Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman kimdir hayatı? Bulvarı nerede

Ankaralıların gündeminde Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman var. Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman kimdir nerelidir hayatı bulvarı nerede merak ediliyor.

Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman kimdir hayatı? Bulvarı nerede

Ankara'daki bir bulvara eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde verilen “Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman Bulvarı” isminin değiştirilmesi için bölge sakinleri imza kampanyası başlattı. Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman kimdir nerelidir bulvarı nerede ismi neden kaldırılmak isteniyor? 


Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman kimdir? Bulvarı nerede
Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman kimdir? Bulvarı nerede

​Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman kimdir? 

(d. 17 Mart 1920 - ö. 15 Ağustos 1975), Bangladeş'in ilk Başbakanı ve Devlet Başkanıdır. 

Orta halli bir toprak sahibinin oğluydu. Kalküta ve Dakka Üniversitelerinde Hukuk ve Siyasal Bilimler öğrenimi gördü. Genç yaşta İngilizlere karşı sürdürülen bağımsızlık hareketine katıldı ve kısa süre hapis yattı.

1949'da Avami Birliği'nin kurucuları arasında yer aldı ve daha sonra Birliğin Genel Sekreterliğini üstlendi. 1955'te Pakistan Ulusal Meclisi'ne seçildi. 1958'de askeri bir darbeyle başa geçen Eyüb Han'a direnerek halkın sevgisini kazandı. 1965'te Doğu Pakistan'a özerklik verilmesini öngören altı maddelik bir program hazırladı. Ülkeyi bölmeye çalıştığı gerekçesiyle tutuklanması, halkın Eyüb Han yönetimine duyduğu tepkiyi daha da arttırdı ve Mucibur Rahman Şubat 1969'da serbest bırakıldı.

Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman kimdir hayatı? Bulvarı nerede

Ülke içindeki karışıklıkların artması üzerine Mart 1969'da istifa eden Eyüb Han'ın yerini Yahya Han aldı. Aralık 1970'te yapılan seçimlerde Avami Birliği, Doğu Pakistan'a ayrılan sandalyelerin tümüne yakın bölümünü kazanarak Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağladı. Mucibur Rahman'ın özerklik talebine karşı uzlaşmaz bir tutum takınan Yahya Han meclisi süresiz kapattı. Bunun üzerine Mucibur Rahman Doğu Pakistan'da genel grev ilân etti. Uzlaşma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine Batı Pakistan birlikleri Dakka'ya girdi ve Mucibur Rahman tutuklandı. Doğu Pakistan'da iç savaş sürerken milyonlarca insan Hindistan'a sığındı. Sonunda Hindistan birliklerinin yardımıyla, Batı Pakistan ordusu geri çekilmeye zorlandı.

Devlet Başkanlığı'na gelen Zülfikar Ali Butto tarafından serbest bırakılan Mucibur Rahman, yeni Bangladeş Devletinin ilk Başbakanı oldu. (Ocak 1972) Ama Bangladeş'in artan sorunları çözmekte başarısız kaldı ve giderek daha baskıcı bir yönetim kurarak 1975 başlarında Devlet Başkanlığı görevini de üstlendi. 15 Ağustos 1975'teki bir askerî darbeyle devrildi ve ailesiyle birlikte öldürüldü.

Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman kimdir hayatı? Bulvarı nerede

Ankaralılar isminin neden değişmesini istiyor?

Ankara Çayyolu'ndaki bir bulvara eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde verilen “Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman Bulvarı” ismi, telaffuzunun zorluğu nedeniyle sosyal medyada alay konusu oldu. İmza kampanyası başlatarak ismin değişmesini isteyen vatandaşlar Melih Gökçek'e bu konuda oldukça tepkili. 

Vatandaşlardan gelen şikayetler ve imza kampanyasını Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı bir dilekçeyle ileten Çayyolu bölgesi'ne bağlı Ümit Mahallesi'nin muhtarı Ayşe Çalışkan, caddenin isminin Türkiye için önem taşıyan bir liderle değiştirilmesini talep ediyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’ya çağrıda bulunan Çalışkan, “Bu bulvarın ismini ‘Atatürk’ veya ‘Mustafa Kemal’ olarak değiştirelim” önerisinde bulunuyor.

Trajikomik durumlar yaşanıyor

Muhtar Çalışkan, vatandaşların şikayetlerini su sözlerle anlattı: “4 yıllık muhtarlık sürecimde en fazla şikayeti bu bulvarın isminin değişmesi konusunda aldım. Belediye, nüfus müdürlüğünde kayıt yaptıracak kişi oturduğu yeri telafuz edemiyor. Evinde misafir ağırlayacak, adres tarif edemiyor. Acil ambulans, itfaiye, polis çağıracak derdini anlatamıyor. İnsanlar artık bu trajikomik durumdan rahatsız olmaya başladı."
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi