Erol Önsel

Erol Önsel

Kadro derinliği

Euroleague’de zirveyi hedefleyen Fenerbahçe Ülker gibi bir takım karşısında sahaya çıkıyorsanız, mutlaka takımınızın bir kadro derinliğine sahip olması gerekir. Trabzonspor Medicalpark, geçtiğimiz hafta oynanan Anadolu Efes karşılaşmasında olduğu gibi sahaya zorunluluktan dolayı tek oyun kurucuyla çıktı. Stefan Moody’nin de ilk periyotta aldığı 3 faulle takımın en önemli bölgesi tamamen yitirilmiş oldu. Zaten bu bölgede çok verimli olamayan Moody’nin oyunda olmadığı bölümlerde, oyun kurucu görevini Malcolm Lee, zaman  zaman da Hardy üstlendi. Fakat yukarıda da belirttiğim gibi eğer bu düzeyde bir rakiple oynuyorsanız ve sahaya 10 oyuncuyla çıkıp bunların 7’sini kullanabiliyorsanız, yine bu 7 oyuncudan skora katkı sağlayan oyuncu sayınız 5’i geçmiyorsa ister istemez işiniz çok zor demektir. Bir ara  takımımız lehine 16 sayıya çıkan fark taraftarlarımızın heyecanlanmasına neden olsa da, rakip kadro kalitesi ve alternatifiyle oyuna ağırlığını koyduğunda yapılabilecek fazla bir şey kalmadı.

Fenerbahçe Ülker, boyalı alanı iyi kapattığından o bölgeyi çok fazla kullanamadan dış atışlarla skor bulmaya çalıştık. Fakat Ali Muhammet, Kalinic ve Sloukas’ın savunma hamleleriyle ikinci periyodun sonunda aradaki fark eridi ve devre rakibin üstünlüğüyle tamamlandı. Özelikle çember altını domine edebilecek oyuncu eksikliğinden dolayı, rakip aldığı hücum reboundları sonunda bulduğu sayılarla farkı üçüncü periyotta iyice açtı. İki gün önce Euroleague’de CSKA’ya karşı deplasmanda uzatmaya giden maçta, çok önemli bir galibiyet alan Fenerbahçe Ülker, bu galibiyette çok önemli pay sahibi olan Ekpe Udoh gibi bu maçta dinlendirmeyi tercih etti. Fakat rakipte bu bölgeyi domine edebilecek,  Vesely, Datome ve çok fazla süre bulamayan Ahmet Düverioğlu gibi oyuncuların olması, özelikle Ahmet Düverioğlu’nun 15 sayı, 9 reboundla takımına ciddi katkı sağlaması takımımız adına olumsuz bir durum oldu.

Trabzonspor Medicalpark’ı ayakta tutmaya çalışan oyuncular yine Hardy, Wright ve Caleb Green’in gayretleri oldu. Kadji, dışarıdan iyi savunulunca ve rakibin boyalı alandaki etkili oyuncuları nedeniyle etkili olamadı. Malcolm Lee, takımı adına bir türlü istenilen performansa ulaşamıyor. Dolayısıyla 5-6 oyuncu rotasyonuyla zaten böylesi bir rakip karşısında çok fazla şansımız da yoktu. Kadro mühendisliğinin önemli bir meziyet olduğunu her zaman söylüyorum. Hele Türkiye Basketbol Ligi’nde mücadele ediyorsanız, her haftayı ve karşılaşmayı hesaba katarak bir kadro oluşturmalısınız. Artık ülkemizde bir takımın bu kadar sınırlı sayıda oyuncuyla  bir sezonu oynayıp yukarılarda kendine yer bulması oldukça zor. Hele oyun kurucu ve çember altı gibi çok önemli iki bölgeniz eksikse işiniz daha da zorlaşır. İlk yarının bitmesine 3 hafta kala en az 2 galibiyetle birinci bölümü kapatıp ikinci yarı adına neler yapılabileceğinin ciddi bir planlamayla organize edilmesi gerekiyor.
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.