Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Karayolunu tehdit eden Yalıncak-Gülyalı heyelanı!

126000 yıl önceki Karadeniz sahilinin 30m yükselmesiyle oluşmuş eski plaj düzlüğünün denize bakan yamaç kısmındaki kayma nedeniyle Ramada oteli önündeki çift şeritli yol, tek şerit halinde ulaşım hizmeti vermektedir.

Heyelan, 2018 Mart ayında kitle kayması olasılığını gündeme taşıdığımız Trabzon hava limanı pistinin üzerindeki taraçanın doğu uzantısı üzerinde gelişmiştir.

Medyada belirtildiği gibi, kayma sadece kaldırımda gelişmemiş olup, karayolunun bir kısmı da etkilenmiş ve asfalt yolda da açılma çatlağı oluşmuştur.

Taraçanın zayıf zemin özelliği ve üzerinde taşıdığı karayolunun ağır yük taşıyabilen transit bir yol olması, zemin iyileştirilmesi ve istinat duvarının yapımında kritik bir rol oynar.

Karayolunu tehdit eden Yalıncak-Gülyalı heyelanı!

Foto1: Yalıncak-Gülyalı denizel taraça yamaç heyelanın (yamaç akması) genel görünümü. Heyelan Trabzon hava limanı pistinin üzerinde bulunduğu taraçanın doğu uzantısı üzerinde gelişmiştir. 31 Mart 2018 tarihinde bu tür akmaların Trabzon uçak pistinin doğu yamaçlarında da gelişebileceğini gündeme taşımıştık.

TRABZON TARAÇALAR ÜZERİNDE KURULMUŞ BİR İLDİR.

Faylarla yükseltilmiş eski deniz plajları veya sahil düzlükleri denizel taraça olarak isimlendirilir.

Bulunduğu bölgenin deprem potansiyelini de yansıtan bu taraçalardan Trabzon ilinde 0-350m kotları arasında 7 tane bulunur.

Şehir, yaşları 5bin ile 400 bin yaş aralığında değişen basamaklar halinde yükselmiş eski denizel taraçalar üzerinde kurulmuştur. İlin denize bakan yamaçları günümüzde de halen yılda 1-3mm yükselmektedir.

TARAÇALAR POTANSİYEL HEYELAN BÖLGELERİDİR

Denizel taraça düzlükleri basamak şeklinde bir diğerinden taraça yamacıyla ayrılmakta olup potansiyel heyelan sahalarını oluştururlar. Bu nedenle Trabzon ilinin batısından doğusuna kadar olan kısmında, denize bakan yamaç kısımlarında, aktif, potansiyel ve eski heyelan bölgeleri yaygındır.

TRABZON HAVALİMANI PİSTİ VE YALINCAK KARAYOLU AYNI TARAÇA ÜZERİNDE YER ALIR

KTÜ sahil tesisleri, Trabzonspor tesisleri, Ramada Oteli 5bin yaşında, 10m yüksekliğindeki birinci denizel taraça düzlüğünde bulunurken, Trabzon Havalimanı ve Ramada Oteli önündeki Devlet Karayolu 126 bin yaşında, 30m kotundaki taraça düzlüğünde yer alır.

2018 yılının başlarında, Mart ayında, Hava Limanı pistinin üzerinde bulunduğu taraçanın denize bakan kısımlarında küçük ölçekli akma yapılarının ve açılma çatlaklarının geliştiğini, pistin doğu kısımlarının kesinlikle istinat duvarı ile desteklenmesi gereğini gündeme taşımıştık.

Pist taraçasının doğuya doğru devamında, Yalıncak-Gülyalı mevkiinde, Ramada Oteli önündeki 31 Temmuz 2018 tarihinde gelişen taraça yamacı kayması taraça yamaçlarının potansiyel heyelan bölgesi olduklarının bir diğer kanıtıdır.

YALINCAK-GÜLYALI HEYELANI SADECE KALDIRIMDA GELİŞMEDİ!

Medya ya göre 31 Temmuz 2018 tarihinde saat 14.50 civarında yalıncak-Gülyalı mevkiinde, Ramada Otelinin çaprazında kalan kaldırımın (denizel taraça) çökmesiyle çift şeritli karayolunun tek şerit’i trafiğe kapatılmıştır.

Ancak medyada belirtildiği gibi kayma sadece kaldırımda gelişmemiş olup, karayolunun bir kısmı da heyelandan etkilenmiş ve asfalt yolda da açılma çatlağı oluşmuştur.

Forekazık ve istinat duvarı çalışmaları ile karayolu güvence altına alınmaya çalışılmaktadır.

Kayan bölgenin doğu kısmı da potansiyel heyelan bölgesidir.

İyimser ihtimalle çalışmalar bir ay kadar daha sürebilecektir.

Foto2: Yalıncak-Gülyalı heyelanında (taraça yamacı kayması) çöken sadece kaldırım değil devlet karayolunun bir kısmı da heyelandan etkilenmiştir.

Foto2: Yalıncak-Gülyalı heyelanında (taraça yamacı kayması) çöken sadece kaldırım değil devlet karayolunun bir kısmı da heyelandan etkilenmiştir.

Foto3: Yalıncak-Gülyalı Ramada Oteli çaprazında oluşan denizel taraça heyelanın üst kısımlarında asfalt yolda görülen açılma çatlağı.

Foto3: Yalıncak-Gülyalı Ramada Oteli çaprazında oluşan denizel taraça heyelanın üst kısımlarında asfalt yolda görülen açılma çatlağı.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR