Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Karadeniz'de Trabzon fayı yeniden hareketlendi!

Trabzon Fayı yeniden haraketlenerek Trabzon-Rize için bir tehdit unsuru olduğunu bir kez daha hatırlattı.

21.9.2016 tarihinde Karadenizde, Batum açıklarında, oluşan 4.3 büyüklüğündeki deprem 2012 yılında aynı bölgede gerçekleşen 5.6 büyüklüğündeki depremi hatırlattı.

Tarihsel olarak 1888 yılında Türkiye-Gürcistan sınırında gerçekleşen  6.1 büyüklüğündeki depremde bir çok insan ölmüştür.

Bu nedenle Doğu Karadeniz depremleri Trabzon ve Rize illeri için tehdit unsurlarıdır.

DENİZDEKİ VE KARADAKİ FAYLAR BİR BÜTÜNÜN PARÇALARIDIR

Türkiyenin doğusunda birbirlerini makas şeklinde kesen ve büyük depremler üreten sağ yönlü Kuzey Anadolu Fayı ile sol yönlü Kuzeydoğu Anadolu Fay sistemleri vardır.

Bu iki fay, tek bir doğru hat şeklinde olmayıp 100km genişliğinde, birbirine paralel fay sistemleri oluşturacak şekilde Karadeniz içerisinde de devam eder.

İşte bunlardan biride Karadeniz’de Kuzeydoğu Anadolu Fayına paralel uzanan Trabzon Fayıdır.

Trabzon Fayı da Karadeniz’de Gürcistan açıklarında, Kuzey Anadolu Fay Sistemine paralel uzanan bir diğer Kafkas Fayı ile kesişir.

1960 yılından günümüze dek alınan sismik kayıtlar Trabzon ve Kafkas Faylarının birbirlerini tetikleyerek deprem ürettiklerini ima eder.

Başka deyişle Trabzon-Kafkas Fay sistemi ile Kuzey Anadolu-Kuzeydoğu Anadolu Fay sistemi bir bütünü oluşturacak şekilde birbirlerine paraleldirler.

Ancak denizdeki faylar karadaki faylara oranla 20 kat daha yavaş hareket ederler.

Bu nedenle denizdeki faylarda deprem karadakiler kadar sık olmaz.



Harita 1: 1960 yılından günümüze dek karada ve denizde alınan deprem kayıtları karadaki Kuzey Anadolu Fayı ile Kuzeydoğu Anadolu Faylarının Karadeniz’de de devam ettiğini göstermiştir. 21.9.2016 tarihinde Trabzon Fayı üzerinde oluşan 4,3 büyüklüğündeki deprem haritada yıldız işareti ile gösterilmiştir.


Harita2: 2012 yılında Trabzon Fayı üzerinde oluşan 5,6 büyüklüğündeki depremin artçılarının Trabzon’a kadar ulaşması gelecekte olabilecek bir diğer deprem açısından Trabzon-Rize illerini risk altında bırakmıştır.



Harita3: 21.9.2016 tarihinde Trabzon Fayı üzerinde oluşan 4,3 büyüklüğündeki deprem Karadeniz Fay Sisteminin sahil illeri için bir tehdit unsuru olduğunu bir kere daha hatırlatmıştır. Haritada küçük daireler öncü ve artçı depremleri gösterir.


 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR