Kapalıçarşı’da bitmeyen hoyratlık

İstanbul'da tarihi eser üzerindeki hoyratlıklar bir türlü bitmek bilmiyor.

Kapalıçarşı’da bitmeyen hoyratlık

İstanbul’un simge eserlerinden Kapalıçarşı geçen yıl kapsamlı altyapı çalışmaları ve çatı onarımları ile elden geçirildi. Ancak yapılan tüm uyarı ve çalışmalara rağmen tarihi eser üzerindeki hoyratlıklar bir türlü bitmek bilmiyor. Sandal Bedesteni Kapısı’na asılan Nusr-Et lokantasına ait tabela, sosyal medya üzerinde başlayan tepkilerin ardından kaldırılmıştı.

Fesçiler Kapısı’ndaki 19. yüzyıla ait kitabe matkapla delinerek tabela asıldığı anlaşılmıştı. Milliyet olarak Kapalıçarşı’daki son durumu yerinde inceledik ve vandallığın sürdüğüne bizzat şahit olduk. Tarihi çarşının iç kısımlarındaki bazı duvarlara kabloların monte edildiği, çarşıya giriş yapılan birçok kapının delinerek kamera ve klima aparatları yerleştirildiğini tespit etti. Yorgancılar Kapısı’nın girişindeki tarihi duvarların delinmesinin yanı sıra Beyazıt Kapısı’nın olduğu bölüm ve bitişiğinde ortaya çıkan görüntüler yaşanan duyarsızlığı tam anlamıyla ortaya seriyor. Kablo, klima motorlarını yanı sıra ne kadar alakasız materyal varsa çarşının duvarları ve farklı bedesten kısımlarında tahribata yol açtı. Mimar Sinan Genim şunları söyledi: “Günümüzde Kapalıçarşı, klima motorları, kablolar, jeneratörler, iletişim aktarıcıları ve herkesin kendi bildiğine yaptığı ek ve eklentiler nedeniyle zarar görmeye devam ediyor. Bu görüntüler böylesi bir esere yakışmıyor. Kapalıçarşı için özel yetkilerle donatılmış bir koruma ekibi belirlenmesi gerekir.”

Tarihi çarşının birçok kapısı delinerek kamera ve klima aparatları yerleştirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler