Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Karadeniz'de petrol kritiği

 

 
Karadeniz’de petrol var mı?
Varsa ne kadar var?
Yoksa bütün bunlar bir hayal mi?......
Bu iki sorunun cevabını tarafsız, ön yargısız, bilim adamı ve petrol uzmanlarının ortak görüşü ile cevaplamağa çalışacağız.
 
Şurası bir gerçek ki Karadeniz’de petrol aramaları zaman içerisinde birçok faktöre bağlı olarak etkin ve durağan dönemlere girmiştir.
Zaman içerisinde petrol araştırmalarında önem sırlamasını da değiştiren bu faktörleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
 

  1. Dalgalanan petrol fiyatları: Küresel ölçekte artan petrol fiyatları Karadeniz’de petrol aramalarını cesaretlendirirken düşük petrol fiyatları arama projelerinin yeniden gözden geçirilmesine ve yatırım kısıtlamasına neden olmuştur.
 
  1. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPOA) Karadeniz’de tahmini 10 milyar varil petrol rezervinin olabileceği ön görüsü büyük oyuncuları petrol araştırmaları konusunda gereğinden fazla umutlandırmıştır.
 
  1. Bu güne dek yapılan petrol aramalarına yönelik araştırmalar önemli petrol rezervlerinin Karadeniz’in derin sularında yattığını göstermektedir. Bu tür derin deniz sahalarında petrol aramaları ileri teknoloji ve yüksek maliyet gerektirir.
 

 
 
  1. Her ne kadar Karadeniz’de,  Gürcistan ve Çayeli açıklarında petrol sızıntıları olmasına karşılık 2012 yılında Romanya açıklarında bulunan önemli doğal gaz alanları gözleri batı Karadeniz’e çevirmektedir.
 
  1. TPOA petrol aramaları konusunda büyük şirketleri Karadeniz’e çekebilmek ve onları cesaretlendirmek için bu güne dek Karadeniz’de 40 milyar dolar harcamıştır.
 
  1. Bu güne dek yapılan sondaj çalışmaları Karadeniz’in gerçek petrol potansiyelini yansıtacak nitelikte ve sayıda değildir.
 
  1. Önümüzdeki 10 yıl içinde petrol gibi fosil yakıtların yerini yenile bilinir enerjinin alabileceği olasılığı Karadeniz’de petrol aramalarını olumsuz etkilemektedir.
 
  1. Ancak bu günkü mevcut petrole bağımlılık ve Türkiye’nin enerji açığı Karadeniz’de petrol aramalarını olumlu yönde etkilemektedir.
 
Sonuç olarak Türkiye’nin kalkınmasında, Karadeniz, petrol ve doğal gaz açısından halen en önemli ve umut veren bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle Karadeniz’e kıyısı olan Romanya Bulgaristan Ukrayna ve Gürcistan Türkiye gibi bu pastadan pay almayı umut etmektedir.
 



 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR