Recep Ergenç

Recep Ergenç

Kanaviçe sokak

Trabzon’da Âli Osman Ulusoy’un kızı Hülya Ulusoy rüzgarı esmeye başladı. Sonunda Trabzonlu kadınlar, bu rüzgarın da etkisi ile Avrasya Pazarı içinde Kanaviçe Sokağını hayata geçirdiler. Kadınlar göz nuru- el emeklerini satışa bu sokakta kendilerine sağlanan dükkanlarda yapacaklar. 

Açılışta Valimiz, Eşleri, Belediye Başkan Yardımcıları, TTSO Başkanı ve Türkiye’nin değişik illerinde etkinlik gösteren Kadın STK’larının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Hülya Ulusoy TTSO Kadın Girişimciler Kuruluna Üye. Henüz birkaç aydır Trabzon’da. Bu kadar kısa sürede Kanaviçe Sokağını hayata geçirmesi ilişkilerinin çok güçlü olduğunun kanıtı.

Viyana ya da İspanya’da da benzer sokaklar var. Almayanı döverler. Turistseniz, turlar mutlaka sizi oralara götürür.

Oralarda elbette yerel ürünlere çoktur ama dünyanın muhtelif ülkelerinin de el emeği göz nuruna da rastlanır.

Kanaviçe Sokağını  önemsemekle, asıl atılması gereken adımın hiç kuşkusuz girişimciliğin, özelde de  “kadın girişimciliğinin” geliştirilmesi için İş Geliştirme Merkezlerinin kurulmasıdır.

Dünyada girişimciler İnkübatör Merkezlerde, Türkçeye de kuluçkahane olarak çevrilen; İş Geliştirme Merkezlerinde yetiştirilirler.

Kısa adları İŞGEM olan merkezler ABD’de ve AB’de çok yaygındır.

Girişimci adayların “iş fikri” geliştirmelerinden, merkeze kabul edilmeleri ile arkalarında pek çok desteği de bulurlar.

Merkezler genellikle üretim odaklıdırlar. İŞGEM’ler sektörel oldukları kadar, karma da olabilmektedirler.

Bu merkezlerden bir iki örnek Ülkemizde de var.

İİŞGEM’lerde sağlanan hizmetler, genç ya da yeni girişimcilerin taaa kendi kanatları ile uçmaya başlayacakları zamana kadar her türlü desteği alabilecekleri merkezlerdir. Bu süre üç ila en fazla beş yıl kadar olabilmektedir. Kendi kanatları uçacak, piyasaya çıkacak girişimciler mezun olmuş sayılırlar.

İŞGEM’lerde işe başlayanlara çok düşük ücretli fiziki mekanın çok ötesinde pekçok destek sağlayacak düzenlemelere sahiptirler.

Muhasebe kayıtlarından, ortak satın almaya, iletişim olanaklarına,  ortak pazarlamaya, ürün geliştirmeye, hibe desteklerden yararlanabilmek için proje üretmeye, fuarlara katılmaya, teknik gezilere, alternatif finansman olanaklarına, toplantı odalarına, müşterilerle iş görüşmelerine, insan kaynaklarına, bilgiye ulaşmaya … kurumsal yapısı olan bir işletmenin sahip olabileceği bütün destekler İŞGEM’lerde bulunan işletmelere destek verecek şekilde hizmete hazır hale getirilir.

İŞGEM’ler aslında girişimci yetiştirme merkezleridir.

Açılışa gelen  kadın STK temsilcileri ile;

Trabzon İŞGEM için üretilen mazeretin yer sorunu olduğunu paylaşınca, Trabzon’da ki kadın STK temsilcileri çok ciddi itiraz ettiler.

 Yer asla sorun olamaz.

İl özel idaresi  Alaca Hanın (Semercilerin denize yakın kısmındadır)onarım kararı alınca, Hanın “Kadın Girişimcilik Merkezi”  olması için hazırladığım raporu Toplumsal Kalkınma Derneği aracılığı ile iletmiştim.

Kazaziye, telkâri ve hasır örücüsü kırk kadar kadın burada hem üretim yapsınlar hem de satış. Trabzon aynı zamanda bir turizm varış alanı kazanır, demiştim.

Bu kadınlara tasarım, finans, ihracat ve akla gelebilecek destekleri de çok kolay sağlayabileceğimizi ortaya koymuştum.

DOKA  (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) Trabzon’da bir iş geliştirme Merkezini %75’ini rahatlıkla finanse eder. Mevzuat müsaittir.

TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu)

Bu kurumdan sağlanacak destekle gerçekten böyle bir  Merkeze köylerde üretim yapacak yüzlerce aile organize edilebilirdi.

KOSGEB  (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme Başkanlığı)

Her beş işletmenin bir araya gelmesi ile oluşturacakları işletme KOSGEB’den 500bin liralık yatırımın %60’ını hibe ile

250bin TL kredi olanağından yararlanabilir.

İŞKUR

İŞGEM’de insan kaynağının geliştirilmesi için her türlü olanağa sahiptir.

Şimdi;

Avrasya Pazarında açılışına tanıklık ettiğimiz “Kanaviçe Sokağı” bir ilk adım olsun.

Burada yer alan kadınlar elbette desteklenmelidir.

Bugün hissettiğimiz Kamu, Kadın STK diyaloğunda yukarda adlarını belirttiğim her kurum kolayca organize edilebilir.

Doğu Karadeniz’de ağabey ile yakışan örnek İŞGEM’ı kurmak ve diğer illerde de kuruluşuna katkı vermek sorumluluk hissetmemiz gereken bir konu olarak önümüzde durmaktadır..

Sayın Ulusoy’un rüzgarı,

Trabzon Kadın “İş Geliştirme Merkezinin” kuruluşunda da hzı kesmeden eseceğine inanıyorum..

NOT:

Ordu’da fındık ile ilgili ilginç ürünler geliştiren “fındıkçım” Trabzon’da (Meydanda/ Cemil Usta yanı) satış mağazasını açtı. Genç Girişimci Hasan Yılmaz “fındıkçım” ile fındıkta farklı tatları bizlerle buluşturacak.  Fındıkta farklı tatlar, lezzetler arayanların adresi olsun. Başarılar dilerim.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR