yi kurdu. Sinema alanında yönetmenlik ve senaryo yazarlığı çalışmalarında bulunan Ferdi Merter'in yazdığı beş kitap yayınlanmıştır. 

Ferdi Merter Fosforoğlu kimdir?

Hayatı boyunca başarılı sinema, dizi ve tiyatro alanında rol alarak oyunculuk alanında ciddi başarılar gösteren Ferdi Merter, en son Star Tv ekranlarında yayınlanan Kiralık Aşk dizisi ile izleyici karşısına çıkmıştır.

Ferdi Merter'in rol aldığı dizi ve filmler;

Kiralık Aşk – 2015
Vay Başıma Gelenler 2,5 – 2014
Kolpaçino: Bomba – 2011
Kurtlar Vadisi Pusu – 2011- – Beyefendi
Kaptan – 2007
Acı Hayat – 2005 – Sefa Kervancıoğlu
Cumhuriyet – 1998 – Recep Peker
Kurtuluş – 1996 – Petros Protopapadakis
Kuruluş / Osmancık – 1987
Kurt ve Kuzu – 1983
Şeytan – 1974
Turist Ömer Uzay Yolunda – 1973
Ayrı Dünyalar – 1969
İhtiras Kurbanları – 1966
Asi Evlat – 1958
İhtiras Kurbanları – 1953

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler