AK Parti'den seçim açıklaması: CHP neden korkuyor!

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Fark kapanmayacaksa CHP neden rahatsız?

AK Parti'den seçim açıklaması: CHP neden korkuyor!

Seçim sonucuna itirazlara ilişkin açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Çelik, "CHP, 'sayım yapılsa bile aradaki fark kapanmayacak' diyor. Böyle bir teze sahipseniz sayım yapılmasından niye rahatsız oluyorsun?" dedi. 

Çelik, İstanbul'da oy farkıyla ilgili olarak "Görrdüğünüz gibi fark azalıyor. Bizim lehimize de başka bir partinin lehine çıkabiliyor" değerlendirmesi yaptı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, düzenlediği basın toplantısında, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ni değerlendirdi. Her seçimden sonra olduğu gibi Türkiye'deki seçimlerle ilgili çok sayıda yorum çıktığını dile getiren Çelik, Türkiye'nin demokratik gücünü ve demokrasi kapasitesini takdir eden yorumlar olduğu gibi iki aşamaya ayrılarak  üzerinde durulması gereken yorumlar da yapıldığını söyledi.

Çelik, bunların birincisinin yanlış anlaşılma ya da yeterince bilgi  sahibi olmamaktan kaynaklanan yorumlar olduğunu vurgulayarak, diğerinin ise  yakından tanınan, bir çoğu bilinen birtakım kara propaganda denilen merkezlerin  ürettiği propaganda olduğunu kaydetti.

Doğru bilginin verilmesinin görevleri olduğunu belirten Çelik, "Doğru  bilgi verildiği zaman gerçek gazeteciler bunu doğru bir şekilde  değerlendirecektir. Ama kara propaganda merkezlerine karşı yapacağımız çok fazla  bir şey yok. Onlara karşı da görüşlerimizi kayda geçirmiş olacağız." diye  konuştu.

Çelik, Batı demokrasilerini ve dünyanın herhangi bir yerinde yapılan  seçimleri dış politika açısından takip ettiklerini anlatarak, Batı ve ileri  demokrasiler açısından tartışılan iki meseleden birinin seçime katılım oranının  düşmesi, demokratik seçimlerin sonuçlarından umutlarını keserek daha merkezkaç  hareketlere yönelmesi olduğunu söyledi.

Diğerinin de insanların aşırı sağ ve sol denilen popülist hareketlere  yönelmesi olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki seçimlerde her zaman katılım oranının yüksek olması son  derece şaşırtıcı bulunan, takdir edilen bir meseledir. Diğer demokrasiler  açısından başka problemler de bunun eşliğinde tartışılır. Hatta son zamanlarda  görüyorsunuz. Mesele Fransa'da ve diğer yerlerdeki seçimlerde geleneksel siyasi  hareketlerin dışlanıp, kurumsallaşmış, yerleşmiş siyasi hareketlerin dışlanıp  yepyeni siyasi hareketlere doğru seçmenin kayması şeklinde bir tablo söz konusu.  Türkiye açısından bakıldığında yüzde 85'lik yüksek bir katılım oranıyla bu  seçimlerin gerçekleşmesi önemli."

Ömer Çelik, her seçimde büyük bir memnuniyetle seçimleri takip etmek  isteyen yabancı gözlemcileri davet ettiklerini, AGİT'ten gelenlerin olduğunu  söyledi.

Çelik, bu sefer de Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler  Kongresi'nden gelen 22 kişilik heyetin, çeşitli illerde çalışmaları takip  ettiğini anlattı. Ömer Çelik, ilk yayınladıkları raporda, kendilerine sunulan  erişim imkanından duyulan memnuniyetleri dile getiren yabancı heyetin, seçime  katılım oranından, Türk halkının demokrasiye bağlılığından övgüyle ve takdirle  söz ettiğini vurguladı.

"YABANCI GÖZLEMCİLER GÖREV TANIMLARININ DIŞINA ÇIKIYOR"

AK Parti Sözcüsü Çelik, yabancı gözlemcilerin ayrıca çeşitli yerlerde  yaptıkları çalışmalarda, seçimle ilgili mekanizmaların, emniyet subaplarının,  vatandaşın sandığa erişim imkanlarının güçlü olmasından dolayı büyük bir  memnuniyet ifade ettiklerini aktardı.

Her seçimden sonra yaşanan bir durum olduğunu belirten Çelik, şöyle  konuştu:

"Bu yabancı gözlemciler kendi görev sahalarını maalesef Avrupa'nın  içerisinde tutarlı bir şekilde değerlendirirken Avrupa dışına çıkıp da seçimleri  gözlemledikleri zaman görev tanımlarını çok fazla geniş tutuyorlar, tanımın  dışına çıkıyorlar. Birtakım spekülatif, bazı partilerden duydukları yorumları  resmi görüş gibi aktarabiliyorlar. Bu sefer de maalesef böyle oldu. Bütün bu  takdirlerin yanı sıra durduk yere 'Yüksek Seçim Kurulu'nun görevini tam olarak  yapması sağlanmalıdır' gibisinden bir açıklama yapıldı."

YSK'nın yüksek bir kapasiteye ve tecrübeye sahip olduğunu, seçimleri  yöneten dünyadaki pek çok kuruma örnek olarak gösterilebileceğini dile getiren  Çelik, Amerika'daki, Avrupa'daki seçimlerde, liberal demokrasilerin çoğunda seçim  sistemleri ve seçimleri yöneten kurumların eksikliklerine ilişkin tartışmalar  yapıldığını, YSK'nın orada eksiklik olarak görülen hususları giderme açısından  son derece donanımlı olduğunu söyledi.

"YSK'NIN SONUCUNA HERKES SAYGI DUYUYOR"

YSK'nın görevini tam olarak yapmasının devletin, milletin ve  demokrasinin gücü olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Seçim sürecinin bir parçası olan itiraz süreci devam etmektedir.  Batı'nın pek çok demokrasisinde gayet olağan karşılanan bu süreci maalesef bazı  grupların, bazı odakların sanki olağanüstü bir durum varmış gibi algılatmaya  çalıştığını görüyoruz. Bu, yanlış bir tutumdur. Gayet olağan bir durumdur,  Türkiye'de her seçimden sonra siyasi partiler itiraz ederler ve bu itirazlar  neticesinde bir tablo ortaya çıkar. Sonucu Yüksek Seçim Kurulu belirler."

YSK'nın sonucuna herkesin saygı duyduğunu belirten Çelik, Türkiye'nin  seçimi güçlü bir şekilde yapabilen bir ülke olduğunu, YSK'nın bu konudaki  kapasitesine güvendiklerini söyledi.

Bütün siyasi partilerin YSK'nın itibarını korumayı görev edinmesi  gerektiğini dile getiren Çelik, demokrasinin gücü, vatandaşın sandığa iradesinin  yansıması konusunda herhangi bir şüphe olmaması gerektiğini anlattı.

"TEK BİR VATANDAŞIMIZIN OYU ZAYİ OLMASIN"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, şöyle devam etti:

"Şimdi itiraz süreci niçin yapılıyor? Cumhuriyet Halk Partisi sürekli  olarak 'Sayım yapılsa bile aradaki fark kapanmayacak. Bizim elimizdeki veriler  böyle" diyor. Sayım yapıldığında aradaki fark kapanmayacak gibi bir teze  sahipseniz, sayım yapılmasından niye rahatsız oluyorsunuz. Bırakın sayım  yapılsın. Sonuç olarak tek bir vatandaşımızın oyu bile zayi olmasın."

Çelik, demokratik rejimde kaybeden aday ve parti olurken her hal ve  şart altında vatandaşın, milletin kazandığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler