Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Karadenizli ve Amerikalı İkizler

‘Sinop Nükleer Güç Santrali İçin Yer Belirleme Parametreleri’ yeniden gündeme gelince depremsellik açısından öteden beri bilinen görüşlerimizi şu şekilde özetlemek mümkündür:

Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Amerika’nın San Andreas Fayı ile onların önlerinde paralel olarak uzanan Karadeniz ve Pasifik Sahil Fayları çok benzer özellikler gösterirler.

Jeolojik ve jeomorfolojik konum açısından ise SİNOP Nükleer Güç Santrali, yine Kuzey Amerika’nın Pasifik sahilinde1986 yılında kurulan DİABLO Nükleer Güç Santrali ile özdeştir.

Bu santral M7.5 deprem güvencesiyle kurulmuştur.

Sonuç olarak Türkiye’nin kuzeyi ile Kuzey Amerika’nın batısı depremsellik ve nükleer santral açısından Karadenizli ve Amerikalı ikizler durumundadır.

REFAH RİSKLE BİRLİKTE YÜRÜYOR

Fakir köylü gözünü bal akan yalçın kayalardaki arıların yapmış olduğu peteklere dikmiş uzunca düşünüyor !

Doğal baldan gelecek para çok büyük!

Ancak ölüm riski de o denli büyük!

Arılar ….ve bıçak gibi keskin kayalar?

Benzer şekilde nükleer enerji stratejisinde refah ve risk birlikte yürüyorlarsa da temel hedef riski çok daha fazla gerilerde tutabilmektir.

İşte bu doğrultuda Sinop’ta yapılması planlanan nükleer güç santralinin deprem riskini konu alan, 28 Şubat-1 Mart 2013 tarihleri arasında Ankara’da yapılan bilimsel toplantıya TÜBİTAK tarafından davet edildim.

TÜRK VE AMERİKALI İKİZLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ

Toplantıda karada ve denizde jeolojik araştırmalar yapan TPAO ve MTA’nın yerbilimcileriyle üniversitelerde görev alan bilim adamlarının bulguları ve görüşleri harmanlandı.

Çalıştayın ilk aşamasından çıkan sonuçlar ikinci aşamanın yol haritasını belirleyecek.

Birinci toplantı sonuçları henüz kamuoyuna açıklanacak düzeyde değildir.

Bununla birlikte öteden beri bilinen ve çalıştay da meslektaşlarımızla bir kez daha paylaştığımız görüşlerimizi aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

      ♦ Aktif Kuzey Anadolu Fay Sistemi güneyde Kuzey Anadolu Fay Zonu, kuzeyde ise Karadeniz Fay Zonundan oluşan ve birbirleriyle ilişkili, yaklaşık 100-150km genişliğinde karmaşık bir fay sistemidir.

      ♦ Karadeniz Fay Zonun ikaz edici karakteristik en büyük depremi 1968 M 6.8 BARTIN depremidir. Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun en büyük depremi ise 1939 M 7.9 Erzincan depremidir.

      ♦ Jeofizik çalışmalarımızda ( Dr. Nafiz Maden’in Doktora Tezi) Karadeniz Fayı’nın güneye, Kuzey Anadolu Fayı’na doğru eğimli olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle çalıştay da her iki fay zonu arasında stres transferi olabileceği veya fayların birbirlerini tetikleyebilecekleri görüşüne yer verilmiştir.

      ♦ Yukarıda sıralanan jeolojik ve sismik özellikler dikkate alındığında Kuzey Anadolu Fay Sistemi ile Kuzey Amerika’nın batısında kalan Kaliforniya Bölgesi Fay sistemlerinin çok benzer olduğu anlaşılır.

      ♦ Benzer depremsellik gösteren bu iki farklı bölgedeki sahil nükleer tesisleri de, SİNOP ve DİABLO Karadenizli ve Amerikalı ikizlerdir.

 

Prof.Dr.Osman BEKTAŞ                             4.3.2013

obektas@ktu.edu.tr

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.