Eski Bakan Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında? Hasan Celal Güzel vefat etti

Eski Bakanlardan Hasan Celal Güzel'den acı haber geldi. El ense çekerek öpme yöntemini siyasete taşıyan ve bir döneme sözleriyle damgasını vuran siyasetçi Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında sözleri hayatı merak ediliyor.

Eski Bakan Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında? Hasan Celal Güzel vefat etti

Böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören ve Deniz'lide rahatsızlanarak yoğun bakıma kaldırılan eski bakanlardan Hasan Celal Güzel hayatını kaybetti. Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında hayatı sözleri merak ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yakın çalışma arkadaşı olan siyasetçi Güzel'in hayatı...


ESKİ BAKAN HAYATINI KAYBETTİ

Pamukkale'de bir otele fizik tedavi için gelen eski bakan Hasan Celal Güzel,  saat 10.00 sıralarında aniden fenalaştı. Güzel, ambulansla Denizli’deki bir özel hastaneye kaldırıldı. Böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir nakli beklediği bildirilen Güzel, yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. Sağlık durumu kritik olan Güzel, hava ambulansı ile Ankara’daki başka bir hastaneye sevk edildi. Ankara'da bağırsak ve akciğer ebfeksiyonu nedeniyle tedaviye alınan Güzel sabah saatlerinde hayatını kaybetti. 


HASAN CELAL GÜZEL KİMDİR NERELİ?

Siyasette bir dönem adı sıkça duyulan, seçim döneminde vatandaşa el ense çekerek öpen ve oy isteyen, 38 yaşındayken Türkiye’nin en genç Başbakanlık Müsteşarı olan, 24 Ocak 1980 kararlarında önemli rol oynayan Hasan Celal Güzel, 1945 yılında Gaziantep'de dünyaya geldi.

İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Makro ekonomi alanında "Türkiye'nin İktisadi Büyüme Modelleri" adlı tezini verdi.

Eski Bakan Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında?
 

Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çeşitli ekonomik ve sosyal sektörlerde uzman yardımcısı, uzman ve sektör sorumlusu olarak çalıştı.

Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanlığı, İZDK Genel Müdür Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, DPT Genel Sekreterliği ve Müsteşar Vekilliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 24 Ocak 1980 ekonomik istikrar tedbirlerinin alınmasında önemli bir rol oynadı. 1983 yılında 38 yaşında Türkiye'nin en genç Başbakanlık müsteşarı oldu.

Ayrıca; çeşitli üniversitelerde, akademilerde ve Kara Harp Okulu'nda ekonomi, maliye, hukuk, ekonomik ve sosyal tarih, ekonomik sistemler-doktrinler ve kamu yönetimi konularında öğretim görevlisi olarak hizmet verdi ve akademik çalışmalar yaptı.

Eski Bakan Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında?

1986 Yılında girdiği ara seçimlerde Anavatan Partisi'nden (ANAP) Gaziantep Milletvekili seçildi ve Turgut Özal Hükümeti'nde, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 1987 yılı genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçildi. Seçimlerden sonra Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Ayrıca, 1986-1989 yılları arasında Dışişleri Bakan Vekilliği görevinde bulundu. 1989 yılında yapılan ANAP Olağanüstü Kongresi'nde Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için adaylığını koydu. Ancak seçilemedi.

23 Kasım 1992'de Yeniden Doğuş Partisi'ni kurmuştur. Yeniden Doğuş Partisi, 23 Кasım 1992'de Anavatan Partisi'nden ayrılmış olan Hasan Celal Güzel liderliğindeki beş kişi tarafından kurulmuş siyasi parti olarak tarihe geçmiştir. Кatıldığı 1995 Türkiye genel seςimlerinde %0.34 ve 1999'da da %0.14'lük oy oranına ulaştı. Hasan Celal Güzel'in siyaset yaρmasının yasaklanmasından sonra partinin genel başkanlığına Ahmet Rüştü Çelebi getirilmiştir. Daha sonra Cem Uzan, Genç Parti'yi kapatarak YDP saflarına geçmiş, ilerleyen yıllarda YDP Genel Başkanı seçilerek partinin ismini Genç Parti olarak değiştirmiştir. 

Partisini Cem Uzan'a kaptıran Hasan Celal Güzel, Dünden Bugüne Tercüman, Halka ve Olaylara Tercüman, Radikal ve Vatan Gazetesinde yazarlık yaρtı. Hâlen Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 

1994 Yılı sonunda "YENİ TÜRKİYE" isimli 2 aylık akademik dergiyi yayınlamaya başladı. Burası 8 yılda bir okul haline geldi. Bu süre içinde 3 bin 500'ün üzerinde makale ve 40 bin sayfalık külliyat ortaya çıkarıldı. Ayrıca Yeni Türkiye Araştırma ve Yayın Merkezi'ni kurarak demokrasi üzerine kitaplar yayınladı. 1998 Yılında Cumhuriyetin 75. Yıldönümü münasebeti ile 5 ciltlik bir 'Cumhuriyet' çalışması, Osmanlı'nın 700. Kuruluş yıldönümü için 12 ciltlik uluslararası 'Osmanlı araştırması ve 2002 yılında 21 ciltlik uluslararası 'Türkler' çalışmasını gerçekleştirdi.

Eski Bakan Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında?

Hasan Celal Güzel, yıllardır sağlık sorunları yaşıyordu. 2016 yılında eşiyle 20 yıldır fiilen ayrı oldukları gerekçesiyle boşanma davası açmıştı. Güzel, 2017 yılı Aralık ayında akciğer zarı ampiyem tedavisi görmüştü. 


HASAN CELAL GÜZEL'İN UNUTULMAZ SÖZLERİ

Demirel siyasetin münafığıdır. (Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i kasetmiştir)

Dünya ve Türk siyasetine böylesi gelmemiştir. Daha kundaklar böylesini sarmamıştır. Kendisi üçkağıtçı siyasetin duayenidir. Demogoji siyasetinin, münafık siyasetin duayenidir. Daha sayayım mı? (Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i kasetmiştir)

Demirel'in hiçbir fikri yoktur. Pergelle çizilmiş gibi yuvarlak bir adamdır. (Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i kasetmiştir)

Bir subay haIkın akşama kadar çaIışıp haIkın vergiIeriyIe aIınan siIahIarı haIkın göğsüne çevirip, darbe yapar, siyasetemüdahaIe ederse, artık o bir subay değiIdir. O şerefsiz ve aIçaktır. (27 Mayıs dönemi içinsöylemiştir)

Firavunla Nemrut arası suratı gülmeyen zat (Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i kastetmiştir)

Her istediğinde, istediği her kararı çıkartan CHP; Anayasa Mahkemesini karısı gibi görüyor (CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ı kastetmiştir)

Şimdi de ne zaman önünden geçsem, o koskoca atın altında ezilmiş olan hizmet arısını görsem üzülürüm, bir de o timsah gülüşü ile Mesut Yılmaz ve Jurassic parktan kafasını çıkarmış gibi duran Hüsamettin Cindoruk ve Süleyman Demirel'in resimleri (Anavatan Partisi Genel Merkezi önünden geçerken hissettiklerini bu sözlerle aktarmıştır) 

Eski Bakan Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında? Hasan Celal Güzel vefat etti
Eski Bakan Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında? Hasan Celal Güzel vefat etti


SİYASETİN RENKLİ SİMASIYDI

Hasan Celal Güzel, seçim çalışması yaptığı dönemde Ankara sokaklarında vatandaşları yakalayıp kendine çekip öpüyor ve bu şekilde oy toplamaya çalışıyordu. Usta siyasetçinin bu taktiği Türk siyasetinde unutulmazları arasında yer etti. Hatta Güzel’in ismi bu taktiği nedeniyle vatandaşlar arasında ‘önüne geleni öp parti başkanı’ olarak anıldı. Güzel’in öpücük taktiği siyaset hayatında beklenen başarıyı getiremedi. 

Eski Bakan Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında? Hasan Celal Güzel vefat ettiEski Bakan Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında? Hasan Celal Güzel vefat ettiEski Bakan Hasan Celal Güzel kimdir nereli kaç yaşında? Hasan Celal Güzel vefat etti

YAKALAYIP ÖPERİM TAKTİĞİNİ O BAŞLATTI

23 Kasım 1992’de Yeniden Doğuş Partisi’ni (YDP) kurdu ve Genel Başkan seçildi. Ancak kısıtlı imkanları ve Türk siyasetine getirdiği ‘yakalayıp öperim’ taktiği de Güzel’e beklenen başarıyı getirmedi. Bir konuşmasında “Öpüşmenin hijyenik bakımdan da birçok mahzurları olduğu bilinmektedir. ‘Peki o halde, ne diye yıllarca öpüşüp durdun be adam?’ diyecek olursanız buna şu cevabı vereceğim: Sermayesine politika yapıyordum. İnsanımıza sarılıp öpmekten başka çarem yoktu ki!… Her öptüğüm bana oy verseydi, şimdi çoktan başbakan olmuştum. Ne yapalım ki, benim necip milletim beni öptü de, başkasına oy verdi…” diye siyasi hayatını özetlemişti. 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi