Bedrettin Dalan Kimdir?

Eski İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte hakkındaki detaylar...

Bedrettin Dalan Kimdir?

BEDRETTİN DALAN KİMDİR?

18 Temmuz 1941 tarihinde Bayburtlu bir ailenin çocuğu olarak Bayburt'ta dünyaya gelmiştir. Şeyhbızın aşiretine mensup olan  Dalan, Türk olduklarını şu cümlelerle ifade etmiştir : "Kürt’ün de altına girdiğim zaman Türkmen çıkıyorum. Bizim aşiretin kontrolünü yaptık, Türkmenistan’da köylerimiz çıktı."

Bedrettin Dalan; 1984-1989 arasında İstanbul'un ilk Büyükşehir Belediye Başkanıdır. İstek Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi'nin kurucusudur.

EĞİTİM HAYATI:

İlk öğrenimini Germencik'te, orta ve lise öğrenimini Aydın Lisesi' nde tamamlamıştır. İTÜ Maçka Fakültesi'nden Elektrik Mühendisi olarak mezun olmuştur. İş yaşamına TCDD'de başlayan Dalan, daha sonra özel sektörde çalışmıştır.

KARİYERİ:

Anavatan Partisi Kurucu Üyesi olmuş ve 1984 yılında bu partiden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir. 1989'a kadar sürdürdüğü belediye başkanlığı döneminde Üsküdar sahili imara açılmış ve bugünkü haline getirilmiştir. 1986-88 arasında Tarlabaşı yıkımlarıyla bugünkü Tarlabaşı Bulvarı ortaya çıktı, Avrupa Yakası'ndaki meyve-sebze hali Unkapanı'ndan Bayrampaşa'ya, Anadolu Yakası'ndaki ise Kadıköy Rıhtım Meydanı'ndan İçerenköy'e taşınmıştır.

1986 yılında ANAP içerisinde yaşanan iç gerilimler sebebiyle Anavatan Partisi Genel Başkanı Turgut Özal ile çatışmıştır. Özal ile olan çatışmasına rağmen yine Anavatan Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak katıldığı 1989 yerel seçimlerinde başarısız olmuştur. Seçimlerden sonra ANAP'tan koparak, 17 Mayıs 1990'da Demokrat Merkez Partisi Kurucu Genel Başkanı olmuştur. Bu parti 14 Eylül 1991'de Doğru Yol  Partisi'ne katılmış, aynı yıl yapılan genel seçimlerde DYP İstanbul Milletvekili seçilmiştir.

Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra boşalan DYP Genel Başkanlığı için 1993 haziranında yapılan olağanüstü kongre öncesinde adaylığını koyduysa da kongreye kısa süre kalan İsmet Sezgin lehine adaylıktan çekilmiştir. 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu, fakat seçilememiştir. 1995 yılında DYP'den istifa ederek ANAP'a dönmüştür.

Çeşitli kuruluşlarda yöneticilik ve yönetim kurulu üyeliği yapmıştır.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi olmuştur. 1985 yılında İstek Vakfı'nı kurarak, vakfın genel başkanı olmuştur. Vakıf çok sayıda anaokulu, ilköğretim okulu ve lise kurarak eğitime açmıştır. Vakfın kurduğu Yeditepe Üniversitesi 1996 yılında eğitime başlamıştır.

12 Ocak 2011 tarihinde İrticayla Mücadele Eylem Planı davası kapsamında İçişleri Bakanlığı hakkında kırmızı bültenle yakalanma emri çıkarılmaya çalışılmış fakat çıkarılamamıştır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 30 Aralık 2011 tarihinde İstek Vakfı malları hariç, Bedrettin Dalan'ın Türkiye'deki bütün mal varlığına, hak ve alacaklarına el konulmasına karar verdi.

Bedrettin Dalan hakkında Ergenekon davası kapsamında 12 Nisan 2010'da yakalama kararı çıkarıldı. 18 Şubat 2015 tarihinde yakalama kararı kaldırılan Dalan, 10 Mart 2015' te Türkiye' ye dönmüştür.

ÖZEL HAYATI:

1969 yılında Ayseli Dalan ile evlenmiştir. Bu evliliklerinden Barış Dalan ve Altay Burak Dalan adında 2 tane oğulları vardır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi